EGÉSZSÉG

Gyors és egészséges receptek egy igazán kemény vizsgaidőszakra

Néhány nap és elkezdődik a rettegett vizsgaidőszak, az évnek az a része, amikor minden egyetemistának különösen nagy szüksége van arra, hogy az agya egy pillanatra se hagyja cserben. A hatékony tanulás érdekében valószínűleg már sok-sok tippet olvastunk, amik különböző jegyzetelési praktikákat, előre megtervezett időbeosztást vagy éppen rendszeres testmozgást javasoltak. De vajon a megfelelő étkezés is segítségünkre lehet a tanulásban? A kávén, a teán és az étcsokin kívül rengeteg olyan recept létezik, amik azon kívül, hogy egészségesek és gyorsan elkészíthetőek, alapanyagaik okán kifejezetten agyserkentő hatással bírnak. Íme néhány egyszerű étel, ami tökéletes arra, hogy két vizsgatétel között tovább lendítsen! 

  1. Erdei gyümölcsös zabkása (elkészítési idő 10 perc):

Ha egy igazán gyors reggeli receptet keresel és unod már a gabonapelyhet vagy a rántottát, akkor egy villámgyors zabkása remek választás a délelőtti tanulás előtt. A teljes kiőrlésű gabonák nagyon jó E-vitamin források, ahogyan azt olvashatjuk a legtöbb gabonapehely csomagolásán is. Bár az E-vitamint általában a csontok, a fogak és a bőr egészségének fenntartásához szükséges vitaminként szokták emlegetni, azt már kevesebben tudják, hogy az agy sejthártyáinak védelmében is fontos szerepet játszik. A zabpehelyhez a tejen kívül adhatunk erdei gyümölcsöket is, hiszen az aprómagvas gyümölcsök egyesek szerint a legegészségesebbek, és a bennük lévő rengeteg vitamin hatékonyabbá teszi az agyműködést is. Ráadásul az étcsokihoz hasonlóan a boldogsághormonként ismert endorfin termelődését is elősegítik szervezetünkben. Még egészségesebbé tehetjük a reggelinket, ha cukor helyett mézzel, vagy fahéjjal ízesítjük a zabkását. 

  1. Hideg avokádó-krémleves (elkészítési idő 15 perc):

Ez a recept talán elsőre furcsán hangzik, hiszen a több, mint húsz éve a „világ legtáplálóbb gyümölcse” címmel büszkélkedő avokádót általában szendvicskrémekhez vagy salátákhoz szoktuk felhasználni. Azonban érdemes kipróbálni ezt a különös levest is, mert azon kívül, hogy villámgyorsan elkészül, egy nagyon egyedi mexikói ízvilágba kóstolhatunk bele. Ráadásul az avokádó egy telítetlen zsírforrás, ami szintén támogatja az agyműködést, a benne található tirozin nevű aminosav miatt pedig a hosszabb ideig tartó koncentrálásban is segítségünkre lehet. Az avokádólevest többféleképpen is el lehet készíteni, de az avokádó mellett mindegyik recept elengedhetetlen hozzávalója a lime, a natúr joghurt és a chilikrém, pirított csemegekukoricával és baconnel tálalva pedig tökéletessé tehetjük frissítő levesünket.

  1. Citromos krémtúró (elkészítési idő 5 perc):

Délutáni nassolnivalónak is megfelel az összesen 4 hozzávalóval elkészíthető krémtúró. A túró meglepően alacsony kalóriatartalma mellett magnéziumban és káliumban gazdag tejtermék, ami hozzájárul az idegek megfelelő működéséhez, és segít, hogy jobban helyt tudjunk állni az egyes stresszhelyzetekben. Szintén jó magnéziumforrások még a gyümölcsök, a zöldségek és a gabonafélék is. A házi készítésű krémtúrónkhoz az összetört túrót el kell kevernünk a natúr görög joghurttal és a tejszínnel. Miután botmixerrel néhány perc alatt habosra krémesítettük, egy citrom reszelt héjával, citromlével, cukorral vagy mézzel édesíthetjük a jól megérdemelt desszertünket.

  1. Spenótos-csirkés tortilla (elkészítési idő 25 perc):

A tortilla minden kollégista és spórolós egyetemista mentsvára, ha egy gyors vacsoráról van szó, amihez ezúttal kipróbálhatunk egy újfajta ízesítést is! Az általános iskolai menzák rettegett spenótját általában kevesen választják ételeik alapanyagának, pedig ez az alacsony kalóriatartalommal rendelkező zöldség nemcsak a diétázásban lehet hasznos számunkra, de B-vitaminban és folsavban is gazdag, amik hosszabb távon javítják a memóriát, és elősegítik a fókuszálást is. A gyros fűszerrel megpirított csirkemellhez tökéletesen passzol a spenótlevél enyhén kesernyés, sós íze, a tortillánkba pedig ízléstől és fantáziától függően bármilyen más zöldség, sajt vagy egyéb alapanyag is kerülhet. Fokhagymás-joghurtos öntettel kiegészítve kiadós vacsora mellett lazíthatunk egyet a nap végén (vagy az éjszakába nyúló tanulás előtt.)

  1. Waldorf-saláta (elkészítési idő 15 perc):

Ha egy könnyedebb vacsorára vágyunk, akkor a pár perc alatt összedobható kevert saláták mindig jó választásnak bizonyulnak. A Waldorf-salátába a zeller, az alma és a sajt mellé majonézzel elkevert natúr joghurt vagy tejföl kerül, az ízesítéshez pedig sót, borsot és citromlevet használhatunk. Azonban a Wardolf-saláta mit sem ér a legfontosabb hozzávalója, a dió nélkül, hiszen ez teszi laktatóvá és igazán harmonikussá a salátát. A dióról érdemes tudni, hogy az összes többi olajos maghoz hasonlóan omega-3 zsírsavban gazdag, aminek szintén fontos szerepe van az agy működésében, hatással van a gondolkodási, tanulási képességekre is. Hiánya például figyelemzavart és egyéb tanulási nehézségeket is okozhat, ezért érdemes odafigyelni, hogy a szervezetünk valamilyen formában hozzá juthasson ehhez a vitaminhoz is. Olajos magvakat magában is eszegethetünk tanulás közben, viszont sokak szerint érdemes pörkölés nélküli, natúr formában fogyasztanunk ezeket, mert így őrzik meg leginkább tápértéküket a számunkra.

Grafika: Kiss Henrietta