1367 MI

Hogyan legyünk hatékonyabbak?

Valószínűleg sok diák, egyetemista, és dolgozó ember szenvedett már tanulás vagy munka közben. Hiába az egész napos próbálkozás, nem marad meg a tananyag, nincs haladás. Kezdhetik elölről. Joggal merül fel a kérdés: hogyan lehetünk hatékonyabbak, és érhetünk el jobb eredményeket rövidebb idő alatt? Nézzük, milyen módszerek léteznek, és mit mond a tudomány.

A személyes hatékonyság kérdését rengetegen vizsgálják. Mi azonban óva intenénk attól mindenkit, hogy tanácsadó guruktól, „életművészektől” várják a megoldás kulcsát. Érdemes tudományos alapon és jól bevált gyakorlati tapasztalatok alapján megközelíteni a kérdést a „higgy magadban” sablonok helyett.

A flow-élmény

A flow-élmény a mai napig az egyik legrészletesebben kidolgozott elmélet, Csíkszentmihályi Mihály tollából. A pozitív filozófia alapja, hogy olyan dolgot csináljunk, ami örömmel tölt el. Így lényegében olyan áramlatélményben lesz részünk, hogy teljesen kizárhatjuk a külvilágot, és összpontosíthatunk a feladatunkra.

Természetesen ez nem tűnik olyan egyszerűnek, amikor az unalmas tölteléktárgy anyagát kell megtanulni, vagy a munkában napról napra ugyanazt csinálni. Csíkszentmihályi Mihály erre is kitér, és azt hangsúlyozza, hogy keressük meg azokat a dolgokat, tevékenységeket, amelyekkel azonosulni tudunk. Ehhez világos célok, visszajelzések és fokozatosság szükséges.

Érdemes elolvasni a könyveit, vagy utánanézni a munkásságának, hogy betekintést kapjunk az elsőre egyszerűnek tűnő, mégis különleges, alapos elméletébe. Talán majd mi magunk is meglepődünk a végén, hogy befejeztük a szakdolgozatot anélkül, hogy órákig ültünk volna felette egyetlen betű leütése nélkül.

Csíkszentmihályi Mihály: A flow felfedezése és jelentősége, Sapientia EMTE, Csíkszereda

Az összpontosítás művészete

Felejtsük el a multitaskingot. A tudományt és a pszichológiát kissé félrerakva ismerjük meg Kassai Lajos, a lovasíjászat atyjának gondolatait. Nem is gondolnánk, mennyi átfedés lehet a lovasíjászat és egy beadandó között. Hiszen mindkettő figyelmet igényel, és minél gyorsabbak, precízebbek vagyunk, annál jobb végeredményt kapunk. Lényegében ezekhez is áramlatélményre van szükség.

Kassai egyébként nagyon jól érzékelteti a nyelvi hagyományokat is: az emberek legtöbbször a koncentráció szót használják (vagyis angolul concentration), ami az egy pontra való teljes fókuszálást jelenti. Az összpontosításra már nincs annyira jó szó (legfeljebb a collective focus), amit ő két tevékenység összekapcsolásán ért (egyszerre lovas és íjász).

Kassai Lajos: Összpontosítás és koncentráció (2016)

Pomodoro technika

Ez a módszer az egyik legnépszerűbb az összes közül. Valószínűleg az egyik leghatékonyabb időmenedzsment-megoldás. Lényege, hogy osszuk szakaszokra a tanulást, munkát. 20-25 percenként tartsunk 5-10 perc szünetet, majd folytassuk. A meghatározott periódusokban pedig kizárólag az adott tevékenységre fókuszáljunk. Nincs chatelés, videónézés és társai. Sokkal eredményesebbek leszünk, ha egy nap tanulunk így nettó két órát (vagyis 6-szor 20 percet), mint ha hosszú órákon keresztül ülnénk a monitor előtt, néha-néha ránézve a feladatra.

És legalább könyveket, hosszú videókat sem kell megnézni hozzá. Akár öt perc alatt megtanulhatjuk ezt a végtelenül egyszerű, mégis nagyon hatékony tanulási módszert.

12. nap – Pomodoro technika

A híres „sikeremberek” titkai

Habár az elején megfogadtuk, hogy nem veszünk tanácsokat hétköznapi guruktól, a következő nevek esetén talán megegyezhetünk róla, hogy nem tartoznak ebbe a kategóriába. Elon Musk, napjaink egyik sokat emlegetett üzletembere az idő elpocsékolását tartja a hatékonyság legfőbb gátjának. Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója a gyors döntésekre, Bill Gates pedig a meditációra és az elme aktivitásának fenntartására esküszik.

Egyéb módszerek

Természetesen nincs kőbe vésve, mit és hogyan kell csinálni, és akár más, egyedi módszerek is beválhatnak. Ha kikapcsoljuk az értesítéseket, kizárjuk a külső tényezőket, és  elindítjuk a stoppert a következő 3-4 órára, ugyanúgy rengeteget haladhatunk. A kevesebb néha több – ha okosan használjuk az időnket.

Hogyan legyen több időd egy nap?

Összefoglalás

Bármelyik módszert is választjuk, valószínűleg jobban fogunk teljesíteni, mint korábban, amikor két sorozatepizód, közösségi médiázás és chatelgetés közben próbáltunk végezni az utolsó napos, határidős feladattal.