MERÜLJ EL

Piemont csodái

A nyár beköszöntével mindenkiben felébred az utazás iránti vágy. Ha ki akarunk szakadni a szürke hétköznapokból, és van rá keret, akkor az egyik legjobb opció, ha úti célnak egy mediterrán országot választunk. Íme, két különleges hely, látnivaló az észak-olaszországi Piemont területéről, ahova mindenképp érdemes ellátogatni.

Vissza a múltba – az ókori Egyiptom csodái

Ha szeretnénk felfedezni a világ legrégebbi, csak az egyiptomi kultúrának szentelt múzeumát, akkor nincs más hátra, mint ellátogatni a torinói Egyiptomi Múzeumba (Museo Egizio di Torino), ahol a hét bármely napján visszautazhatunk térben és időben egy titokzatos, piramisokkal teli és fáraók uralta világba, betekintést nyerve ezzel a kor emberének mindennapi életébe, valamint az ókori kultúra csodáiba. 

Már a jegyiroda által kiállított jegyek is a hely tematikájához hűen kerülnek a kezünkbe, hiszen a múzeum adta látványosságok díszítik őket. Innen beljebb haladva pedig kezdetét veheti a valódi felfedezőút. Ennek az ókori Egyiptomot idéző helyiségnek minden egyes pontján látnivalók egész garmadája várja a látogatókat, és olyan különleges berendezési tárgyak színesítik az időutazás érzetét, mint a korabeli növények megillatozásának lehetősége, melyre egy különleges dobozon keresztül van lehetőségünk, vagy a hieroglifákkal tarkított kőtáblák, melyeket egy multimédiás eszköz hanganyaga interpretál a mai ember számára. 

Ezenfelül számos szoborral (több mint két méteressel is), hétköznapi használatra alkalmas tárggyal, emberi és állati múmiával, valamint egy ember nagyságú hajómakettel ismerkedhetünk meg közelebbről. A különféle tárgyak mellé rövid, de informatív ismertetőket olvashatunk, mellyel még közelebb érezhetjük magunkat a korabeli ember mindennapjaihoz. 

A látogatás végén nemcsak fantasztikus élményekkel gazdagodhatunk, hanem kiélvezhetjük a szuvenírbolt kínálta lehetőségeket is, ahova betérve valóságos helyfeltárás veheti kezdetét. 

Az Egyiptomi Múzeumba látogatás emlékezetessége kortól és nemtől függetlenül is garantált, hisz ki ne szeretné felfedezni a világ csodáit játékos, és egyben mégis tanulságos módon? 

Forrás: https://museoegizio.it/scopri/storia/ 

Ahol a filmek életre kelnek 

Következő lehetséges úti célunk a szintén Torinóban található, a filmvilág szerelmeseinek kedvező Mozimúzeum (Museo Nazionale del Cinema), ahol a kezdetek kezdetétől egészen napjainkig követhetjük végig, miként fejlődött a filmművészet. A múzeum külön jellegzetessége, hogy az épület tervezőjéről, Alessandro Antonelliről elnevezett Mole Antonelliana 167,5 méteres, ötemeletes, kupolás épületében foglal helyet. 

A szinteknek különleges szerepük van, hiszen ezeken a filmezéssel kapcsolatos híres tárgyak, személyek, a hozzájuk fűződő történetek bemutatása kerül központi szerepbe. A földszinten régi – legalábbis 2022-es távlatból nézve régebbi – filmek vetítése repíti vissza a látogatókat a múlt század világába. Az első szinten a filmezéssel kapcsolatos technikai megoldások, valamint az ezek létrejöttéhez szükséges tárgyak és kivitelezési formák tárulnak elénk.. A második szinten a különféle filmtípusok, műfajok bemutatása kerül górcső alá. A harmadik szint egy-egy film megalkotásához elengedhetetlen személyek ismertetésére specializálódott. Itt például a híresebb rendezők személyes tárgyait tekinthetjük meg. A negyedik szint telis-tele van a filmtörténet nagy alkotásait ábrázoló plakátokkal. Végül, de nem utolsósorban az ötödik szinten a tévé és a mozi kapcsolatának bemutatásával találkozhatunk. 

És hogy a tárgyi emlékekről se feledkezzünk meg, a filmvilágból való visszatérést követően itt is kiváló és széles választékkal rendelkező szuvenírbolt várja a lelkes érdeklődőket.

Rendkívül színes és gazdag gyűjteménnyel rendelkezik ez a torinói filmes csoda, melyet életünk során legalább egyszer érdemes megtekinteni, hiszen mi sem izgalmasabb annál, mint amikor kedvenc filmjeink híres kellékeit testközelből szemlélhetjük meg. 

Forrás: https://www.museocinema.it/it