MERÜLJ EL

Stresszlevezetés – Csak nyugodtan

A stressz mindenki életében – hol kisebb, hol nagyobb mértékben – jelen van. Mindig van miért aggódnunk: a munkánkkal, a tanulmányainkkal vagy a magánéletünkkel kapcsolatos problémák miatt. A hosszan tartó nagy nyomás miatt nagyon könnyen megromolhat az egészségünk és az emberi kapcsolataink. ,,Aki folyamatosan feszült, annak nehéz olyan ajánlatot tenni, amelynek alapján megérti, hogy a félelem csak a fejében él. Az állandó feszültség megszüntetése kutya kemény meló.” (Csernus Imre) Ennek elkerülése érdekében szükséges levezetni a felgyülemlett stresszt. Ezért hoztam nektek 5 módszert, melyekkel könnyedén csökkenthetitek a rátok nehezedő nyomást.

  1. Végy egy nagy levegőt!

Talán klisésnek hangzik, de a légzőgyakorlatok sok embernél bizonyítottan hatásosak. Erős koncentrációt igényelnek, ezért a legtöbb esetben elterelik a figyelmünket az idegesítő dolgokról a környezetünkben. ,,Az állandó stressz és aggodalom megviseli a sejtjeinket, és felgyorsítja az öregedésüket. Ugyanilyen hatása van az állandóan elterelődő figyelemnek és az elme elkalandozásának, mégpedig a rágódás, gyötrődés mérgező hatásai miatt – a gondolataink ilyenkor az életünk gondjai körül járnak, de megoldani nem képesek azokat.” (Daniel Goleman). A relaxációs gyakorlatok minden esetben beválnak, ha gondosan odafigyelünk a belső csendre.

  1. Változtass

A stressz mennyiségét ugyan egy ponton túl nem tudjuk csökkenteni az életünkben, de az rajtunk múlik, miként viszonyulunk hozzá. Ha egy problémát fenyegetésként észlelsz, feltehetőleg negatív érzések kerítenek a hatalmukba, amik megbéníthatnak és ronthatják a teljesítményedet. Ha azonban felülvizsgálod az adott szituációt, még akár kihívásnak is láthatod a helyzetet, motivált lehetsz a megoldására, és mobilizálni tudod az erőforrásaidat a sikeres megküzdés érdekében.

  1. Én

A benzin mellett az idő is egyre drágább. Nem csoda, hogy szinte mindenki rohan mindenhova. Hagyj időt magadnak! Talán ez a legnehezebb, de egy jó időbeosztás és egy kis „énidő” csodákra képes. A stresszes időszakokban sokszor a külső elvárások is elnyomják a saját igényeket. Szerencsére ma már fantasztikus elvonulási lehetőségek állnak rendelkezésre akár napi szinten a lakóhely környékén. Vagy csinálj bármi olyat, amit szeretsz, azonban ezen dolgok egyike se legyen a hétköznapok része.

  1. Vonulj el!

A természet mindenre is megoldás. A szabadban töltött idő természetes antidepresszánsként is hat. A természetes illatok és látványok nyugtató hatással vannak idegeinkre. A csöndnek és a vadon közegének rendkívüli stresszoldó hatása van. Ha teheted, menj el egy erdőbe, egy rétre, vagy csak sétálgass a hozzád legközelebbi parkban. Különben is, a testmozgásnak igazán jótékony hatása van a testre és a lélekre. Minél többet van lehetőségünk zöld és nyugodt környezetben lenni, annál jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben is.

  1. Társas támasz

Mindenkinek jólesik, ha valaki meghallgatja. Különösen igaz, ha oda is figyelnek arra, amit mondunk. Ez a támasz nem csupán a családtagokra vagy a barátokra vonatkozik, hanem a szakemberekre is. Vezessünk be a mindennapjainkba egy olyan félórát, amikor elmeséljük, mi történt velünk – és ilyenkor tényleg hallgassuk meg a másikat is! A nehézségek kibeszélése hatékony módszer a stressz levezetésére, kimutatható, hogy ilyenkor csökken a szervezetben a hozzá kapcsolható hormonok mennyisége, így jó hatással van lelkiállapotunkra.

Grafika: Buda Klaudia