KIKAPCS

Karácsonyi filmajánló a családnak

A karácsony napját általában otthon töltjük kis vagy nagy családi körben. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mit csináljunk az ünnepi fogások elfogyasztása és az ajándékok kibontása után. Jó ötlet lehet a társasjáték, a beszélgetés vagy egy közös otthoni mozizás. Egy jó karácsonyi filmmel biztosan nem lövünk mellé!

Nagyon sok egy kaptafára készült, klisékkel teli karácsonyi film létezik, aminek az első nézése során is tudjuk, mi fog történni, és az az érzésünk, hogy már láttuk számtalanszor. De akkor miért szeretjük ezeket a filmeket? Szerintem csak vágyunk a csodára ebben a rohanó, stresszes világban. Szeretnénk hinni abban, hogy a karácsonyi kívánság igenis valóra válhat, vagy ajándékvásárlás közben megtalálhatjuk életünk szerelmét, vagy a kedves bácsi a vásárban az igazi Mikulás. Mi tagadás, szeretjük a karácsonyi kliséket, mikor minden képkockára jut egy csilivili karácsonyfa, mindig a legmeghatóbb pillanatban kezd el esni a hó, vagy hogy a hatalmas konfliktust egy meghitt béke követni. 

Ezek a filmek nem az Oscarra hajtanak, de annyira kellemes elmerülni bennük a karácsonyi időszakban, hogy nem is ez számít. Jó látni, hogy van, ahol igenis léteznek csodák, még ha ez csak a filmek világa. Jó érzés megnézni egy-egy ilyen filmet, mert egyszerre melengeti a szívünket, rávilágít a karácsony igazi üzenetére, azaz a szeretet fontosságára, és segít karácsonyi hangulatba kerülni. 

A következőkben szeretnék ajánlani pár filmet, ami garantáltan megteremti a karácsonyi hangulatot. 

Télapu

A személyes kedvencem az 1994-es Télapu című családi vígjáték. A történet főszereplője, Scott Calvin nem szereti a karácsonyt, nem hisz a karácsonyi csodákban és a Télapóban sem. Ám egy szerencsés, számára inkább szerencsétlen véletlennek köszönhetően neki kell a Mikulás bőrébe bújnia. A humorral és karácsonyi csodákkal teli film az egész családnak tökéletes. 

Holiday

Aki szereti a romantikus filmeket, annak kihagyhatatlan a Holiday. A két főszereplő házat és életet cserél, ami lehetőséget ad nekik, hogy elengedjék a múlt kudarcait és szerelmi csalódásait. Az új környezetnek köszönhetően barátokra, boldogságra és talán szerelemre is lelnek, mindezt karácsony idején. 

Reszkessetek, betörők!

A Reszkessetek, betörők! című filmet szinte mindenki ismeri. Ha nem is mindenki látta, de a filmet övező „nincs karácsony Kevin nélkül” kultuszt biztosan ismeri. Akár az előbbi, akár az utóbbi, itt az ideje újranézni! Sokak számára már unalmas, de nekem örök kedvenc, ahogy a karácsonykor otthon felejtett Kevin McCallister leszámol a betörőkkel.

Múlt karácsony

George Michael Last Christmas című száma ihlette ezt a nem szokványos romantikus karácsonyi filmet. A varázsa abban rejlik, hogy nem a megszokott csöpögős romantikus szálat helyezi előtérbe, hanem a főhősnő életválságát. Ezáltal a végkifejlet is meglepő, de mindenképpen kellemes hangulatú, némi humorral színesített film.

Rossz anyák karácsonya

Ha szeretünk nevetni, akkor a Rossz anyák karácsonya a nekünk való film. A főszereplők megunták, hogy próbálnak tökéletes anyák lenni, éppen ezért eldöntik, hogy kirúgnak a hámból, még ha ezzel el is rontják az ünnepeket. A film rendkívül humoros, viszont inkább a 16 éven felülieknek ajánlott.

A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Tavaly debütált a Netflixen ez a kedves, kalandos film, amelynek célja bemutatni, hogy nem is olyan gonoszak az emberek, mint amilyennek tűnnek. A történet főhőse Nikolas, akit az elhunyt édesanyja hívott Karácsonynak. Hogy miért, az a film végén kiderül. 

Szinglilét

A Szinglilét egy könnyed szerelmes film karácsonyi hangulattal. A történet egyszerű, Petert zavarja amiért a családja örök szinglinek tartja, így megkéri a barátját, hogy a párjaként kísérje el a karácsonyi összejövetelre. A film különlegessége, hogy két azonos nemű főszereplő románcát követhetjük. 

A Grincs

Mind a 2000-es, mind a 2018-as változat örök klasszikus, és kötelező eleme a karácsonyi időszaknak. Grincs kalandja lélekmelengető, ahogyan a magányos karácsonyutáló szíve Cindy Lou-nak köszönhetően felmelegszik. Gyerekeknek kihagyhatatlan, de felnőtt fejjel is rendkívül élvezetes mesefilm. 

Hivatali karácsony

2016-ban bemutatott karácsonyi vígjáték, amit biztosan nem bírunk ki nevetés nélkül. Ha elegünk van a csöpögős romantikus karácsonyi műsorokból, akkor a Hivatali karácsony a maga kaotikusságával nem fog csalódást okozni. 

A diótörő és a négy birodalom

Csajkovszkij dallamaival, a diótörővel és az egérkirállyal megspékelt fantáziavilágban játszódó családi film, ami a kisebbeknek és a felnőtteknek egyaránt élvezetes. Gyönyörű díszlettel és szemet gyönyörködtető látvánnyal varázsolja el nézőt.

Popcornt és szaloncukrot bekészíteni, jó filmezést és kellemes ünnepeket kívánok!

Grafika: Buda Klaudia