MERÜLJ EL

Róth 157 – A hazai üvegfestészet kiválósága

„Nincs még egy olyan dekoratív művészet, mely oly mélységesen fogná meg lelkünket, mint az üvegfestészet, mert az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény.”

Róth Miksa

A 157 éve született, mozaikművészként és üvegfestőként tevékenykedő Róth Miksa (1865-1944) alkotásaival nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is komoly hírnevet szerzett magának. Cikkünkkel rá, a 20. századi magyar képzőművészet egy már-már feledésbe merült alakjára emlékezünk.

Egy felívelő karrier kezdete

Róth Miksa már gyermekkorában elsajátította az ólomba foglalt színes üvegek készítésének mesterségét, melyre az édesapja, a hazánk első és egyben utolsó üvegművészettel foglalkozó céhmestereként ismertté vált Róth Zsigmond tanította meg. Róth Zsigmondnak köszönhető a Nyugati pályaudvar, a Műcsarnok, valamint a Nemzeti Színház átalakítása is. A családapa különleges tudást hagyott fiára, melyet az ifjú Miksa ezután tanulmányutak során fejlesztett. Minderre Nyugat-Európában, pontosabban Németországban, Franciaországban, Belgiumban, illetve Angliában volt lehetősége két éven keresztül. Az 1885-től kezdődő időszak jelentős mérföldkő volt a művész életében.

Visszatérve a tanulmányutak forgatagából, 20 évesen munkába állt Budapesten, és megnyitotta első önálló üvegfestő műtermét, ahol a minőségi anyagok használatának és egyedülálló tehetségének hála színvonalas munkákkal kápráztatta el megrendelőit. 

Pályája kezdetén első fontosabb megrendelései Steindl Imrétől származtak, aki szakmailag is támogató kezet nyújtott Miksának. A legjelentősebb Steindl-féle megrendelés a Vas vármegyében található Máriafalva (Mariasdorf) késő gótikus templomának restaurálása volt. Ennek megvalósításához apostolokat és szenteket ábrázoló üvegfestmények készítésével járulhatott hozzá. Mindez annyira nagy hatást gyakorolt Miksára, hogy ettől fogva alkotói pályája legfőbb csapásirányát a kora középkor stílusa adta. Historizáló alkotásai egyre növekvő elismerésnek örvendtek, azonban valódi áttörést az 1896-os Ezredévi Országos Kiállításon bemutatott munkái hoztak számára. Elsőként ismerte fel a Tiffany-üveg alkalmazásának előnyeit, és 1897-től szecessziós stílusban és opálüvegből készült üvegfestményeivel vált egyre ismertebbé. Ugyanekkor újabb tanulmányút keretein belül Velencében elsajátította az üvegmozaik-készítés fortélyait. Ennek köszönhetően Miksát az üvegmozaik-művesség meghonosítójaként tartják számon hazánkban. Ötvözve a Tiffany-stílusú áttetsző üveget és a Zsolnay-féle eozinmázas elemeket, feltalálta az ún. fénytelenített üvegmozaik készítésének módját. 

Tudtad?

A historizmus és a szecesszió jegyében alkotó művész munkáinak legkiemelkedőbb darabjai több magyar középület szerves részét képezik. Így alkotásai a történelmi Magyarország számos pontján visszaköszönnek. Üvegfestményei többek között a Pécsi Tudományegyetem auláját, a szabadkai városházát, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát, valamint az egri székesegyház ablakait díszítik. Budapesti kiruccanásaink során érdemes szemügyre venni a Budavári Palotát, a Gresham-palotát vagy éppen az Országházat.. 

Külföldi színekben is jelentős sikereket ért el. Megrendeléseinek száma nőttön-nőtt, és nem csak hazai berkekben. A Kossuth Lajosról készült üvegfestménye a torinói Museo Nazionale del Risorgimento Italiano (Risorgimento Nemzeti Múzeum) falain belül található, Mexikóvárosban pedig a Gran Teatro Nacional (Nemzeti Színház) üvegkupoláinak kivitelezése fűződik a művész nevéhez. 

Díjai, elismerései 

Talán nem meglepő, hogy a művész eredeti felfedezéseinek, tehetségének, valamint kimagasló alkotásainak köszönhetően számos szakmai elismerésben részesült. Ő vehette át elsőként az 1897-ben alapított Iparművészeti Állami Aranyérmet. 1900-ban ezüstérmet szerzett a párizsi világkiállításon, 1902-ben Torinóban, majd egy évvel később St. Louisban aranyérmet szerzett szecessziós alkotásaiért. A mozaikkészítés új szintre emelésének elismeréséül Ferenc József-renddel és az Olasz Királyi Koronarenddel tüntették ki. 1901-ben a Magyar Országos Képzőművészeti Tanács tagjává választották. 

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

Az 1999 óta működő Róth Miksa Emlékház 2023. március 1-jéig nem látogatható, azonban a későbbiekben ideális úti célként szolgálhat mindazok számára, akik a nagy klasszikusok mellett szívesen megismernék közelebbről a művész életét és alkotásait.

Források: 

Dr. Domonkos János (2005): Róth Miksa művészete. In: Módszertani közlemények. 45. évf. 2. sz. 90-91.

Ismeretlen szerző: Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait! Fidelio, 2019. (Letöltve: 2022.12.26.)

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény weboldala