ITTHON KIKAPCS

XVIII. Orfűi Medvehagyma Fesztivál

Április 15 és 16-án újra érkezik az Orfűi Medvehagyma Fesztivál. Idén 18. alkalommal kerül megrendezésre a népszerű fesztivál, ahol minden izgalmas program és érdekes előadás a medvehagyma körül forog!

Az esemény részletei

A Mecsek erdőit tavasszal teljes egészében a medvehagyma vonja be, így megérdemelten kapott egy kétnapos programsorozatot Orfűn, a végtelen erdővel határolt kis községben. Mondhatni a pécsiek „kis Balatonja” Orfű, ahol nyáron a tóban hűsölhetünk, ősszel nagyokat túrázhatunk, tavasszal pedig a Medvehagyma Fesztiválon vehetünk részt.

A fesztivál fő célja az „ökotudatosság és környezeti nevelés mellett, a helyi és magyar termékek megismertetése a látogatókkal”. Ezért számos program várja az érdeklődőket két napon át, többek között izgalmas workshopok, gasztronómiai előadások és persze kóstolók, környezettudatos előadások, valamint kézműves foglalkozások, amik a felnőtteknek és a gyerekeknek is egyaránt élvezetesek. 

A programok több helyszínen zajlanak egyszerre, így mindenki megtalálhatja a számára érdekes elfoglaltságot. Többek között a Malom pincében folyamatosan tálalják a friss finomabbnál finomabb péksüteményeket. Természetesen itt is főszerepet kap a medvehagyma, kóstolhatunk medvehagymás sajtos csigát vagy medvehagymás pogácsát. Mindenképpen érdemes megkóstolni, mert az Orfűi pajtapékségben kivételesen finom ínyencségek készülnek. 

A gasztronómiánál maradva, mindkét nap elérhető lesz a helyszínen Lin-Csi konyhájának egészséges és 100%-ban természetes alapanyagokból készült finomságai. Őt a Medvehagyma Ház mellett találod meg. Továbbá a Cultur piacon vegán és különleges ayurvédikus ételeket is kóstolhatsz. Emellett az italokból sem lesz hiány, a Magyarhertelendi Kapucinus Sörfőzde tíz féle kézműves sörrel készül. Különböző cidereket is megkóstolhatunk, valamint Gergely Anchával szombaton egy almafa oltás bemutatón is részt vehetünk. 

Sok-sok interaktív program is várja a látogatókat egész hétvégén. Medvehagymás pogácsasütés, kreatív kézműveskedés, többek között kerámiaékszerek, gyöngyékszerek készítése, valamint könyvkötési lehetőség egy 200 éves műhelyben. Emellett a barlang- és sziklamászáshoz szükséges csomók megkötését is elsajátíthatjuk, sőt még szitanyomatot is készíthetünk pólóra, amit aztán haza is vihetünk. 

Különböző workshopok és előadások is lesznek a hétvégén. Központi téma lesz az egészséges táplálkozás, a Mecsek vidékei és a benne élő madarak és vadnövények, az ökotudatosság és környezetvédelem, valamint kőzettani bemutató is megrendezésre kerül. 

A legmeglepőbb program az Extrém barlangtúra lesz, amin csak a legbátrabbak mernek részt venni. A túra a Trió-barlang nem kiépített részén zajlik, kúszva-mászva, néhol vaslétrákon araszolva a sötét, egyszerre félelmetes és lenyűgöző barlangban. A túrán csodálatos cseppköveket láthatunk és egy életre szóló élménnyel gazdagodunk. A felszerelést biztosítják, nekünk csak a túra díját (6500 ft/fő) és a kalandvágyunkat kell vinni. 

Ha túl extrém számunkra egy barlangtúra, akkor se keseredjünk el, mivel 16-án vasárnap „Mit rejt a medvehagymatenger?” címmel vezetett túra indul a vízfő tanösvényen keresztül. Ez már könnyebben teljesíthető, kellemes sétának ígérkezik, amire a részvételi díj 1500 forint. 

Ezek mellett további izgalmas programokat találsz még a XVIII. Orfűi Medvehagyma Fesztivál hivatalos oldalán, vagy a Facebook eseménynél.

Az fesztivál sok-sok figyelemre méltó és érdekes programok tartogat, akármilyen beállítottságúak vagyunk, biztosan megtaláljuk a számunkra élvezetes elfoglaltságokat. Ha tehetjük, mindenképpen látogassunk el Orfűre a hétvégén!

Források:

Medvehagyma Fesztivál 2023 Orfű | CsodalatosMagyarorszag.hu

Medvehagyma Fesztivál

Medvehagyma Fesztivál az Orfűi Malmoknál

Grafika: Rudas-Mekkey Csenge