1367 MI Rendezvények

Közösség, örök élmények és buli – Interjú Németh Annával, a PEN Diákrektor-választás szervezőjével 

Mindenki pécsi akar lenni, illetve mindenki PEN-es akar lenni – legalábbis nagyon reméljük. 2019 után újra elkezdődött az egész féléven át tartó eseménysorozat, a PEN Diákrektor-választás, ami arra hivatott, hogy minden karról összehozza a hallgatókat, akik megmérettethetik magukat a legkülönbözőbb és legizgalmasabb feladatokban. Az előkészületekről, nehézségekről, az elkövetkezendő időszakról beszélgettünk Németh Anna szervezővel. 

Először is mesélj egy kicsit magadról, hogyan kerültél bele a szervezőbrigádba? 

2022 januárjában kezdtem az EHÖK-ben dolgozni mint marketinges, három közvetlen kollégám van ezen a területen. Bodaki Máté elnökhelyettes kért fel arra, hogy vegyek részt a diákrektor-választás lebonyolításában, így csöppentem bele a szervezés folyamatába, mint aki a kommunikációért és a promócióért felel. 

Hányan vagytok, akik koordinálják az eseményeket? 

Öten vagyunk főszervezők. Bodaki Máté, az EHÖK elnökhelyettese koordinálja a szervezői folyamatokat; ezenkívül Glázer Bálint és Magyar Olivér rendezvényszervezők a közreműködők, akik a helyszínért, színpadért, fellépőkért felelnek, illetve Hosszú Norbert „Elvis”, aki a speaker. 

Mikor kezdődtek az előkészületek? 

Sajnos elég későn, március elején. Sokáig mi sem tudtuk pontosan, hogy ennek neki tudunk vagy merjünk-e egyáltalán állni, így az utolsó pillanatban mondtuk azt, hogy igen, csináljuk. Máténak meg nekem ez egy hatalmas szerelemprojekt, ezt mindig mondjuk is egymásnak. Korábban csapattagok is voltunk, ezért tudjuk, hogy milyen ebben részt venni, és azt is, hogy a hallgatói életnek is szerves része a program, ezért szükség van rá. Három éve nem volt diákrektor-választás, 2020-ban volt egy esemény, de más nem lett megtartva, így azok, akik akkor kezdték az egyetemet, lassan már lediplomáznak, és nem is tudják, hogy mi az a diákrektor-választás, ezért is tartottuk fontosnak, hogy újraélesszük a hagyományt. Március elején tehát összedugtuk a fejünket, és kidolgoztuk a részleteket. 

Meddig kellett a csapatoknak összeállni?

Nehéz dolguk volt, mert egy hetük volt rá, március 25-ig kellett leadni a jelentkezést. Ehhez képest hét csapat jelentkezett, vagyis hét kar vesz részt a programsorozatban. Ekkor már rendelkezniük kellett egy csapatnévvel, egy diákrektor-jelölttel, két kincstárnokkal, akik a jelölt jobbkezei lesznek, illetve magával a tematikával. Március 27-én tartottunk nekik egy ismerkedős-tájékoztatós estet, ami egy jó hangulatú beerpongba torkollott. Már akkor látszott, hogy a csapatok mennyire összebarátkoztak egymással, aminek nagyon örültünk. 

Említetted, hogy több év után tér vissza a PEN Diákrektor-választás. Lett változtatás a szervezésben vagy az előkészületekben? 

A jelentkezés folyamata is másként alakult idén az idő szűke miatt. 2019-ben még karonként voltak fordulók, egyenként kellett jelentkezniük a hallgatóknak, nem pedig csoportosan. A tízpróba nevű eseményláncot egy kicsit átalakítottuk, két hónapról egyre rövidítettük le. Azonban a fő eseményeket meghagytuk, ilyen a bemutatkozóest, ami már április 4-én lezajlott, illetve a főzőverseny, ami április 17-én lesz a Szenes teraszon, utána egy kis after partyval. A tizenkét órás vetélkedő is meg lesz tartva, ami este hattól reggel hatig tart majd. 

Bizonyára elég intenzív időszak van mögöttetek – és előttetek is, akadtak-e nehézségek eddig a szervezés során?

Számomra ilyen volt az, hogy rövid idő alatt próbáljam kommunikálni a hallgatók felé, hogy jelentkezzenek, illetve azt is, hogy egyáltalán mi az a diákrektor-választás, hiszen a kimaradt évek miatt sokan nem is tudhatják. Éppen ezért arra koncentráltunk, hogy videókat osszunk meg régi eseményekről, hogy lássák, miről van szó. Emellett persze más projektekkel is foglalkoznunk kell, ami szintén nehézséget okoz, de igyekszünk egyensúlyba hozni az egyéb teendőkkel. 

Ha már felmerült, tisztázzuk, hogy mi is az a diákrektor-választás, és hogy ki az a diákrektor. 

Egy életre szóló élmény. Rengeteg kapcsolatot lehet ez alatt az idő alatt építeni, ráadásul bulikból sincs hiány. Viccet félretéve, a diákrektor-jelölti cím egy gesztus, egy jelkép, amely azt jelöli, hogy a hallgatók és a karok közül valaki kiemelkedik egy komoly, időigényes és sokszínű verseny során, illetve a győztes diákrektor fogja megnyitni a PEN-t. Rengeteg feladat van, amiben a csapatok összemérik a tudásukat, azt, hogy mennyire kreatívak, hiszen ezen van a hangsúly. Például – már el szabad mondanom – kaptak egy olyan feladatot, hogy építsenek a tízpróbán belül egy járművet, amivel meg kell tenniük 136,7 métert. Az, hogy ők ezt hogyan valósítják meg, esetleg építenek egyet fából vagy kartondobozból, teljesen az ő fantáziájukra van bízva. Mint zsűri, mi is azt fogjuk pontozni, hogy mennyire mutatják meg a tehetségüket és az energiát, amit belefektettek. 

Tehát a szervezők egyben zsűrik is?

Igen, illetve a bemutatkozóesten még Koczka Viktor elnök volt zsűritag, illetve Kovács Betti elnökhelyettes. Lesznek még meglepetések, mert szeretnénk visszahívni régi PEN-es arcokat, akik korábban meghatározóak voltak, úgyhogy sok minden van még a tarsolyunkban. 

Mi az, amit a legjobban vársz az elkövetkezendő hetekben? 

A tizenkét órás vetélkedőt, az nagyon jó lesz! Nekem az volt a személyes kedvencem csapattagként is. Imádtam, hogy össze vagyunk zárva, teljes mértékben egymásra vagyunk utalva, és ilyen sokáig teljesíteni kell. Emellett a feladatok miatt is izgatott vagyok, amiket le fognak adni a csapatok, mert a bemutatkozóesten eléggé odatették magukat, és ezért sokat is várok tőlük, elég magasra tették a lécet. 

Mesélnél egy kicsit részletesebben a bemutatkozóestről? 

Az UNIV Klubban, a Szalay Kollégium alatt lett megtartva. Rengetegen gyűltek össze, a hét tízfős csapat mellett sokan megjelentek, ami nagy örömünkre szolgált. Késve tudtuk csak elkezdeni a produkciókat, mert kint álltak az emberek a sorban. Félórát szántunk a beengedésre, de bőven kellett háromnegyed óra is. Hihetetlenül örülök neki, hogy ilyen sokan eljöttek, és tényleg nagyon ügyes volt mindenki, hatalmas buli volt.  

Mi volt a bemutatkozóest célja? 

Az, hogy bemutassák magukat és a tematikájukat. Létre kellett hozniuk egy történetet, bele kellett bújniuk egy jelmezbe és karakterbe, amit a színpadon elő kellett adniuk. Nyilván nemcsak a jelmezeken volt a hangsúly, hanem a koreográfián is, illetve hogy milyen a csapat összhangja. A csapatok csináltak előzetesen Instagram- és Facebook-oldalt, úgyhogy aki nem tudott eljönni április 4-én, csekkolja le őket ott. 

Mondtad, hogy te is csapattag voltál 2019-ben, milyen élményekkel gazdagodtál akkor?  

Fantasztikus fél év volt, rengeteg barátot szereztem. Én akkor Lady Gaga bőrébe bújtam, és volt egy hatalmas szőke parókám, amiben mindig melegem volt, de az is hozzátartozott az élményhez. A diákrektor-jelöltünk, Patrik Timmy Trumpet volt, és egy lomtalanításon szerzett bundában csinálta végig az egész eseménysorozatot, ráadásul az igazi Trumpet hozzá is szólt az egyik képéhez. Szerintem ez mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az egyetemi élet másból is álljon, mint hogy bejárunk órákra és lediplomázunk. Igenis el kell menni eseményekre, és ki kell használni minden lehetőséget, ami szembejön. 

Hogyan írnád le öt szóban, hogy számodra mit jelent a PEN? 

Közösség, összetartozás, kaland, életre szóló élmény – ha ez így egynek számolható – és buli. 

Mit üzennél a PTE hallgatóinak, akik még nem követik figyelemmel az eseményeket?

Jöjjenek el a nyitott rendezvényekre, és lássák, hogy miről szól ez. Azt pedig mindenképpen ajánlom, hogy jövőre jelentkezzenek, mert felejthetetlen élményeket ad. A PTE-n több mint húszezer hallgató van, évente pedig maximum száz ember tud PEN Diákrektor-csapatos lenni, ami elég kevés, ezért legyenek résen, hiszen ez sokkal több egy sima bulinál. Elcsépeltnek hangzik, de a PTE Család jelentését – többet között – itt fogják megérteni a hallgatók: teljesen mindegy, melyik karról jössz, ugyanazon összetartó közösség része vagy.

Fotó: Takács Vivien