MERÜLJ EL

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – A Föld napja

A fenti kérdést egy amerikai egyetemista tette fel 1970. április 22-én, és elindította mozgalmát a Föld védelmében, majd megalapította a Föld Napja Hálózatot. Denis Hayes (aki ma már az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője) elérte, hogy ma már több mint 190 ország több ezer szervezete vesz részt a Föld napja mozgalom programjainak lebonyolításában. Természetesen Pécs sem maradhat ki ebből. Lépjen mindenki a Tettye mezejére, ahol egész napos családi rendezvény lesz 2023. április 22-én 10 és 16 óra között!

Április 22-én, mikor sétáltok az utcán, álljatok meg egy pillanatra és szívjatok egy mély levegőt a virágoktól illatozó tavaszi szélből! Ha bent tanultok, nézzetek ki az ablakon, és csodáljátok meg az előtte lengő zöldellő, illatozó virágba boruló faágakat! Mikor utaztok, számoljátok meg a földeken ugráló nyuszikat, őzeket vagy az égen szálló sólymokat! Amíg még lehet, mondja a pesszimista. Tegyetek azért, hogy ezek az apró csodák, örömök egész életedben elkísérjenek és feltöltsenek, sőt gyermekeidet is elkísérjék és feltöltsék, sőt gyermekeid gyermekeit és gyermekeid gyermekeinek gyermekeit is – mondja az optimista, aki éppen ezért meg is próbál aktívan cselekedni. Például április 22-én, szombaton ellátogat a Tettyére, ahol száz meg száz hozzá hasonló gondolkozású gyermek és felnőtt találkozik össze a színes programokon, és aktív jelenlétükkel válaszolják meg a kérdést: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A Föld napja mozgalom jelmondata arról szól, hogy szenteljünk több figyelmet bolygónknak, a természetnek és az élővilágnak. Persze ne csak ezen egy nap erejéig, hanem egész évben. Napjainkban egyre elterjedtebbek az olyan individuális tevékenységek és szokások, melyek a környezetet, ezáltal pedig a jóllétünket szolgálják. Persze ez nem is csoda, hiszen egyre sürgetőbbé válik az ügy. A klímaválság hatásait már érzékelhetjük a mindennapjainkban is, a szeszélyes tavaszi időjárásban, a hó nélküli télben, nyaranta a nagy éjszakai és nappali hőmérséklet-különbségben. Rémisztő megtapasztalni azt, amiről pár éve még jövő időben beszéltünk, ez pedig cselekvésre készteti az embereket. Egyre gyakrabban érezzük azt, hogy az évekkel, évtizedekkel ezelőtti katasztrófafilmekben bemutatott tragikus események valósággá válnak. Csakhogy a filmek általában happy enddel zárulnak, hála a forgatókönyvíróknak. De a valóságot nem a forgatókönyvírók alakítják, hanem mi magunk. Tehát rajtunk múlik, lesz-e happy end. És bár az út egyre göröngyösebb, nem szabad feladni. És nem is szomorkodni kell, várva a világvégét, hanem cselekedni! Fel a Tettyére, amely a mindennapokban is tökéletes helyszín egy kis kikapcsolódásra, de ezen a napon még inkább megtelik élettel: pecsétgyűjtő kincskeresés, hulladék-újrahasznosítás, retrókönyv-vásárlás, kisállatsimogatás és sok más környezettudatos program várja azokat, akik úgy alakítanák a dolgokat, hogy meglegyen a happy end.

A részletes programokat itt találjátok. 

Grafika: Buda Klaudia