MERÜLJ EL Rendezvények

„Nem tudja senki…” – interjú a Follow the Flow együttes tagjaival

2023-ban, három év kihagyás után végre újra megrendezték a Pécsi Egyetemi Napokat, közismert nevén a PEN-t, ahol három estén keresztül bulizhattunk a pécsi Expo Center területén. Mind a három nap tartogatott híres és népszerű magyar előadókat, így vasárnap este többek között a Follow the Flow slágereire tombolhatott a közönség. 

Az együttes, amely 2016-ban alakult, hip-hop és pop zenéivel 2018-ban vált igazán népszerűvé, amikor elnyerték a Petőfi Zenei Díj Év felfedezettje díját. Ugyanebben az évben megnyerték az MTV Europe Music Awards Legjobb magyar előadó díját is. Első albumuk 2019-ben jelent meg, Nem tudja senki címmel, amely platinalemez minősítést kapott, majd ezt követte 2021-ben az Ég és föld, hétszeres platinalemezzel. Nem tudja senki és Maradok távol című dalaik 2018-ban több magyar rádiós toplistán is első helyen szerepeltek. Dalaikhoz számos videoklipet is forgattak, amelyeknek több milliós megtekintése van a YouTube-on, és amelyek közül a Nem tudja senki című dalhoz tartozó 2019-ben Az év videoklipje Petőfi Díjat is elnyerte. 

A PTE EHÖK 1367 Magazin újságírójaként abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy a koncert előtt nem sokkal interjút készíthettem a zenekar tagjaival. Szakács Gergővel, Fura Csével és Vincze Gergely BLR-rel Pécsről és a koncertélményeikről beszélgettünk. 

Ahogy az egyik számotok címe is mondja, „nem tudja senki, honnan jöttetek”, de ha jól tudom, nem pécsiek vagytok. Hogy tetszik a város?

Fura Csé: Valóban nem pécsiek vagyunk, de szeretünk ide járni, itt az Expo Centerben már többször is felléptünk, legutóbb a Medikus Kupán, ami szintén egy nagyon jó buli volt. 

Szakács Gergő: Én irtózatosan szeretem Pécset, az egyik kedvenc magyar városom, főleg a jó hangulat és a jó borok miatt. 

Ezek szerint már többször koncerteztetek Pécsen. Mit gondoltok, milyen a közönség?

Vincze Gergely: Nagyon szuper! Az a jó, hogy a pécsi egyetemisták fiatalok, lelkesek és hangosak, ezért a pécsi koncertjeink mindegyike kifejezetten pörgős rendezvény szokott lenni. 

De azért nem csak Pécsre jártok fellépni. Hol volt az első közös koncertetek ezzel az együttessel, van esetleg valamilyen emléketek, élményetek ezzel kapcsolatban?

F. Cs.: Megmondom őszintén, én nem emlékszem, hol léptünk fel közösen először.

Sz. G.: Én úgy emlékszem, Szombathelyen, a Végállomás Klubban, 2018 februárban. Nekem az maradt meg leginkább, hogy amikor megkérdeztük, hol lehet ott valamit enni, egy idősebb bácsi csak annyit mondott, ő nem egy sült kolbász. Ez egy közös poénná vált Cloud-dal [Cloud 9+ volt az este másik fellépője], és azóta hívjuk egymást „valami lecsónak”, meg „valami bablevesnek”. 

V. G.: Erről most így nekem sincs emlékem.

Persze a zenekari élet nem csak a zeneírásról és koncertekről szól, ahogy néztem, viszonylag sok dalotokhoz készül videoklip is. Miben más ez a munka, és melyiket élvezitek jobban?

Sz. G.: Teljesen más a kettő, össze sem lehet hasonlítani: ott a kameráknak éneklünk, ami mögött maximum néhány ember áll, itt pedig több száz vagy ezer ember előtt kell még jobban énekelni. Én személy szerint a koncerteket sokkal jobban élvezem, és annak az időbeosztása is jobb. Ha egy koncerten azt mondják, 21:30-tól te vagy, akkor az így is lesz, viszont a forgatáson nem így működik, ott sokkal több időt húznak el, aminek a nagy részében semmit nem csinálunk, csak várunk. 

F. Cs.: Én forgatni jobban szeretek.

V. G.: Ha választani lehet, én is inkább klipet forgatni szeretek jobban. Ott ha valami nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna, akkor egyszerűen újra vesszük, és addig vagyunk ott, amíg nem lesz olyan, amilyennek lennie kell. Egy koncerten erre nincs lehetőség.

Nézzünk kicsit a jövőbe is: mi a legnagyobb álmotok, mi az, amit így, együttesként szeretnétek elérni?

F. Cs.: Azt gondolom, a következő nagy lépés, amit szeretnénk megugrani, az egy koncert a Papp László Budapest Sportarénában.

Köszönjük a Follow the Flow tagjainak, hogy elfogadták felkérésünket!

Kép forrása: PEN Fesztivál