1367 Rendezvények

A magyar kerékpársport csúcsa: Tour de Hongrie, 2023

Az egyetemvárosi karokon (ÁOK, BTK, TTK) tanuló hallgatók már így is biztosan nagyon unják – velem együtt –, hogy a Szigeti út egy részének lezárásával szinte lehetetlenné vált a közlekedés a kampusz körül, amit csak tetézett, hogy május 12-én, pénteken a város még nagyobb részeit zárták el, nemcsak az autós-, de a tömegközlekedés elől is. Ezen a napon ugyanis Pécsre érkezett a Tour de Hongrie, Magyarország legszínvonalasabb kerékpárversenye, amely idén immár 44. alkalommal került megrendezésre.

A versenyt először 1925-ben rendezték meg, eleinte 3, majd később 4, illetve 5 szakaszon keresztül. Kezdetben csak hazai résztvevői voltak a megmérettetésnek, az első külföldi versenyző az 1929-es körön indulhatott. Az elmúlt évszázadban több alkalommal is hosszú szünet állt be a verseny megrendezésében, 2015-től azonban a Tour de Hongrie fejlődése töretlen. 2023-tól már az UCI ProSeries-be kapott besorolást, ami a profi férfi országúti kerékpárversenyek második legnívósabb sorozata. Ennek köszönhetően idén már a kerékpársport legmagasabb szintjét képviselő WorldTeam csapatok is részt vettek a versenyen, ami miatt csak még inkább érdemes volt kilátogatni a különböző etapok helyszíneire.

A Tour de Hongrie az elmúlt években általában 5 vagy 6 szakaszból állt, amelyek egyenként 100-200 km közötti távokat fedtek le, a versenyzők elé állított kihívások mellett igyekezve megmutatni Magyarország legszebb tájait is. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert a versenyt nemcsak az út széléről, de TV-közvetítésen keresztül és online is követni lehetett, a világ szinte minden országában. A beosztás idén sem alakult másként: a 2023-as Tour 5 napon keresztül, május 10-14 között került megrendezésre, bár a vasárnapi záró szakaszt végül a – mondjuk ki: borzalmas – időjárásnak köszönhetően neutralizálták, így az itt történtek már nem befolyásolták a végső sorrendet a versenyben.

A verseny első szakasza Szentgotthárdról indult, és 168 km megtétele után ide is érkezett meg a 22 csapatból álló, 132 fős mezőny. Bár mindjárt a szakasz elején egy szökevénycsoportnak sikerült meglépnie a mezőnytől, illetve több hegyi hajrá is beiktatásra került, az etap összességében leginkább a sprintereknek kedvezett, amit a végeredmény is mutat: a szökevények bekebelezése után a mezőnyhajrát a holland sprinter, Dylan Groenewegen nyerte. Győzelmével Groenewegen természetesen az összetettben is élre került, így a következő napon ő viselhette az első helyezettnek járó sárga trikót.

A második napon még az elsőnél is hosszabb szakasz várt a mezőnyre: a Zalaegerszegről rajtoló és Keszthelyre érkező etap során 175 km-t kellett letekernie a versenyzőknek, meglehetősen mostoha körülmények között, az időjárás ugyanis sajnos már ezen a napon sem kedvezett a kerékpárosoknak. Miután az első nap utolsó 3 km-én egy csúnya bukásra is sor került, a versenyt a második napra már két kerékpáros is feladni kényszerült. A bukásban szintén érintett, a verseny sztárjának titulált, 2019-es Tour de France győztes kolumbiai Egan Bernal azonban szerencsére ezen a napon is rajthoz tudott állni. A második szakasz forgatókönyve ezt leszámítva nagyon hasonlóan alakult a kezdő napéhoz: ismét egy nem túl messzire elengedett szökést ért utol a mezőny még a cél előtt, hogy ezt követően a sprinter csapatok vezethessék fel a hajrát versenyzőik számára, amelyet végül a szintén holland Fabio Jakobsen tudott megnyerni. Jakobsen győzelmének köszönhetően a sárga trikót is átvehette honfitársától ezen a napon.

Városunk a következő, harmadik szakasz során vált érintetté a versenyben: ezen a napon a mezőny Kaposvárról indulva, 180 km megtétele után érkezett a pécsi célba. Bár az időjárás ezen a napon sem volt a legkellemesebb, a mediterrán Pécs azért igyekezett hű maradni nevéhez, és a borús rajt után némi napsütéssel is kecsegtette a versenyzőket. Azonban a kerékpárosok nem pont emiatt várták igazán a pécsi szakaszt, hanem sokkal inkább az etapba beépített 6 kategorizált emelkedő miatt. Különösen a versenyzők által is sokat emlegetett Bárány utcai meredek tette egyértelművé, ez a szakasz már nem a sprinterekről fog szólni, és a verseny összetettjének alakulására is érdemes lesz odafigyelni. Miután a szökevényeket ismét megfogta a főmezőny, az utolsó kilométereken komoly párharcnak lehettünk szemtanúi: az összetettben végül első, illetve második helyet megszerző Marc Hirschi és Ben Tulett küzdött egymással a mecseki emelkedőkön. Kettejük közül végül Hirschi bizonyult erősebbnek, de számunkra talán még ennél is szenzációsabb eredményt jelentett, hogy Dina Márton tizedikként ért célba, az összetettben ezzel a legjobb magyarként a 8. helyre előrelépve.

A negyedik napon ismét egy hegyi szakasz, egyben a verseny királyetapjának titulált része várt a mezőnyre: Martonvásár és Dobogókő között 206 km-t kellett megtenniük a kerékpárosoknak. Ezen a napon úgy tűnt, a szökevényeknek végre szerencséjük lesz, és akár haza is érhetnek – ezt az álmukat végül 2 km-rel a cél előtt törték össze, amikor a mezőny egy része utolérte őket. Ekkor azonban a fiatal svájci, Yannis Voisard indult meg olyan tempóban, amire már senki nem tudott érdemben reagálni, így Voisard megszerezte pályafutása első profi győzelmét Dobogókőn. Az összetett esélyesei azonban együtt érkeztek meg, így a szakasz a sárga trikó sorsán nem változtatott: pécsi győzelmét követően továbbra is Marc Hirschi viselhette azt.

Ezen már eredetileg sem volt valószínű, hogy az utolsó szakasz, a budapesti 150 km alakítani fog, végül azonban az időjárás teljesen biztossá tette ezt. Miután az özönvízszerű esőnek köszönhetően a pálya rendkívül csúszóssá vált, a csapatok jelezték aggályaikat a verseny szervezői felé, akik a szakasz neutralizálása mellett döntöttek. Ez azt jelenti, hogy ugyan a kerékpárosok letekerték a Tour utolsó szakaszának egy részét (75 km-t), abban nem voltak részhajrák, nem hirdettek szakaszgyőztest, és így az összetett végeredményen sem változtatott a pesti etap.

A 2023-as Tour de Hongrie összetettjét így végül a svájci Marc Hirschi nyerte, a legjobb magyar pedig Dina Márton lett, a 17. helyet megszerezve.

Marc Hirschi

Képek forrása: Tour de Hongrie