1367

Az Európai Parlamenthez fordulnak az egyetemisták jogaiért a hazai ifjúsági és hallgatói szervezetek

Budapest, 2023.05.16. – Közös erővel lép fel a fiatalok mobilitási lehetőségeiért a Nemzeti Ifjúsági Tanács a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), a Doktoranduszok Országos Szövetségével (DOSZ), a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével (FEKOSZ). Az összefogás tagjai eljuttatták észrevételeiket az Európai Parlamenthez, és akciójukat folytatva, még a tavaszi szemeszterben fórumsorozatot indítanak a modellváltó egyetemeken annak érdekében, hogy a fiatalok közvetlenül kifejezhessék a véleményüket az Erasmus+ mobilitási lehetőségekkel kapcsolatban. Az együttműködés célja, hogy további hazai hallgatói és ifjúsági szervezetekkel együttműködve, a találkozókon elhangzottak alapján naprakész javaslatokat fogalmazzanak meg az Európai Parlament felé és ezzel segítsék a felsőoktatási csereprogramok elérhetőségének fenntartását.

Folytatja az Erasmus+ mobilitási programmal kapcsolatos aláírásgyűjtését a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az ifjúsági és hallgatói szervezetek együttműködésük során egy felsőoktatási fórumsorozatot szerveznek. Az eseménysorozat célja, hogy kihangosítsák a 21 modellváltó egyetemen tanuló magyar és külföldi fiatalok véleményét az Erasmus+ programok korlátozása kapcsán és üzenhessenek a kérdésben illetékes döntéshozóknak, többek között az Európai Parlament tagjainak.

A hazai ifjúsági szervezetekből álló partnerség az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult, amely most megvizsgálja a petíciójukat, és annak befogadása esetén arról döntenek a képviselők, milyen lépéseket javasolnak a petícióban felvetett problémák megoldására.

Az együttműködő szervezetek benyújtott petíciójukat a felsőoktatási fórumokat követően a fiatalok meglátásaival folyamatosan kiegészítik és javaslatokká alakítják a képviselők számára. A megmozdulás célja, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az ügy fontosságára.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) 2023. áprilisában aláírásgyűjtést indított azért, hogy a modellváltó egyetemek hallgatói továbbra is részt vehessenek az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programjában. Ennek részeként több mint 2.000 érintett fejezte ki eddig véleményét, kérve az Európai Unió intézményeit, hogy oldják fel a korlátozásokat és állítsák vissza részvételi lehetőségüket a programban.

Az intézkedés nyomán 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, és a jövőben esetlegesen akár további sok ezer külföldi fiatal veszítheti el az esélyt arra, hogy Magyarországon tanulhasson.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács sajtóközleménye