KIKAPCS

Megéri majd moziba menni! – Nyári filmpremierek

2023 nyarán olyan kínálat lesz a magyar mozikban, amilyen már rég nem volt. A következő hónapok számos olyan filmet tartogatnak nekünk, amelyekre biztosan érdemes lesz beülni, hogy aztán más emberként hagyjuk el a termet utána.

Az idei év eddig kevés igazán nagy sikerű mozifilmet adott nekünk. Persze ott van 2023 eddigi legjobb filmje, A bálna, de az még januárban volt, és az év közbeni Dungeons & Dragons és a Super Mario Bros.: A film sem volt akkora eresztés. Jó ideje tudni lehet, hogy idén visszatér egy korszakos zseni rendező: Greta Gerwignek is bemutatják az új filmjét, valamint végre-valahára megnézhetjük, hogy Ezra Miller hogyan alakítja Flasht a mozivásznon. 

Oppenheimer 

Rendezte: Christopher Nolan 

Premier: 2023. 07. 20.

Nolan utoljára 2020-ban mutatott be filmet – az eléggé felemásra sikerült Tenet megosztotta a nézőket és a kritikusokat. Én jól elvoltam vele és azok táborába tartoztam, akiknek bejött a brit zseni történetének nyakatekert idősíkokban való elmesélése. Azonban idén sokkal hagyományosabb filmre számíthatunk tőle – már ami a narratívát és a kerettörténetet illeti. Ugyanis a sztori középpontjában ezúttal J. Robert Oppenheimer – az atombomba atyjainak egyike, elméleti fizikus – áll, és mellette Szilárd Leót és Teller Edét is életre keltik a filmvásznon. Tudjuk Nolanről, hogy a legtöbb effektet szereti ő maga megcsinálni, és nem a számítógépre bízni, így érdeklődve fogom figyelni, hogyan sikerültek a robbantások az IMAX-kamerák előtt. 

Szereplők: Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Matt Damon 

Barbie

Rendezte: Greta Gerwig

Premier: 2023. 07. 20.

Valahol szerintem minden embernek tudat alatt eszébe jutott, hogy Margot Robbie-nak egyszer az életében el kell játszania Barbie-t. A sok évtizedes múlttal rendelkező játékbaba és csávója, Ken (akit Ryan Gosling kelt életre) idén nyáron végre megelevenedik a vásznon is. Az előzetesek pont a várakozásaimat adták vissza ezzel a színes, habos-babos külsővel. De bízom benne, hogy Gerwig ezúttal is olyan filmet rak le a közönség elé, ami legalább akkora alkotás lesz, mint a Lady Bird és a Little Women. A vásznon igazi sztárparádé lesz, ugyanis Gosling és Robbie mellett szerepet kap még Emma Mackey (Sex Education), Dua Lipa, Will Ferrell, John Cena is.  

Flash – A villám

Rendezte: Andy Muschietti 

Premier: 2023. 06. 15. 

Idén végre hosszú-hosszú várakozás után fény derül arra, hogy mire megy Barry Allen szerepében Ezra Miller. A színészt számos botránya és megkérdőjelezhető viselkedése ellenére sem sikerült a film főszerepéből eltávolítani, így a Batman v Superman és a Justice League után végre önálló filmet kap Flash, amiben egy időutazós, múltmegváltoztatós sztorit nézhetünk meg. És hogy kik lesznek még Ezra Miller mellett a főszerepben? Ben Affleck mint Batman, Michael Keaton mint Batman (igen, ketten is lesznek!), Sasha Calle mint Supergirl és Michael Shannon mint Zod tábornok alkotják a főszereplőgárdát. Azonban a DC-s karakterek tömkelegétől számíthatunk cameoszerepre egy olyan mozifilmben, amely lezárja a Miller által alakított Flash sztoriját. 

Ezek az általam legjobban várt filmek idén nyáron, azonban kétségtelen, hogy lesznek még borítékolható kasszasikerek. Wes Anderson egy igazán izgalmas filmmel jelentkezik, ami az Asteroid City címet kapta, valamint elbúcsúzik Indiana Jones szerepétől Harrison Ford, aki az Indiana Jones és a sors tárcsája című James Mangold által rendezett filmben teszi meg ezt.

Grafika: Munkácsi Zsófia