KIKAPCS

140 perc, 3,19 milliárd forint, két vérszomjas és vereséget nem ismerő csapat, Budapest 

Szerda este összecsapott a Sevilla FC és az AS Roma csapata az Európa-liga első helyéért. Izgalomból és érzelmekből nem volt hiány. 

Az olasz fővárosban székelő AS Roma olyan hagyományokkal büszkélkedhet, melyek az 1927-es megalakulásáig nyúlnak vissza. A klub az olasz labdarúgás állandó szereplője, számos hazai bajnoki címet szerzett, köztük három bajnoki címet. A „La Magica” néven ismert, szenvedélyes szurkolótáborral rendelkező Roma figyelemre méltó európai sikereket ért el, amelyek közül kiemelkedik az UEFA Bajnokok Ligája döntőjébe való bejutás 1984-ben. A Giallorossi régóta a lendületet, a rugalmasságot és a sajátos, támadó játékstílust testesíti meg.

Vele szemben állt az 1890-ben alapított Sevilla FC, mely a spanyolországi Sevilla élettel teli városát képviseli. A klub a spanyol labdarúgás egyik meghatározó szereplőjeként szerzett hírnevet, és mind hazai, mind európai szinten kiemelkedő teljesítménnyel rendelkezik. A csapat számos Copa del Rey-győzelmet szerzett, és az UEFA Európa-liga történetének legsikeresebb klubjává vált, hiszen az elmúlt években hatszor nyerte meg a második legrangosabb európai kupasorozatot. A szenvedélyes szurkolóiról és félelmetes hazai teljesítményéről híres Sevilla folyamatos kihívást jelent a spanyol labdarúgás hagyományos elitjének.

A szerda este győztese 8,6 millió eurót (3,19 milliárd forintot) kap az Európa-liga megnyeréséért, a vesztesnek pedig 4,6 millió (1,71 milliárd forint) jár. Az előbbi ráadásul rögtön egy polccal feljebb kerül, mivel a sorozat győzteseként automatikus résztvevője lesz az ősszel induló Bajnokok Ligája csoportkörének. Azt természetesen mindenki tudja, hogy az igazán nagy pénzeket ott, a BL-ben lehet szakítani, ahol csak a csoportkör elérése 15,64 millió eurót (5,79 milliárd forintot) ért idén. 

Az első félidőben kóstolgatta egymást a két csapat, nyugodt és óvatos játékot láthattunk mindkét fél részéről. Dybala a 35. percben gólt lőtt, de még milyet! Egy vitatható szerelés után kapta meg a labdát, majd bal lábbal vette célba a kaput, és olyan pontossággal, hogy Bono nem tudta megfogni. A vezetés elvesztését követően a Sevilla dominált, és a második félidőben, az 55. percben szögletből, Mancini öngóljának hála egyenlített a Sevilla. 

A meccsen tizenhárom sárga lapot osztottak ki, a szurkolók és az edzők kedvének kárára pedig kétszer tizenöt perc hosszabbítás után az esések és sérülések tömkelege miatt a döntő összesen 133 percig tartott. A győztes ebben az évben is büntetőkkel kerekedett felül.

Bár José Mourinho eddig mind az öt európai döntőjét megnyerte, a Sevillát ő sem tudta megállítani. Roger Ibañez rontása után a decemberi világbajnoki döntőt már hasonló körülmények között eldöntő Gonzalo Montiel vitte be a végső döfést, góljával 4–1-re fordult az állás a büntetőpárbajban, és a Sevilla rekordot döntve, immáron hetedszer nyerte meg az Európa-ligát. 

Grafika: Rudas-Mekkey Csenge