KIKAPCS

Elképesztő menetelés, hihetetlen izgalmak

Talán ezekkel az jelzőkkel írható le legteljesebben az a négy meccs, amelyen a világ szeme pásztázott a hétvégén. Európa legrangosabb női kézilabda-csapatversenyének négyesdöntőjét 2023. június 3–4-én rendezték meg Budapesten, az MVM Dome csarnokban. A hatalmas létesítmény megtelt nézőkkel, mely világrekord lett a női kézilabda történetében. 20 022 jegyet adtak el a második elődöntőre, telt ház előtt játszhattak az együttesek szupersztárjai.

A 2022–23-as idényben is két magyar csapat indulhatott a Bajnokok Ligája (Women’s EHF Champions League) mezőnyében. A Győri Audi ETO KC az utóbbi években megszokottan a legesélyesebbek között szerepelt a csoportkörök és a negyeddöntők alatt. Kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel nyerte meccseit a zöld-fehér együttes, melynek talán legnagyobb riválisa a francia Metz Handball együttese volt. A magyar csapat olyan világklasszis kézilabdázókat tudhat a kispadján, mint Stine Oftedal, Estelle Nze Minko, Linn Blohm és megannyi rendkívüli sportoló. Ilyen kerettel nem is lehetett kisebb az elvárás a klub vezetőségétől, mint a FINAL4-ba jutás. Ezt sikerült kiharcolni az Odense Håndbold csapata elleni oda- és visszavágó során. Az elsöprő győzelmet követően a csapattól távozó edző, Ambros Martin meghatódva nyilatkozott: 

„Az első pillanattól irányítottuk a mérkőzést, és ismét a legjobb négy között vagyunk. Annak külön örülök, hogy ezzel a győzelemmel búcsúztam a győri közönségtől a nemzetközi porondon.”

Az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabda-együttese hatalmas hullámvölgyeket élt meg a szezonban: a történelmi vereséget egy történelmi arányú győzelem követte, melyet a méltán emlegetett „metzi csoda” koronázott meg. A FINAL4-ban való fellépéshez a lányoknak a Metz Handball csapatát kellett legyőznie, ami az első találkozó után szinte teljesen lehetetlennek tűnt. A franciák nyugalommal, hatgólos előnnyel várhatták otthonukban a második felvonást, mely az első félidei döntetlen állással érthetőnek is látszott. 

Aztán jött a csoda. A magyar csapat a halálból visszatáncolva, végletekig harcolva végül hétgólos győzelmet aratott, mellyel megváltotta jegyét Budapestre, a döntőre. 

A sorsolás alapján az első elődöntőt a Győr a Vipers Kristiansand együttesével játszotta. A norvég alakulat a harmadik Bajnokok Ligája-győzelmére hajtott, ezt az elszántságot lehetett látni rajtuk az első félidő alatt. Hihetetlen sebességgel, taktikával álltak fel a pályára, melyet a Győri sztárok nehezen tudtak lekövetni. A szünetre 23–18-as állással vonulhattak el, amit a meccs értékelésekor egytől egyig súlyos hibának ítéltek a játékosok. A második felvonás kezdetén a különbség nőni látszott, majd jött az igazi Győr. A lányok elővették valódi arcukat, és a végső pillanatig küzdve egy gólra csökkentették a különbséget. A meccs utolsó egy percéhez közeledve az izgalom a tetőfokára hágott Nze Minko üres kapus góljával. Azonban a zárszó a Vipersé lett: 37–35 arányban győzelmet arattak, és bejutottak a döntőbe.

A második elődöntő talán még ennél is nagyobb meglepetést tartogatott. A Fradi ellenfele a döntőért vívott csatában a dán Team Esbjerg volt. Az előzetes latolgatások alapján a dán csapat tűnt a négy csapat legesélyesebbikének. Henny Reistad és Nora Mørk vezérletével két-három gólos előnnyel domináltak az első játékrészben. 13–17-es különbséggel vonultak az öltözőbe a játékosok, ahol a budapesti alakulatot megint valami különleges levegő fogadhatta: a pályára visszatérve az idény egyik legjobb játékát mutatták. A 40. perc környékén az egyenlítésért támadhattak, majd az előnyt is átvették Klujber Katrin góljával. A magyar jobbátlövő és Emily Bölk vezérletével ezt a fölényt a kezükben tartották a zöldek. Végül utolsó másodperces góllal Bölk bevette a dán kaput, és a döntőbe repítette csapatát. 

A bronzmeccsre a két bejutott csapat ellentétesen készült: az ETO szerette volna kielégíteni a szurkolók várakozásait, és megkaparintani a harmadik helyet. Ezzel szemben a dán együttes edzője, Jesper Jensen nyilatkozata szerint inkább az előttük álló dán bajnokság döntőjére tartalékoltak. Ennek megfelelően kezdődött a meccs. A Győr hihetetlen dominanciával ugrott neki a mérkőznésnek, és a szünetig hétgólos (16–9) előnyt épített ki. A második játékrészben nem tudta fenntartani előnyét. A zöldek végig vezetve, mégis a végsőkig kiélezett meccsen egygólos győzelmet arattak, és 28–27-tel bezsebelték a bronzmedált. 

Faluvégi Dorottya, a Győr távozó jobbszélsője könnyeivel könnyeivel küszködve nyilatkozott:

„Szerintem ebből a mai hétvégéből, ha már így alakult a tegnap, kihoztuk a maximumot. Örülök, hogy már az első félidőben így tudtunk dominálni, és boldog vagyok, hogy így zártuk ezt a szezont.”

A döntő mindenkiben vegyes érzéseket keltett. A Fradi a címvédő Vipers ellen a papírforma alapján gyengébb csapatnak mondható. Ezzel ellentétben a magyar csapat sokszor bizonyította, hogy ebben a szerepkörben tud a legfelszabadultabban játszani. A meccsen az első pillanattól a norvégok domináltak, Anna Vjahireva lehengerlő játékával nehéz volt tartani a lépést (őt választották a hétvégén MVP-nek is), azonban az FTC képes volt rá. Folyamatosan loholva az ellenfél után egy-két gól különbséggel éltek a játékkal a lányok. Az első felvonás végére 14–13-as norvég előnnyel vonultak a szünetre a játékosok. A második szakaszban a fáradtság és a taktikai hátrány megmutatkozott a két együttes között. Nyílt az olló, és egyre halványabbnak látszott az aranyérem. A meccs végéhez közeledve hatalmas erőbefektetéssel faragott a hátrányából a Fradi, de fordítani nem tudott. 28–24-es végeredménnyel zsinórban harmadszor emelhette a magasba a kupát a Vipers Kristiansand, és zsebelhette be újra az első helyet. Le a kalappal a Ferencváros előtt, hősiesen küzdött, és gyönyörű sikert ért el. 

Elek Gábor és Szucsánszki Zita, a két távozó így nyilatkozott:

„Az ezüstéremre nagyon büszkék lehetünk, hogy itt voltunk, arra büszkék lehetünk, és hogy döntőt játszottunk, arra végképp büszkék lehetünk, de rossz ezt ilyenkor megélni. Ha Bietigheimből hazafele a gépen valaki azt mondja, hogy mi döntőt fogunk játszani, akkor kiröhögöm, az biztos, de gondolkodás nélkül aláírom!”

„Nagyon örülök annak, hogy ebben a csapatban játszottam. A világon nekünk van a legjobb szurkolótáborunk, mindig mellettünk voltak, most is mellettünk voltak mínusz hétnél is. (…) Megmutattuk, hogy akármire képes ez a csapat. Hát itt a vége.”

Gratulálunk a magyar csapatoknak, elképesztő eredményt értek el azzal, hogy Európa top 3 csapatában két magyar is helyet kapott. Mindenkit buzdítok a szurkolásra a továbbiakban is!

Grafika: Rudas-Mekkey Csenge