Nagyanyáink naftalinszagú koloniálbútorát szép lassan felváltotta anyáink levendulaillatú szekrénye. Korunk levendulás fagyija, kézműves szappanja, lekvárja és keksze végül meghódította a Z generáció szívét is. Néhányan mégis óriási ellenszenvvel kóstolják a levendulából készült szörpöt, és mosóporszagúnak titulálják. Mert a legfontosabb szempont a levendula kapcsán, hogy miután saját magunk megtermesztettük – hozzá illő lila kaspóban –, a Pinterestre feltöltött inspiráló képeket megszégyenítő módon fel is dolgozzuk. Akár lakásdíszt, akár valamilyen kozmetikumot is készíthetünk belőle. A lakásdíszekhez okvetlenül tartsunk otthon csipkét, apró gombokat és mintás textíliákat, amelyek jól harmonizálnak a natúr színű kiegészítőkkel. Készíthetünk illatpárnát vagy apró csokrokat, és ezeket elhelyezhetjük modern szekrényünkben is.
Levendula, az ételünk
A merészebbek a levendulát elfogyasztják. A virágokat lehet kandírozni, süteménydekorációnak felhasználni, de a levendula jól illik teához és csokoládéhoz is. Ezt a könnyen elkészíthető levendulás kekszreceptet egy cukrász ismerősömtől szereztem:
Levendulás keksz
Hozzávalók:
- 150 g liszt
- 120 g vaj
- 60 g porcukor
- egy tojássárgája
- egy citrom reszelt héja
- levendula ízlés szerint
Elkészítés: a levendulát a sütést megelőző héten elkeverjük a porcukorral, hogy átvegye az aromáját. A tésztát összedolgozzuk, és 30 percre hűtőbe tesszük körbefóliázva. A pihenőidő után kinyújtjuk, és süteménykiszúró formával kiszúrjuk. 160 fokon a sütő teljesítményétől függően 15-20 perc alatt világosbarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd baracklekvárral összetöltjük, vagy magában fogyasztjuk.
A levendula jól harmonizál a most készülő bodzaszörpökkel is. Nem kell szaktudás ahhoz, hogy feldobjuk vele a bodzaillatú nyári konyhákat.
Levendulás bodzaszörp
Hozzávalók:
- 10 db bodzavirágtányér
- 1 kg cukor
- egy citrom
- egy gyömbér
- citromsav
- egy csokor levendula
Elkészítés: 1 kg cukorból szirupot készítünk, amelybe tíz nagy fej bodzát helyezünk. Hozzáadunk egy karikára vágott citromot, 3-4 karika gyömbért és citromsavat. Ezt egészíthetjük ki egy csokor levendulával. Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és üvegbe töltjük.
Levendula, az életünk
A levendula eredeti felhasználását tekintve illóolajáért termesztett növény. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a kozmetikai ipar alapanyaga. Aromaterápiás felhasználása során kis párna formájában segítheti az elalvást, teája pedig nyugtató hatású.
Levendula tea
Hozzávalók (egy bögréhez):
- fél teáskanál levendula
- egy teáskanál citromfű
- fél teáskanál kamillavirágzat
- 2,5 dl víz
Elkészítés: a vizet felforraljuk, majd a forró, de nem lobogó vízbe helyezzük a levendulaszirmokat, a citromfüvet és a kamillavirágokat. Tíz percig ázni hagyjuk őket, majd leszűrjük a teát. Fogyasztás előtt mézzel ízesíthetjük.
Mindemellett a levendula ágai alkalmasak lehetnek különféle húsok ízesítéséhez, vagy rozmaringgal párosítva remek burgonyafűszer készülhet belőle. Sőt, akár vodkába is áztathatjuk, ami egy új fejezetet nyit a felhasználás történetében.
A növényt június közepétől körülbelül július végéig lehet szedni. Bár ilyenkor néhány honpolgárnál megfigyelhető a „mániákus levendulitisz”, vagyis az a jelenség, amikor a hölgyek lakásukat elhalmozzák levendulamintás tányérokkal, csészékkel és szalvétákkal, bocsássuk meg ezt nekik, hiszen a levenduláért vagy rajongani lehet, vagy gyűlölni.
Grafika: Diana Munjin