KIKAPCS

Ma este kiderül, ki ülhet az európai klubfutball trónjára!

Az idei év labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőjében az angol Premier League-címvédő Manchester City az olasz Serie A-ban szereplő Inter Milan ellen lép pályára, magyar idő szerint ma este kilenc órakor. A két csapat még nem találkozott egymással semmilyen kupasorozatban, ez legutóbb a 2005-ös döntőben fordult elő, amikor szintén egy angol-olasz párharcot, a Liverpool–AC Milan mérkőzést rendezték meg.

Érdekes statisztikák

A Manchester City egy meccsre van a történelmi triplázástól – ha nyernek, ez lesz a tizedik triplázás, amit valaha láthattunk Európában. Miután a múlt hétvégi FA-kupa-döntőben legyőzték a rivális Manchester Unitedet, máris hazai duplával rendelkeznek, és ma este Isztambulban mérkőzhetnek meg az idei harmadik trófeáért. Pep Guardiola számára a BL „hazai pálya”. Ez a negyedik Bajnokok Ligája-döntője menedzserként, miután a Barcelonával kettőt nyert – 2009-ben és 2011-ben – 2021-ben pedig a döntőben a Chelsea ellen szenvedtek vereséget.

A City megállíthatatlan formában fejezte be a szezont, veszedelmes játékot játszanak, és nagyon sok gólt szereznek. Nem meglepő, hogy óriási favoritként érkeznek erre a mérkőzésre is. Az Inter eközben a harmadik helyen végzett a Serie A-ban, és bár a szezonjukat 12 mérkőzésből 11 győzelemmel zárták az összes versenyben – beleértve a Fiorentina elleni Coppa Italia-döntőt –, nem lesz könnyű dolguk, ha meg akarják verni az angolokat.

S bár a City a legerősebb kezdőjét nevezheti, az, hogy ki emelheti fel az európai klubfutball legékesebb trófeáját, nagyban függhet majd az edzők instrukcióitól. Két eléggé eltérő játékstílusú csapat lép egymás ellen pályára, az idei szezon Bajnokok Ligája-meccsein a City átlagosan 47,2 méterre a saját kapujától szerezte vissza a labdát, és indította el a támadásait – ez a legmagasabb érték a mezőnyben minden csapat közül. Az Internél ez az érték sokkal alacsonyabb, ők védekezőbb felfogást képviselnek, és a támadóik gyorsaságára építenek. Guardiola csapata valószínűleg uralni fogja a játékot, míg az Inter hátradől, magára engedi az ellenfelét, és ellentámadásokból igyekszik gólt szerezni.

Nyerőemberek

Mindemelett nem szabad elfelejteni Erling Haalandot, aki ebben a szezonban 12 gólt szerzett a Manchester Citynek a Bajnokok Ligájában, ami a legtöbb gól, amit egy angol csapat játékosa egy kiírásban szerzett. A Haalandhoz hasonló gólerős játékosok képesek lehetnek megtörni az olasz falat. A norvég óriás megállítása kulcsfontosságú lesz az Inter esélyei szempontjából.

Ám az olaszoknál az argentin Lautaro Martinez lehet a nyerőember, aki képes egy-egy villanással eldönteni a meccseket. A szezont utolsó 13 meccsén 11 góllal zárta – ebből négyet a kispadról –, így remek formában érkezik erre a mérkőzésre. Miután decemberben Argentínával megnyerte a világbajnokságot, akár ő, akár a City játékosa, Julián Álvarez lehet a tizedik játékos, aki egyazon szezonban megnyerte a világbajnokságot és a BL-t is. A 21. században ezt korábban csak Roberto Carlosnak (2002-ben Brazíliával és a Real Madriddal) és Raphaël Varane-nak (2018-ban Franciaországgal és a Real Madriddal) sikerült elérnie.

Előrejelzés

A legtöbb statisztikai és elemzőoldal egyértelműen az angol gárdát tartja esélyesnek, hiszen a legtöbb csapat a bajnokságban, de még az idei BL-kiírásban sem volt képes megizzasztani Guardiola csapatát. Véleményem szerint az Inter egyetlen reménye az, ha az ellenfél nem a legjobb formáját hozza, és ha kíméletlenül kihasználják angolok hibáit.

Meccs előtti nyilatkozatok

A francia világbajnok, Patrick Vieira úgy véli, hogy Edin Džeko játékának kulcsszerepe lehet:

„Együtt játszottam Edinnel a Citynél, ő egy topjátékos. Láttam az Intert az utolsó pár meccsén, és úgy tűnik, hogy újra visszanyeri fiatalos formáját, mert nagyon jól játszik, és gólokat szerez. Azzal tud segíteni a legtöbbet a csapatnak, hogy amikor az angolok nyomást helyeznek rájuk, ő lehet az, aki meg tudja tartani a labdát, és leveheti a terhet a csapatról.”

A City középpályása, Kevin de Bruyne így nyilatkozott a mérkőzés előtt:

„Az Inter egy olyan csapat, amelynek erős identitása, jól meghatározott formációja és játékstílusa van, (…) amit csinálnak, azt nagyon jól csinálják. Egyikünk sem hiszi, hogy könnyű dolgunk lesz az Inter ellen.”

Az Inter menedzsere, Simone Inzaghi magabiztosan nyilatkozott:

„Nyugodtak vagyunk, mert a szombati előtt már több nagy meccsünk is volt. Gondolok itt a Coppa Italia-döntőre, valamint az utolsó bajnokikra, ahol a BL-indulást érő harmadik helyet szereztük meg. (…) Nem hiszem, hogy alábecsülnének minket, rengeteg tiszteletet kapunk, és tisztában vagyunk azzal, hogy a Manchester City a világ legjobb csapata. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy nagyszerű szezonon vagyunk túl, és teljesen megérdemelten jutottunk be a döntőbe. Mindent bele fogunk adni, tudva, hogy jelenleg a legjobbakkal állunk szemben.”

Grafika: Fábián Patrik