KIKAPCS

Az Európa Játékok visszatér, Magyarország készen áll

Az Európa Játékok, a négyévente megrendezett legrangosabb európai sportesemény harmadjára kerül megrendezésre, helyszíne pedig nem más, mint Lengyelország. Krakkó idén június 20-tól kezdve két héten keresztül vendégül lát több mint 7300 sportolót negyvennyolc nemzetből, huszonkilenc sportágban. 

A versenyek közül tíz nemcsak kupát és dicsőséget, hanem kvótát is biztosít a sportolók számára a 2024-es párizsi olimpiára. Több sportágban is Európa-bajnokság zajlik majd, és összesen tizenötben pedig különböző specifikus világranglista-, illetve olimpia ranglista-pontok szerezhetők az Európa Játékokon. 

Magyarország a huszonkilencből huszonnyolc sportágban részt vesz száznyolcvan fős, derék delegációjával. Legtöbben atlétika és kajak-kenu ágakban indulnak majd a magyarok közül. 

A 100%-ig magyar sportág, a teqball életében először szerepel majd a játékok között egyes és páros, illetve férfi, női és vegyes páros felállásban. Az egyik legizgalmasabb újdonság a játékok között a nyári síugrás. Az ugrók egy mesterséges pályán fognak egymással megmérkőzni Wisłában. A most debütáló játékok közé tartozik a strandkézilabda, breaktánc, öttusa, hegyi futás, rögbi, sportmászás, íjászat, tollaslabda, 3×3-as kosárlabda, vívás, torna, dzsúdó, karate, sportlövészet, asztalitenisz, triatlon és a birkózás, valamint visszatér a szinkronúszás, melyre 2019-ben Minszkben nem került sor.

A hagyományos fáklyás nyitóeseményre és záróceremóniára egy belépő ára helytől függően három–ötezer forintba kerül, ha pedig a játékok valamelyikét tekintenéd meg élőben, számolj vele, hogy sportágtól függően húszezer forintba is kerülhet egy egész napos jegy. 

Grafika: Hajós-Szabó Dóra