ITTHON

15 év 15 felejthetetlen pillanata – újra itt a Fishing on Orfű fesztivál

Ha a magyarországi új hullám underground vonala az alapkő, a Fishing on Orfű mai zenei felhozatala maga a felépült ház; valami, ami már mindenki számára nyitott, de mégis otthonos, és ami talán a legfontosabb, befogadó. Carl Gustav Jung a mesét mint műfajt a kollektív tudattalanunk dokumentumaként definiálta – kicsit ilyen a júniusról júniusra kivirágzó Panoráma Camping is. Mindenkinek természetes egy Cseh Tamás-dal gitározása a reggeli kókadozásban, és az is szinte megszokott, hogy leszakad az ég. Az „alter-”, majd később csak „feszt” szervezése hol itt, hol ott változott a fesztivál tizenöt éve során, azonban az eredeti elképzelés, és a közönség nagy része is megmaradt (és kitermelt egy új réteget). A teltházas mese idén is folytatódik – lesz többek között Kispál és a Lovasi, Elefánt, 30Y, hiperkarma, Esti Kornél, Vad Fruttik, de nem marad el Péterfy Bori sem, visszatér a Quimby, és a porfellegekbe fulladó pogó is garantált a Bohemian Betyars koncertjén. Tizenöt felejthetetlen pillanat a Fishing on Orfű tizenöt évéből.

2008 – Tóugrás, mélyvíz

A világtörténelem első Fishingjén Rátgéber László kosárlabdaedző kísérletet tett az orfűi tó átugrására. „Ezt a tóátugrást az összes pécsinek ajánlom. Tizenöt éve próbálok valami maradandót alkotni ebben a városban, és még nem sikerült. Ezért elhatároztam, hogy átugrom az orfűi tavat” – mondta a fesztivál előtt. Edzője Lovasi András volt. A kísérlet sajnos nem járt sikerrel, a fesztiválból viszont visszafordíthatatlanul elkezdte kinőni magát a magyar alternatív zenei színtér egyik legkedveltebb ága.

2009 – Az orfűi szörny

Miközben mi még mindig a csattogós lepkét tologattuk – bár jelentős számban van jelen az egyetemen az a fajta hallgató is, aki a Kispál-vonalon nevelkedve ebben az időszakban már kívülről fújta a „maradj otthon, nézzél TV-t” – Rátgéber László tóátugró és szörnyvadász már az orfűi szörnyről beszélt. Rátgéber feltérképezte a tóban lakó szörnyet, de arra jutott, hogy nála rátermettebb emberre van szükség annak levadászásához. A 2009-es rendezvény így Kispál András megmentésével kezdődött, mivel a szörny elrabolta az új edzőt.

2010 – Pécs Európa kulturális fővárosa

Lovasi András és Rátgéber László közmunkával „segítették hozzá” Pécset, hogy a Fishing kezdetére elkészüljenek a kulturális főváros program munkálatai. Ebben az évben ugyanis a fesztivált is a programsorozat égisze alatt szervezték.

2011 – Narancssárga riasztás

Az eső alapvetően visszatérő vendég a Fishingen, ebben az évben azonban a kezdőnap egy részét – így a francia La Fanfare en Pétard, valamint a Soerii & Poolek koncertjét ténylegesen el is mosta. Utóbbi formáció vendégszereplője lett volna a csütörtöki napon Fluor Tomi is – nem a legköltőibb korszakának egyik termésével.

2012 – Bödőcs, mint Védőszent

A 2012-es fesztivál Védőszentje, valamint Fröccsapostola, Kocsma Mauglija, Presszó Tarzanja és Poénsámánja, illetve mindez együtt Bödőcs Tibor volt (aki azóta is meg-megjelenik Orfűn). Az ötéves évforduló tiszteletére egyébként ebben az évben megjelent a Fishing on Orfű Official Movie is, a rendezvény „vezérkarának” megszólalásaival és fellépőinek történeteivel.

2013 – Szponzormentes

A fesztivál egyik alapvetése a kereskedelmi szemlélet kerülése. A tíz évvel ezelőtti Fishingen például a nagyszínpad nevét elárverezték. Az árverésen magánszemélyek licitálhattak, a nyertes pedig saját, vagy szerettei nevét választhatta színpadelnevezésül. A licitet Deli Kálmán nyerte, aki fia, Deli Máté után nevezte el a színpadot. A befolyt összeget pedig a szervezők jótékony célra fordították, a több mint százötvenezer forintot a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület kapta meg.

2014 – És most nincs más, hát jöjj elő

A Kispál és a Borz 2010-ben elbúcsúzott közönségétől a Szigeten, de 2014-ben visszatért a Fishing színpadára. Keringenek legendák a koncertről (tizenéves lányok bulizták volna végig az estét törött karral az első sorban? Talán!), az mindenesetre biztos, hogy néhányan az univerzum legjobb Kispál-koncertjeként tartják számon az eseményt.

2015 – Rák ment a hajamba

A szervezők meglátták a tóparti helyszín és a fesztiválhangulat összhangjában a lehetőséget (avagy egy újabb lehetőséget), így a rendezvény egyik elemeként megszületett a Víziszínpad, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Az első évben fellépett itt a Ricsárdgír, a Konyha, valamint Schoblocher Barbi és Jancsó Gábor is a Blahalousianából. „Delfin ment a szemembe” – énekelték (?) Márton Daniék.

2016 – Magyarország–Portugália

Ki ne emlékezne a 2016-os Európa-bajnokságra? Azon a bizonyos portugálok elleni meccsen a Fishing közönsége is együtt szurkolt – Magyarország pedig a 3–3-as döntetlennel végül veretlenül nyerte meg a csoportját. A többi történelem…

2017 – Lovasi 50

Ebben az évben a Fishing mindenféle születésnapot ünnepelt – a rendezvény tíz-, míg Lovasi András ötvenéves lett. A születésnapi koncerten közreműködött többek között a Varga Ferenc vonóstrió, Szesztay Dávid, Leskovics Gábor, Dióssy D. Ákos, Varga Livius, Kiss Tibi, valamint Németh Juci. Földes Eszter meglepetésdallal készült, Kispál András pedig énekelt a színpadon. Méltó egy megemlékezés.

2018 – Vissza a gyökerekhez

Sajó Dávid 2018-as cikkében olyan hídként hivatkozott a Fishingre, ami az underground és a mainstream között húzódik. A szervezők elmondása alapján ebben az évben visszatértek a kezdeti elképzelésekhez (szponzormentesség és függetlenség mint elsődleges szempontok), amit az is jól szemléltetett, hogy lemaradt a lineupról például a Punnany Massif vagy a Halott Pénz.

2019 – Okosan a vízzel!

A vihar és a teltház már megszokott. Ami nem volt az, hogy ebben az évben majd’ százan gazdagodtak egy gyors lefolyású megbetegedéssel, amikor a fesztivál területén kívüli Turista-forrás vizéből ittak. A rendezvény ugyanakkor helyén kezelte az ügyet, az Orfű-közönség tagjai pedig azóta is évről évre figyelmeztetik egymást a veszélyre.

2021 – Szürreális? Autentikus!

A 2020-ban elmaradt rendezvény után ismét megtelt a Panoráma Camping, hogy a nagyszínpad elcsendesülése után (visszatért a HS7!) a Csoki & Hipo szájról szájra terjedő budikoncertet tarthasson éjjel fél kettőkor a 3-as vizesblokkban. A biztonság kedvéért meghívták sztárfellépni Hont Andrást is. Az eső: esett. A hangulat: maradt.

2022 – ÁBEEEL!

Kulisszatitok: a történet nem ebből az évből ered, sőt, az eredetére igazából mindenki egy kicsit másképp emlékszik. Ábel, mint létező-nemlétező, mégis fontos karakter a hazai fesztiválkultúra történetében, így személye tavaly is felbukkant (illetve nem). Állítólag valahol, valamikor egy lány barátjának nevét kiabálva kereste őt a rengetegben. Abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy ha valaki elordítja magát a kempingben, azonnal Ábel „keresésére indulnak” a fesztivál többi részén is.

2023 – Goodbye Koala

A Ricsárdgír már nem zene – májusban megtartotta búcsúkoncertjét a zenekar a Budapest Parkban. A Fishing szervezői a hagyományokhoz híven idén is szavazásra bocsátották a nagyszínpad nevét – olyan képzeletbeli állatokat kerestek, amelyek a fesztivál erdejében vagy annak közelében laknak –, ami ebben az évben SzintisLaciék tiszteletére Goodbye Koala lett. 

Fotó forrása: fishingonorfu.hu