KIKAPCS

Bilbaótól Párizsig: Rajtol a 110. Tour de France

Idén 110. alkalommal rendezik meg a világ leghíresebb kerékpárversenyét, a Tour de France-t. A futam a mai napon indul a spanyolországi Bilbao városából, ahol 17 csapat 136 versenyzője vág neki a 3406 kilométeres távnak.

A három héten keresztül tartó verseny során a tavalyi megmérettetés dán származású győztese,  Jonas Vingegaard és a szlovén Tadej Pogacar közti párharcra lehet számítani. Pogacar 2020-ban és 2021-ben is sárga trikót tudott szerezni,azonban áprilisban a Liége-Bastogne-Liége versenyen elesett és csuklótörést szenvedett, amelyből a Tour idejére sem gyógyult fel teljesen, így egy puha merevítővel fog versenyezni a megmérettetés során.

Mark Cavendish a 35. szakaszgyőzelmére hajt, amellyel a legtöbb szakaszgyőzelemmel rendelkező versenyzővé válhatna a Tour történetében. A neve ismerősen csenghet a magyar nézők számára, hiszen a 2022-es Giro d’Italia Budapest-Visegrád szakaszán Zámolyon egy buszmegállónál kerékpárt cserélt, amellyel kivívta magának az első helyezést. Ennek kapcsán a falu buszmegállóját Cavendish-megállónak nevezték el. 

A legjobb magyar kerékpárost, Valter Attilát nem válogatták be a nyolc fős kerettel rendelkező Jumbo-Visma csapatba, így valószínűsíthetően legközelebb a spanyol Vuelta ciclista a Espana kerékpáros körversenyen láthatjuk. 

Már az első, bilbaói körszakasz is komoly kihívás elé állítja a versenyzőket. A 180 kilométer alatt összesen 3200 méternyi emelkedőt kell leküzdeniük, ráadásul a szakasz utolsó harmadában három rövid, de igen meredek dombon haladnak majd át kerékpárjaikkal.

Kiemelném még a kilencedik, 145 kilométer hosszú szakaszt Saint-Léonard-de-Noblat és Puy-de-Dôme között, amely 1988 óta szerepel ismét a Touron. A szakasz különlegessége, hogy 345 méter tengerszint feletti magasságból indul, és a versenyzőknek 4000 méter szintkülönbséggel kell szembenézniük. Tekintettel arra, hogy ez lesz a verseny első hetének záró szakasza, a fáradtság függvényében az összetett mezőnyben nagy különbségek alakulhatnak ki a versenyzők teljesítménye között.

Az idei királyszakasz a tizenhetedik Saint-Gervais Mont-Blanc – Courchevel, amelyet a verseny legmagasabb emelkedője, a 2304 méteres Col de la Loze koronáz meg. Végül az utolsó négy kilométeren egy lejtmenetes befutó szakasz követi.

Az idei Tour de France további érdekessége, hogy az utolsó, huszonharmadik, hagyományosan a Champs-Élysées-n történő befutóval záruló szakasznak jövőre egy más város lesz a végpontja; tekintettel a 2024. évi, Párizsban megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékokra. Erre a Tour 1903 óta íródó történelmében még nem volt példa.

A viadal 2023. július 1-től július 23-ig tart. Hogy miért érdemes belenézni  akár csak egy-két szakasz eseményeibe? Azért, mert a kerékpárverseny során elképesztően szép tájakat mutatnak be az adások során, valamint az esemény kommentátorai a verseny közvetítése mellett a helyszínekkel kapcsolatos egyéb érdekességekkel kedveskednek a nézőknek.

Grafika: Munkácsi Zsófia