ITTHON KIKAPCS

Ha itthon nyaralnál, de már unod a Balatont: Hazánk varázslatos tájai

A hosszas tavaszi esőzések után rendkívül hirtelen robbant be a meleg és a napsütés; tagadhatatlanul elkezdődött a nyár, ezért érdemes lassan elkezdeni gondolkodni, hogy ha nyaralni, pihenni vágyunk merre vigyen az utunk. A népszerű külföldi üdülőhelyek mellett sokan választják a már jól bevált belföldi úticélokat is, mint például a mi kis magyar tengerünket; én mégis buzdítok mindenkit arra, hogy látogasson meg új helyeket, hiszen Magyarországon rengeteg rejtett kincs bújik meg. A korábbi cikkhez hasonlóan hoztam négy olyan helyszínt, melyeket érdemes lehet bakancslistára vennünk, ha utazásról van szó.

Az ország északkeleti sarkából indulva az első állomásunk Sárospatak. Legtöbbünknek valószínűleg irodalom óráról ismerős a város, nem mint turisztikai desztináció, pedig számos érdekességet tartogat számunkra. Ha erre járunk, érdemes megtekinteni a Rákóczi-várat, illetve a vár parkja alatt meghúzódó közel egy kilométer hosszú pincét és a Szent Erzsébet-bazilikát is, mely az egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma kis hazánknak. A várostól északra található a Megyer-hegyi tengerszem, mely egy régi malomkőbánya helyén kialakult tó, csodás panorámáját pedig mind a tanösvényről, mind a hegyen húzódó via ferrata pályáról élvezhetjük. Az aktív pihenés mellett lehetőségünk van teljes kikapcsolódásra is a Végardó Termálfürdőben.

Az ország közepe felé haladva Lillafüredbe botlunk. A Miskolctól nyugatra fekvő település az egyik legkedveltebb hegyvidéki üdülőhely. Népszerűségét elsősorban az itt fekvő mesterségesen felduzzasztott Hámori-tó és a mesébe illő Palotaszálló biztosítja. A szálló parkjában megcsodálhatjuk a lépcsőzetesen kialakított függőkertet, Magyarország legmagasabb vízesését, a József Attila-szobrot, és innen nyílik az Anna-mésztufabarlang is, a tavon pedig vízibiciklizhetünk, csónakázhatunk. Nem messze a parktól található a Szent István-barlang, melyben a 30 perces túra során olyan különleges képződményeket tekinthetünk meg, mint az Óriás-vízesés vagy a Mamutfogsor. Mindemellett pedig a Sport- és Kalandpark, a kisvasút, a Pisztrángtelep és a tanösvény biztosít szuper programokat az ide látogatóknak.

Áttérve a Dunától nyugatra, fővárosunktól 60 km-re található Tata, az „Élővizek városa”. A város ad otthont – többek között – az Angolkertnek, mely hazánk első angol típusú kertje. A parkban a lugasok mellett érdekes építményeket is megtekinthetünk: a török mecsetet, a pálmaházat, az Esterházy nyári lakot vagy a Charles Moreau által tervezett műromokat; de érdemes besétálni az itt található Cseke-tó mesterséges szigeteire is. A város jelzőjéhez híven a Cseke-tó és számos forrás mellett itt terül el a tatai Öreg-tó is, mely Magyarország legrégebbi halastava, történelme a római korig nyúlik vissza. A tó ritka madárfajoknak ad otthont, illetve partján magasodik a barokk Esterházy-kastély, a Feszty-villa (kertjében a Feszty-barlanggal), illetve a Tatai vár romjai, ahol állandó kiállítások és tematikus termek várják a látogatókat. Tatán járva érdemes még megmászni a Fellner Jakab-kilátó 175 lépcsőjét is, ami a Kálvária-dombon magasodik; kalandvágyóknak pedig a Tatai Fényes Tanösvény vadregényes lápvidékének bebarangolása nyújthat varázslatos élményt.

Utolsó megállónk a Balaton északnyugati sarka környékén fekvő Zalaszántó. Ha erre járunk, érdemes végigjárni a község utcáit, ugyanis a házak között igazi különlegességekre bukkanhatunk; a főúton megcsodálhatjuk a Szent Kozma és Damján-templomot, melyben szinte minden nagyobb korstílus jegyei megtalálhatóak, és a Szent Vendel-kápolnát; meglátogathatjuk a Gersei-Pethő-kúria kulturális központot, a Zalaszántói tájházat, a Kotsy-vízimalmot; falusi túránkat pedig érdemes a Mézeskalács Múzeumban zárni, ahol a különleges édességek megtekintése mellett kóstolásban is részünk lehet. A természetjáróknak pedig kitűnő úticél Tátika vára és a mellette elterülő Fekete-tó, illetve a Rezi vár és környéke, ahol egyedülálló panorámában lehet részünk. Végül túránk során érdemes útba ejteni a hófehér buddhista Béke Sztúpát is, mely egyike Európa egyik legnagyobb sztúpájának 30 méteres magasságával és 24 méteres átmérőjével. A Sztúpától elindulva pedig egy kellemes kirándulás során elérhetjük a „Bazaltutca”-ként emlegetett sziklaszorost, a Hollókő bazaltformációt és a Vadlánlik barlangot is, melynek történetét több legenda övezi.

Az említett négy helyszín csak töredéke azoknak a csodahelyeknek Magyarországon, amit érdemes meglátogatni, ha belföldön kívánunk nyaralni. Mindenkit arra bíztatok, hogy legyen kreatív, kicsit szakadjon el a megszokásoktól, és járjon be minél több vidéket kis hazánkban!

Grafika: Kiss Henrietta