ITTHON KIKAPCS

Ilyen volt a 2023-as Fishing on Orfű

Immáron három Fishinggel a hátam mögött talán még mindig kezdő happy fishermannek számítok, azonban annyi biztos, hogy 2021-ben már a legelső napon megtapasztaltam azt, hogy milyen érzés előre biztosnak lenni abban, hogy jövőre is jövök. Mostanra már megszokássá vált a keménymagtól a „jövőre, ugyanitt”-tel elköszönni. Mintha az ember június végén tartaná a karácsonyt. Csak itt valahogy  mindenki „egyetért” egymással.

Ezt bizony még mindig megünnepelni jó! 

Porfelhőkbe repülő fél pár cipőkkel zárult a tizenötödik Fishing on Orfű az összetéveszthetetlen tábori hangulattal bíró Panoráma Campingben. A rendezvényre idén is elkelt minden jegy. De mégis miért a Fishing a legemberközelibb fesztivál a magyar viszonylatban olyan világszínvonalú rendezvények mellett, mint a Balaton Sound, vagy a Sziget? A válaszhoz nem elengedő a zenei ízlésről beszélni. A magyar alternatív zenei kultúra mára magával hozta azt a jelenséget, hogy a hatvanas-hetvenes években születettek gyermekei együtt tombolnak az említett korosztállyal a Hol van az a krézi srácra; vagy, hogy a gasztrosoron egy asztalnál ül egy tinédzser társaság, akiknél a TikTok filterekről megy a társalgás, és néhány negyvenesnek tűnő ismerős, akiknél pedig arról, hogy kit neveztek már boomernek.

Bodor Áron messziről felismerhető, ahogy fel-felbukkan a tömegben feketében (ez kifejezetten esti), Dé:Nash összefogja a haját a Bohemian Betyars pogó előtt, Szendrői Csabival délben még kvantumfizikáról olvasnak a legelhivatottabbak, este pedig már semmit sem bánnak. A Csoki & Hipo hajnali fél kettőkor ismét megtartja híres-hírhedt szájról szájra terjedő budikoncertjét (innen is köszönöm a személyes meghívást – az ilyesmitől érzi magát az ember igazán jelen). Titkon pedig kicsit azt is várjuk, hogy beázzon a sátrunk, de idén az időjárás sem játszik ellenünk.

Feldobja az életem, hogy megvettem a Fishing bérletem

Az idei évben a feloszlott Ricsárdgír előtt tisztelegtek a nagyszínpad elnevezésével: a Goodbye Koalán szerda este a Galaxisok nyitott, majd a Blahalouisiana adott koncertet, őket pedig a Kispál és a Lovasi produkció, valamint az Esti Kornél követte. A Ricsit egyébként több együttes is belecsempészte a koncertjébe, ami meglepően jól passzolt egy Esti Kornél, de egy Bohemian Betyars műsorba is.

Csütörtökön elindult a programsorozat a Pécsi-tóban kialakított víziszínpadon is. A helyszín szépsége abban rejlik, hogy Likó Marcell itt tudja úgy elénekelni a Nekem senkim sincsen-t lengyelül, hogy ennél természetesebb dolgot a világon ne lehessen elképzelni. Ezen az estén a Budapest Bár, az Ivan & The Parazol, a visszatérő Quimby és a Vad Fruttik töltötte meg a völgyet. A nagy meleg ellenére péntek délután is megtelt a tópart, ahol többek között Péterfy Boriék alapozták meg a hangulatot az esti koncertjükre, ami után a hiperkarma, az Elefánt és a Carson Coma uralta a nagyszínpadot.

A zárónapon az Aurevoir., Beton.Hofi és a Tudósok játszottak a víziszínpadon. Este egymást váltotta a pogó a nagyszínpadon a Bohemian Betyarsszal, végül pedig egyetlen másodpercnyi hang-felvillanás után kezdte énekelni a közönség, hogy „sokkal jobban szereted, mint ahogy mondod”, a 30Y után pedig a Kiscsillag zárt. Dancing in the nightclub!

Augusztusban ugyanott?

Orfűn egyébként a Fishinggel idén még nem zárult le a fesztiválszezon. Augusztus végén az újonnan megrendezésre kerülő Happy Fisherman Camp keretein belül várják a szervezők az olyan fesztiválozókat, akik egy még inkább közösségi élmény részeseivé akarnak válni. A rendezvény létszáma ugyanis 3000 főre korlátozódik.

Képek forrása: Fishing on Orfű