KIKAPCS

Magyar játékos az angol bajnokságban – Szoboszlai a Liverpoolnál folytatja

Az utóbbi időszakban megtöbbszöröződtek a magyar futballválogatott csapatkapitányáról, Szoboszlai Dominikról szóló átigazolási hírek a sajtóban. Múlt héten a Newcastle United bizonyult a legaktívabb kérőnek, de az év elején még az olaszokkal boronálták össze. Azonban Fabrizio „HEREWEGO” Romano – az olasz sportújságíró, akiről köztudott, hogy az értesülései minden hivatalos bejelentést megelőznek – pár nappal ezelőtt Dominikról posztolt, méghozzá hivatalos hírként jelentette be, hogy az angol topcsapat Liverpool július elsején kivásárolja a Lipcsében brillírozó magyar tehetséget. Július másodikán meg is történt a bejelentés, így Dominik lehet minden idők legdrágább magyar játékosa, és ahogy a sportközgazdász Szabados Gábor fogalmazott: egy másik polcra kerülhet a magyar futball.

Ki is Szoboszlai Dominik?

A 2000-ben született labdarúgó a Videoton csapatában kezdte meg pályafutását, ahonnan 16 éves korában igazolt el, az osztrák élvonalbeli RB Salzburg szerződtette. Elsősorban a Salzburg másodosztályú tartalékcsapatában szerepelt, 2018-ban mutatkozott be a nagycsapatnál, majd a következő szezonra alapember lett, a 2019–2020-as szezon végén az osztrák Bundesliga legjobb játékosának választották. Akkori csapattársával, Erling Haalanddal – aki jelenleg a Manchester City szupersztárja – karöltve fejlődtek a Salzburg berkein belül. A két játékos ezután a német élvonalban is találkozhatott, hiszen a norvég kiválóság Dortmundba került, ezt követően 2020 decemberében az RB Leipzig pedig Dominikot szerződtette. Itt került igazán a szem elé a hazai tehetség, aki már ekkor a legdrágább magyar labdarúgóvá vált a sportág történetében. Jesse Marsch, aki a Salzburg után a Lipcsénél is Szoboszlai edzője volt, így nyilatkozott róla:

„Modernkori David Beckhamként tudom leírni. Neki volt képessége egyszerre ívelt és erős lőtt passzokkal ugyanolyan pontosan indítani, mikor mire volt szükség. Szoboszlai tárháza azonban ennél is színesebb, és megvan hozzá a rúgóerő.”

A német klub támadó középpályásaként kivette a részét a gólokból, gólpasszokból, valamint a szabadrúgások elvégzésében is jeleskedett. Kétszer ünnepelhetett kupagyőzelmet a lipcseiekkel, mindeközben a magyar válogatott csapatkapitánya lett.

A liverpooli helyzet

A Liverpool gyengén szerepelt az előző szezonban, és csak az ötödik helyet sikerült elcsípniük, így sajnos nem indulhatnak a Bajnokok Ligája következő kiírásában. Jürgen Klopp gárdájában óriási bizonyítási vágy ég, nem meglepő, hogy idén újabb sztárigazolásokkal igyekszik erősíteni a csapatot. Szoboszlai mellett az argentin világbajnok, Alexis Mac Allister is érkezik a Vörös Ördögökhöz, a liverpool.com így írt a két játékosról:

„Szoboszlai minden elvárásnak megfelel, minden szempontból ideális igazolás lenne. Ha középpálya újjáépítésére gondolunk, akkor ő és Mac Allister lehetne a kulcs.”

Jürgen Klopp szeret kísérletezni a fiatal játékosokkal, készséggel nevezi őket a kezdőbe, nem beszélve arról, hogy a 22 éves magyar játékos tökéletesen illeszkedik a kreatívabb nyolcas szerepkörbe, amelyet a Pool a tavalyi szezon végén használt.

Mit jelenthet Dominik a Liverpoolnak?

Az angolok egyértelműen elismerik Szoboszlai tehetségét és hozzáállását, valamint azt, hogy a magyar játékos kényelmesen játszik a középpályán. Rengeteg helyzetet alakít ki, és labdaszerzési képességei is megfelelnek a Liverpool által keresett profilnak. Andy Brassell európai futballszakértő a The Transfer Show-ban nyilatkozott hosszabban a magyar tehetségről. Kiemelte, hogy szerinte Dominik abszolút Premier League-képes, óriási a teherbírása, remek a labdatartó technikája, a távoli lövései célt érnek, és nem mellesleg képes felelősséget vállalni a csapat sikerében. A Liverpoolnak hiányzott a dinamizmus a középpályáról az előző szezonban, és ő javítana rajta.

Dominik nagy büszkesége lehet a magyar drukkereknek, hiszen nem túlzás kijelenteni, hogy Puskás madridi, illetve Kocsis és Czibor barcelonai pályafutása óta ő az első játékos, aki top bajnokság élcsapatához igazolhat, és kulcsszerepet vállalhat a klub sikereiben.

Kép forrása: liverpoolfc.com