KIKAPCS

Filmtörténeti mérföldkövek

40 éves a Star Wars VI. rész – A Jedi visszatér

1983. május 25-én, negyven évvel ezelőtt debütált a klasszikus Star Wars trilógiát lezáró, A Jedi visszatér című film. A forgatókönyvírók, George Lucas és Lawrence Kasdan olyan befejezést kívántak a bolygók közti háborúnak, amely méltón viselheti a Star Wars nevet. A rajongók szerint ez csak félig-meddig sikerült, azonban egy biztos, a világhírű amerikai űrsci-fi rengeteg ország filmvásznára eljutott. A kiválóság jegyében Lucas a rendezésnél másra hagyatkozott. Olyan nevek merültek fel, mint például Steven Spielberg és David Lynch, végül a viszonylag ismeretlen, walesi Richard Marquandra esett a választás, aki aztán nem profikhoz méltó módon viselkedett a színészekkel a forgatáson, Lucas többször be is ugrott helyette rendezni. 

1982. január 11-én megkezdődtek a munkálatok, és ezt időben sikerült is befejezni: május 20-ig, négy hónap alatt levezényelték a forgatást. Egy Star Wars-filmnél az utómunka szinte fontosabb, mint maga a forgatás, melyet az Industrial Light & Magic kapott feladatául, emellett az endori üldözési jelenetek Garrett Brown testre rögzíthető kameráját dicsérik. Már a gyártás alatt megkezdték az utómunkát: napi húsz órában, a hét minden napján a filmen dolgoztak a szakemberek. Végül májusban bemutatásra került a film, mely nem csekély 418,4 millió dolláros bevételre tett szert. Amellett, hogy a trilógia legkisebb mértékű jövedelméről beszélünk, természetesen hatalmas összeg így is. A legtöbben ekkor nem gondolták, hogy még találkozhatnak a Star Wars világgal újabb filmeken keresztül, majd évek múltán megalkotásra került az előzménytrilógia és a folytatás is. Napjainkban a rajongók összesen tizenegy film és tizenegy sorozat közül válogathatnak, melyek száma folyamatosan bővül. Többszöri jelölés mellett 1984-ben elnyerte a speciális teljesítményért járó Oscar-díjat. 

“Miután Luke megmentette barátját, Han Solót és a szépséges Leia hercegnőt a biztos haláltól, ismét csatlakozik Yodához, hiszen igazi Jedi Lovaggá kell válnia ahhoz, hogy szembeszállhasson Darth Vaderrel és az Erő sötét oldalával. Végre eljött a végső összecsapás ideje! A felkelők készen állnak arra, hogy megsemmisítő csapást mérjenek a Halálcsillagra. Arra azonban nem számítanak, hogy a bolygót elpusztíthatatlan energiapajzs védi és a Birodalom csapdába csalja őket.”  (port.hu)

20 éves A Gyűrűk Ura: A király visszatér 

2003. december 17-én mutatták be a Gyűrűk Ura trilógia befejező részét, A Király visszatér című filmet. Az eredetileg élőszereplős változatban megalkothatatlannak tartott J.R.R. Tolkien regények egy olyan világba repítették az olvasót, mely páratlanná formálódott az évek során. Az eredetileg brit mondatörténetként íródott könyveket sokan látták volna szívesen a mozivásznon is; ennek fő képviselője volt az új-zélandi rendező, Peter Jackson, aki minden energiáját a filmek megvalósításába fektette. A Miramax Studio segítségével megszerezték az adaptációs jogokat és nekiláttak a monumentális felvételek előkészítésébe. Egyetértés hiányában végül a New Line Studio finanszírozásával készült el a film, melyet Új-Zélandon vettek fel bő egy év alatt. Az utómunka terén hatalmas újításokat hozott, ilyen volt a motion capture technológia, mellyel a Gollamot alakító Andy Serkis gesztikulációit megörökíthették. A rengeteg statiszta ellenére a csatajelenetek hű megformálására a Weta egy új, mesterséges intelligencián alapuló tömeg-szimulációs szoftvert tervezett meg, mely azóta sztenderddé vált a legnagyobb hollywoodi blockbusterekben. A látványvilág megvalósítása, a hiteles maszkmunka és a különböző méretű emberi lények egymás mellé illesztése is nagyfokú kreativitást és profizmust kívánt meg a stábtól. Végül sorrendben 2001-ben A gyűrű szövetsége, 2002-ben A két torony és 2003-ban A király visszatér a filmvásznakra került, és eddig nem látott összeget, közel 3 milliárd dollárt söpört be a film gyártóinak. Összesen tizenegy Oscar-díjat, négy Golden Globe-díjat és négy BAFTA-díjat nyert el, emellett több remek színész felemelkedését segítették, például Orlando Bloomét, Viggo Mortensenét és Elijah Woodét. Jackson és a stáb olyan maradandó filmélményt alkottak meg, melyek látványvilágban, történetmesélés pontosságában messze felülmúlják elődeiket, és a mai napig kiemelkedők.

“Gandalf (Ian McKellen) Pipinnel (Billy Boyd) Gondorba vágtat, hogy Denethort (John Noble) felkészítse Szauron túlerejével szemben. Théoden király (Bernard Hill) összevonja seregeit Gondor segélyhívására. Aragorn (Viggo Mortensen) végül vállalja sorsát, és hű társaival harcba szólítja a hegyek közt élő holtakat. Középfölde sorsa azonban egészen máshol fog eldőlni. Frodó (Elijah Wood) és Samu (Sean Astin) a Hatalom gyűrűjével Mordor sötét útvesztőit járja. De minél közelebb kerülnek a Végzet hegyéhez, Frodót annál jobban húzza a Gyűrű szörnyű súlya. A világ sorsa egy apró hobbit kezében van, aki kétséges, hogy ellen tud állni a legnagyobbakat is legyőző kísértésnek.” (port.hu)

Grafika: Hajós-Szabó Dóra