EGÉSZSÉG

Engedd meg magadnak a boldogságot – avagy hogyan romantizáld a mindennapjaidat?

Az önfejlesztés és az önismeret egyre népszerűbb fogalmak napjainkban ezek jegyében pedig folyamatosan keressük a válaszokat arra a kérdésre, hogy hogyan élhetnénk egy teljesebb, kerekebb életet. Ahány ember, annyiféle eszköz van a kezünkben, de talán az az egyik legfontosabb közülük, hogy romantizálni tudjuk az életünket!

Mit is fejez ki ez a fogalom pontosan? A “romantizál” kifejezés definíció szerint azt jelenti, hogy az egyén regényessé, meseszerűvé tesz valamit. De hogyan értelmezhető ez az életünk viszonylatában?

Talán a romantizál szónál szemléletesebb az ezzel szorosan összefonódó angol „main character energy”, avagy “főszereplő energia” kifejezés. Hiszen mit csinál egy főszereplő? Megéli a mindennapok pillanatait, priorizálja a céljait és a személyes fejlődését, szándékkal cselekszik és kontrollt gyakorol az élete felett. 

Ez így talán túl idillikusnak tűnhet, kicsit talán elérhetetlennek is, de napjainkban különös jelentősége van ennek a hozzáállásnak. Hiszen néha észre sem vesszük azt, hogy folyamatosan sietünk, valamint, hogy minden cselekvésünknek elsősorban inkább funkciója van és nem élvezeti értéke. A közösségi médián keresztül éljük mások életét; és  a céljaink felé haladva, azokért küzdve elfelejtjük élvezni a sajátunkat. Ezek a jelenségek pedig mind megnehezítik azt, hogy jó szívvel kijelenthessük: „Igen, én egy igazán teljes életet élek!”

Fontosnak tartom azonban leszögezni a téma alapfogalmaival kapcsolatban azt, hogy a main character energy nem jelent önző és nárcisztikus viselkedést – hiszen fontos eleme az alázat és az empátia –, a romantizálás pedig egyáltalán nem egyenlő a toxikus pozitivitással. Nem kell és nem is lehet folyamatosan mindent romantizálni, és nem érezheti az ember magát mindig a világ tetején – ez pedig teljesen jól van így.

Azonban, amikor úgy érezzük, hogy egy kicsit elvesztünk és ugyan szeretnénk, de nem, vagy csak nehezen találunk vissza önmagunkhoz (ami mindenkivel olykor megesik!), olyankor tudatosan fel kell ébresztenünk a főszereplő energiánkat, és megtalálni azokat az apró dolgokat, amelyek boldogságot okoznak nekünk.

Ahhoz, hogy ezt a szemléletmódot a mindennapjaink részévé tegyük, érdemes először egyszerű eszközökkel próbálkoznunk. Ezek ugyan elsőre jelentéktelennek tűnhetnek, de ha egy kicsit elengedjük a hozzájuk fűződő elvárásainkat és megéljük őket teljes valójukban, rendkívüli hatással lehetnek az életünkre.

Például apró plusz, de igazán különlegesnek érezhetjük magunk attól, ha van egy jellegzetes ismertetőjegyünk! Ez lehet egy illat, egy hajviselet, egy ékszer, amelyet mindig hordunk.  Kötődhet emlékhez, évszakhoz vagy feladathoz is akár; a lényeg az, hogy számunkra jelentéssel bírjon, és örömmel töltsön el a viselete.

Egy másik eszköz, hogy a hétköznapi dolgainkat megpróbáljuk egy kicsit fejleszteni. Annyi dolog van, amelyet nap mint nap megcsinálunk, és egy kis szándékkal és odafigyeléssel igazán kivételes pillanatokká varázsolhatjuk ezeket a rutin teendőket. Akár a reggeli kávénkat, vagy teánkat elfogyaszthatjuk egy vicces vagy egy mutatós csészéből; az esti arcmosás során kicsit átmasszírozhatjuk az arcbőrünket, esetleg takarítás közben zenét vagy hangoskönyvet hallgathatunk; csak fogjunk egy teljesen átlagos tevékenységet a napunkból, és turbózzuk fel egy kicsit!

Igazán üdítő élmény lehet az is, amikor olyan dolgot csinálunk egyedül, amelyet alapvetően másokkal együtt csinálnánk. Amellett, hogy ezzel egy kicsit kiléphetünk a komfortzónánkból és fejleszthetjük az önbizalmunkat, jobban is tudjuk értékelni (és érzékelni!) az adott tevékenységet, hiszen nem kell alkalmazkodnunk másokhoz és figyelnünk rájuk. Egy egyszerű mozizás, színház- vagy múzeumlátogatás során igazán kiélvezhetjük, hogy csak egy dologra kell figyelnünk.

Napjainkban ugyan kevésbé népszerű, de a kézírásnak is van egy afféle idillikus hatása, így ez is tekinthető egy olyan eszköznek, amellyel romantizálhatjuk a mindennapokat. Egy szépen aláírt üdvözlőkártya, vagy egy kézzel írt napló sokkal személyesebb; és ha a naplóírást nem is kedveljük, érdemes lehet kipróbálni azt, hogy a különböző digitális naptárak helyett beszerzünk egy hagyományos és dekoratív határidőnaplót, amely segítségével követni tudjuk a teendőinket.

Végül, talán a legalapvetőbb módszer, ha megpróbálunk lelassítani és jelen lenni minden tevékenységben, amit végzünk – például egy reggeli rutin vagy egy esti séta esetén. Ne hagyjuk, hogy a folyamatos rohanás magával sodorjon minket is! Használjuk az érzékeinket, kapcsolódjunk a körülöttünk lévő világgal, és tapasztaljuk meg sokkal mélyebben az életet, mint ahogyan azt egyébként tennénk. 

Láthatjuk, hogy a main character energy kialakításának kimeríthetetlen az eszköztára, hiszen nagyon alapvető elemekből épülhet fel egy-egy ilyen módszer. A fent említett tippek csak egy kis ízelítőt nyújtanak ebből a hatalmas témakörből. Akit mélyebben érdekel a jelenség, annak érdemes utánaolvasni az interneten, illetve számos igazán jó podcastet is találhatunk a témában. A lényeg azonban mindig az, hogy ne másoljunk másokat, hanem találjuk meg a saját főszereplő energiánkat: élvezzük, amit csinálunk, és engedjük meg magunknak, hogy boldogok legyünk!

Lezárásként pedig két kérdést tennék fel: mi az, ami örömet okoz a napjaid során? Be tudsz ebből többet illeszteni az életedbe?

Grafika: Munkácsi Zsófia