KIKAPCS

Tudományról olvasni romantikus köntösben? Ismerd meg Ali Hazelwood írónőt!

Ali Hazelwood neve széles körben elterjedt, könyveit egyre több országban ismerik és fordítják. De ki ő, és hogy kapott ekkora népszerűséget első regénye, A szerelem képlete?

Ali Hazelwood olasz származású, de Japánban és Németországban is élt, mielőtt az Egyesült Államokba költözött, ahol megszerezte PhD fokozatát idegtudományból. Jelenleg egy egyetemen professzor, rengeteg tanulmányt ír az agykutatásról, de szabadidejében a romantikus novellák felé húz a szíve, amit egy kis tudománnyal fűszerezve tár az olvasóközönség elé. Jelenleg 8 könyvet adott ki, ebből magyarul 3 regénye jelent meg, A szerelem képlete, az Eszméletlen szerelem és az Utálom, hogy szeretlek.

Első könyve, A szerelem képlete (The Love Hypothesis) 2021-ben jelent meg, és hamar felkapott lett a BookTok, avagy a TikTok könyvekkel foglalkozó felhasználói körében. Sikere abban rejtőzhetett, hogy egy sokak számára bonyolult és kevésbé érthető témát, mint amilyen a természet- és orvostudományok, képes volt egy populáris, mainstream, szerelmes történettel vegyíteni, ami pont ezért emelkedik ki a romantikus alkotások közül. Ezzel a kötettel rengeteg elismerést kapott a rajongóktól, és Ali Hazelwood írói tehetségét e műve által bizonyította be a könyves világban.

A regénnyel én magam is a közösségi média felületein találkoztam először, ahol olvasók százai reklámozták valamilyen formában a történetet.

A cselekményt megvizsgálva adott egy lány, Olive, aki nagyon ambiciózus célja tekintetében, és keményen dolgozik a kémiai doktori fokozat megszerzéséért.  Tudományos megközelítéssel tekint a világra, és azt hiszi, hogy a szerelem is leírható egy matematikai képlet segítségével. Ő az a lány, aki csak azért, hogy barátnőjét boldoggá tegye kamukapcsolatba keveredik az egyetem mogorva, de fiatal professzorával. Mint kiderül, a professzornak is jól jön egy barátnő, így még hitelesebb tud lenni pár ember számára, de vajon képesek csak egy látszatot fenntartani, és nem átlépni a határokat? Hogyan is történik mindez? Mi a kamu, és mi az igazság?

Nagyon okos humorral átitatott történet, ami egyszerre szól a nők sokszor borzasztóan nehéz helyzetéről tudományos közegben, és egy nem várt szerelem kibontakozását is bemutatja az olvasóknak.

Ali Hazelwood a szellemes stílusával teljesen elvarázsolja az olvasóit, a romantikus irodalom terén való kiemelkedő tehetsége révén egyre csak nő és nő rajongótábora, akik nagy várakozással tekintenek a jövőbeli műveire.

Grafika: Gálfalvi Erika