1367

Kiderültek a 2023-as felvételi ponthatárok

Július 26-án, este nyolc órakor megérkeztek a felsőoktatási felvételi eredményeiről szóló SMS-ek, azaz kiderült, ki melyik egyetemen folytathatja a tanulmányait szeptembertől. Pécsett idén is megrendezték a már hagyományossá vált PTE Pont Ott Partit, ahol idén Korda György és Balázs Klári, valamint a PTE Brass Band gondoskodott a visszaszámlálók szórakoztatásáról.

Rekordot döntött a jelentkezők száma

Az emelt szintű érettségi általános követelményként való megszüntetése (a felsőoktatási intézmények továbbra is meghatározhatják az emelt szintű érettségi letételét felvételi követelményként, ez azonban nem kötelező), valamint a jogszabályi minimumponthatár eltörlése valószínűsíthető eredményeképp a felsőoktatásba idén összesen több mint 126 ezren jelentkeztek, ami az elmúlt tizenkét év legtöbb érvényes jelentkezését jelenti. A legnépszerűbb képzési terület továbbra is a gazdaságtudomány, ahol a jelentkezések mintegy 21%-a koncentrálódik. Továbbra is nehéz bekerülni az orvosi és jogi karokra.

Így alakultak a ponthatárok a PTE-n

Pécsett a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar legnépszerűbb szakjai közül majdnem minden állami képzés esetén több pontot kellett elérnie a jelentkezőknek, mint tavaly. A pszichológia alapszakra 14, a nemzetközi tanulmányok alapképzésre 7, a politikatudományok alapképzésre 67, a kommunikáció- és médiatudomány képzésre pedig 28 ponttal többre volt szükség a tavalyi évhez képest.

szakponthatár (2023)
pszichológia449
nemzetközi tanulmányok415
politikatudományok388
kommunikáció- és médiatudomány428

Hasonlóan alakult a helyzet a Műszaki és Informatikai Karon is. A legnépszerűbb alapképzések közül a gépészmérnöki képzésre 68-cal, a mérnökinformatikus képzésre 18-cal, a villamosmérnöki képzésre 40-nel, az építészmérnöki képzésre pedig 21-gyel több pontot kellett összegyűjteni az idei évben.

szakponthatár (2023)
gépészmérnöki348
mérnökinformatikus349
villamosmérnöki350
építészmérnöki365

A Közgazdaságtudományi Kar legtöbb jelentkezőt vonzó képzésein az elmúlt évek statisztikáihoz hasonló ponthatárok születtek. 

szakponthatár (2023)
gazdálkodási és menedzsment412
kereskedelem és marketing410
pénzügy és számvitel411
turizmus-vendéglátás404

Az Általános Orvostudományi Karon a fogorvosképzésre ugyan 7 ponttal több kellett, mint tavaly, az általános orvosképzés ponthatára azonban nem változott jelentősen.

szakponthatár (2023)
általános orvos417
fogorvos410

Az Állam- és Jogtudományi Karra jelentkezőknek viszont idén is több pontot kellett elérni az állami finanszírozású jogászképzés esetében. Ez a szám a 2020-as létszámemelés óta folyamatosan növekszik.

szakponthatár (2023)
jogász435

Az összes ponthatár megtekinthető a felvi.hu-n. 

Jövőre változik a felvételi rendszer

A ponthatárok alakulását a jelentkezők tanulmányi és érettségi eredményei, valamint az intézmények által meghatározott létszámkeretek befolyásolják. Könnyen lehet azonban, hogy 2024-től az egyetemek egymással alapvetően megegyező képzést biztosító szakjainak ponthatárai jelentősen eltérnek majd egymástól, ugyanis átalakul a felvételi rendszer. Az elérhető 500 pontból 100 pontot az intézmények biztosíthatnak majd. A PTE-n ide fognak tartozni a korábban többletpontként értékelt emelt szintű érettségik, nyelvvizsgák, vagy az országos tanulmányi és művészeti versenyekért járó pontok, de az egyetem a saját érettségi előkészítőin, versenyein vagy pályaorientációs programjain való részvételért is biztosít majd pontokat, illetve ide fognak tartozni az esélyegyenlőség biztosítása érdekében, a munkatapasztalatért, illetve a korábbi tanulmányokért járó pontok is. Pécsett egyéb lényeges változás lesz, hogy az orvos- és fogorvosképzéseknél szóbeli felvételi vizsgát is bevezetnek. 

Grafika: Hajós-Szabó Dóra