1367 MI Rendezvények

Családias hangulat. Medikus életérzés. Örökre szóló barátságok – Interjú a Medikus Gólyatábor főszervezőivel

A július végén megérkezett, jó hírrel szolgáló SMS-ek, és a legelső öröm után számtalan kérdés merülhet fel az egyetemi életre készülőkben. Könnyen válhat hezitálás tárgyává a gólyatáborban való részvétel is, amiről jót és rosszat egyaránt hallhat az ember. Interjúnkban Pocsai Dóra és Pénzes Martin mesélnek az ÁOK, vagy a GYTK karára készülő gólyáknak a közös táborukról; valamint arról, hogy a felmerülő kétségek ellenére és az esetleges pro- kontra listákat is eldobva miért érdemes a leendő hallgatóknak mindenképpen jelentkezniük a PTE idei medikus gólyatáborába.

Mit mondanátok, mit ad a gólyatábor a leendő hallgatóknak, ami miatt mindenképpen érdemes elmenniük? 

Pocsai Dóra: A gólyatáborunk mindig is a legelső egyetemi baráti kapcsolatok kialakításáról szólt, a kezdeti közös élményekről, és annak megtapasztalásáról, hogy milyen is egy csapatként együtt mozogni. Éppen ezért minden gólyának azt javaslom, hogy jelentkezzen, hiszen a hallgatók leendő évfolyamának a nagy része is itt lesz, így már a szemeszter első hetében is lesz kitől kérdezni, lesz kivel beszélgetni, vagy éppen közösen eltévedni az épületben.

Milyen fő irányvonalak, milyen célok mentén szerveződik a tábor? 

Pénzes Martin: Azt mondanám, hogy a legfőbb irányvonalunk a szervezésben az, hogy mi mindannyian a gólyákért vagyunk. Szeretnénk, hogyha ez mind a programok, mind a résztvevők tekintetében megmutatkozna, és közben igyekszünk a gólyák számára élvezetessé és hasznossá tenni ezt a néhány együtt töltött napot. Mindenki segítőként vesz részt a táborban, bárkihez fordulhatnak az újdonsült hallgatók, bármilyen problémájuk is akad. A célja ennek a pár napnak az, hogy az egyetemi élet      részeseivé váljanak a gólyák, és ők is megtapasztalják azt, hogy miért is akar mindenki pécsi lenni. 

A tábor ugyan minden évben kicsit más, viszont vannak állandó elemei is. Mik azok a programok, amelyek minden alkalommal helyet kapnak a gólyatáborban?

Dóra: A résztvevő gólyák minden évben csapatokra vannak osztva, és a tábor alatt különféle feladatok elvégzése során mérhetik össze a tudásukat. Ilyen a sportnap, amely keretében különböző szárazföldi játékokat és vizes vetélkedőt is tartunk; valamint a nagy vetélkedő, és a kalandtúra, ahol a csapatoknak különböző állomásokon kell feladatokat teljesíteniük. Ezekkel az elemekkel szeretnénk a hallgatókat minél jobban összekovácsolni.

Mi az, ami mindenképpen kerüljön bele egy gólyatáborba érkező „túlélőcsomagjába”?

Martin: Sok mindent fel lehetne sorolni, de mindenképpen hasznos, ha van a gólyáknál megfelelő ruházat, hiszen sosem lehet tudni, milyen lesz az időjárás a napok folyamán. Hálózsákra, párnára, takaróra nem lesz szükségük, mert ezek a Boszorkány Kollégiumban biztosítva lesznek. Ami még fontos lehet, hogyha valakinek bármilyen betegsége van (például allergiás vagy asztmás), mindenképpen hozza magával a bőröndjében a gyógyszereit is. Emellett valamennyi elemózsiát is hasznos egy gólyának magával hoznia, mert ugyan a napi háromszori étkezés biztosítva lesz a táborban, ennek ellenére ki tudja, hogy ki mennyire fog megéhezni a három nap alatt. A legfontosabb viszont talán az, hogy a nagyobb értékeket, mint például ékszereket, laptopot, vagy tabletet nem igazán éri meg elhozni, mert egyrészt nem lesz szükség ezekre az eszközökre, másrészt jobb ezeket biztonságban, otthon hagyni.

PTE ÁOK-GYTK Gólyatábor

A tábor elengedhetetlen résztvevői az instruktorok, akikkel a gólyák is a legelsők között találkoznak majd. Mesélnétek arról, hogy kik is ők, illetve, hogy mi a feladatuk a tábor során?

Dóra: A medikus gólyatábor instruktorai olyan felsőbbéves hallgatók, akik már megjárták a tábort korábban, nagy tapasztalattal rendelkeznek, és nyitott, barátságos személyek. Hozzájuk bármikor, bármilyen problémával oda lehet menni, készségesen fognak segíteni. A tábor során az ő feladatuk lesz a gólyacsapatok (színek) irányítása. Minden színre három instruktor jut, akik beavatják a friss hallgatókat az egyetemi életbe, bulizásba és még sok más egyéb fontos tudnivalóba is. Amellett, hogy segítenek kialakítani az első barátságokat, kiemelten figyelik a gólyák jólétét és biztonságát is.

Szerintetek mi az a gólyatáboros emlék, amire egy gólya örökre emlékezni fog?

Dóra: Szerintem a legtöbben gólyaként a vetélkedőkre és a közös tábortűzre emlékeznek, ám biztosan vannak olyanok is, akiknek az első csók miatt különleges a tábor.

Mit mondanátok miben más, esetleg miben különlegesebb egy PTE-s gólyatábor, mint a többi egyetemen?

Martin: Különlegesen családias hangulata van a táborunknak, ahol általában mindenki megtalálja a saját társaságát, és ezáltal sokkal könnyebben indul a szeptember is.

Fotók: POTE Média Facebook oldal