KIKAPCS

Ilyen volt az idei Ördögkatlan Fesztivál

Idén tizenhatodik alkalommal került megrendezésre augusztus 1-je és 5-e között az Ördögkatlan Fesztivál, amely alapítása óta Európa egyik legkiemelkedőbb kulturális programsorozatát testesíti meg a neki otthont adó baranyai falvakban. A fesztivál célkitűzése ennyi év alatt sem változott: a Katlan arra hivatott, hogy reprezentálja Magyarország kulturális és művészeti gazdagságát, egy sokszínű politikai, nyelvi és országhatárokat átívelő közösségi teret hozzon létre, és hozzájáruljon az adott települések turisztikai felemelkedéséhez. A fesztivál minden évben különböző színházi előadásokkal, koncertekkel, workshopokkal, valamint irodalmi témájú és családi programokkal várja a látogatókat. Lássuk, hogy milyen volt idén az Ördögkatlan Fesztivál, és mi az, ami újra és újra visszavonzza a katlanozókat.

Viharos kezdet ellenére perzselő folytatás

Az első napon sajnos a legtöbb kültéri program elmaradt az időjárás miatt, a szervezők nem voltak felkészülve a nagy esőzésekre. A fesztivál során végig tapasztalni lehetett, hogy az eső nagyban hátráltatta a programok eredeti menetét, ezért a rendezvény bizonyos szempontból nem tudta nyújtani a megszokott élményt. Ennek ellenére kárpótolva érezhettük magunkat a megtartott koncertek és előadások verhetetlen hangulata által. Hatalmas sikert aratott például a Bohemian Betyars és Parno Graszt koncert, a modern punk és speed-folk irányzat ötvözete a tradicionális cigányzenével, mindez megfűszerezve a bandák vérpezsdítő előadásmódjával mindenkit táncra perdített. 

Másnap, a fesztivál harmadik napján ellátogattunk Palkonyára, a Mokos Pincészet színházába, ahol a Tapasztalt asszony című darabot játszották a délután folyamán. A rendkívül megosztó mű sokakat megbotránkoztatott, hiszen rengeteg tabu témát feszegetett, különböző nemi és társadalmi sztereotípiák és problémák boncolgatásába bocsátkozott, mindezt nem éppen visszafogott módon. Elgondolkodtató, viszont néhol megrázó mű, ami jó kiindulópont lehet egy beszélgetés kezdeményezéséhez.

Lélekpiknik

A következő megállónk a nagyharsányi Pécsi Bölcsész Udvar volt, amely egy teljesen ingyenes része a fesztiválnak. Itt a bölcsészkar koncertekkel, workshopokkal és mélyenszántó beszélgetésekkel várta a fesztiválozókat, azzal a kreativitással, sokszínűséggel és nézőpontok kavalkádjával, amely a pécsibölcsészeket egész évben jellemzi. Itt részt vettünk az esti Kaiba Korp koncerten, ahol megismételhetetlen bulit csapott a banda, utánozhatatlan hangzással és függőséget okozó szövegekkel. A Kaiba Korp gyakran koncertezik Pécsen, így szívből ajánlom mindenkinek, hogy látogasson el hozzájuk egy kis Spirilányozásra, és csípje el őket egy kis beszélgetés, na meg pár matrica bezsebelésének reményében. 

Ha van valami, amit kiemelnék számtalan dolog közül, ami az Ördögkatlant kiemelkedővé teszi, azok a rekreációs programok és workshopok. Ezek a tevékenységek segítenek, hogy megfeledkezzünk a mindennapi stresszről és feszültségről, ezáltal motiváltabbak, vidámabbak és kiegyensúlyozottabbak lehessünk. Így kipróbáltuk a stencilműhelyt, amely kikapcsolódás mellett teret enged az alkotásra is. Szövettáskákra készítettünk egyedi mintákat, amiket a program után büszkén viselhettünk a Katlan hátralevő napjaiban.

„Színház az egész világ…”

Negyedik napunk fénypontja a Beremenden megrendezésre kerülő Csikágó című darab volt a Pesti Magyar Színiakadémia másodéves színészosztályának előadásában. Hatalmas élmény volt számunkra ez az előadás, mert a mű vicces és lebilincselő, és a fiatal színészek zseniális munkát végeztek. Teljes mértékben beleadtak apait-anyait a produkcióba, tiszteletre méltó teljesítményt nyújtottak egytől egyig, így kíváncsian és izgatottan várom, hogy mit adnak még elő a jövőben. 

„… És színész benne minden férfi és nő”

Az utolsó napon részt vettünk Csuja Imre „Imi! Mondj egy verset!” című előadóestjén, melyben felidézte gyermekkori emlékeit, színészi pályájának történetét, mesét és verseket mondott. Klasszikus magyar költők versei hangzottak el, például Petőfi, Ady és Radnóti művei, csodás élmény volt hallgatni a színészt szavalni és betekintést nyerni a történetébe. A Katlant a 30Y koncertjével zártuk, akik a főtámogatókként nem véletlenül zárják a fesztivált, illetve mindig öröm őket hallani. 

Lezárás egy pohár bor társaságában

Mind az öt napunkat végigkísérték a helyi borpincészetek minőségi, isteni borai, amik szintén minden alkalommal bearanyozták a Katlant. Amellett, hogy kedvező áron juthattunk hozzá olyan borokhoz, amikkel sosem találkoznánk a szupermarketek polcain, támogathattuk a helyi termelőket. Így olyan kis pincészeteknek segíthettük a működését, mint a Boross Pincészet, melynek borai a kedvenceink lettek. Kóstolás közben pedig egyik borászuk jóvoltából megismerhettük munkájuk csínját-bínját.

Összességében elmondhatom, hogy az Ördögkatlan minden évben a nyaram egyik fénypontja, amellett, hogy színvonalas, rendkívül tartalmas programsorozattal rendelkezik, mondhatni „tömény” kultúrát nyújt, mindezt egy gyönyörű, hangulatos helyszínen és kedves, különleges emberekkel. Kempingezés, jó bor, jelentőségteljes beszélgetések és felszabadító közös szórakozás. A Katlanon ezt mind megtalálod. 

Fotók forrása: Ördögkatlan Fesztivál Facebook oldal