EGÉSZSÉG MERÜLJ EL

Az árnyékod és te – Legyél önmagad szuperereje!

Charlotte Brontë egyszer azt írta: „Remember, the shadows are as important as the light”, amely annyit tesz: „Ne feledd, hogy az árnyékok ugyanolyan fontosak, mint a fény”. Az írónő akkor még nem tudhatta, hogy ez a gondolat később tökéletesen összefoglal majd egy önismereti területet, amit csak úgy emlegetünk, hogy árnyékmunka (shadow work).

A terület vizsgálata Carl Jung svájci pszichológus nevéhez köthető, aki a személyiséget meghatározó archetípusok között határozta meg az árnyékot (shadow-self, inner shadow). Az árnyék személyiségünknek azon része, amelyet elrejtünk mások elől, és elnyomunk, mert úgy érezzük, hogy elfogadhatatlan lenne megmutatni a hétköznapokban; vagy azért, mert kifejezetten szégyelljük, vagy azért, mert egyszerűen csak zavar minket. 

Hiába szeretnénk azonban tudatosan elrejteni ezeket a tulajdonságainkat, attól még a részünket képezik, és ameddig nincsenek feldolgozva és kezelve, valamilyen úton-módon mindig a felszínre törnek. Nem is gondolnánk, de befolyásolják a legtöbb döntésünket, viselkedésünket, választásunkat akár anélkül, hogy észrevennénk. Így ahhoz, hogy ténylegesen kezükbe vegyük az életünk feletti irányítást, hogy ne félelemből és sémák alapján hozzunk döntéseket, meg kell ismernünk az árnyékunk jellemzőit: azokat az élethelyzeteket és érzéseket, melyek aktiválják, és azt, hogy milyen forgatókönyv alapján működik. 

Nagyon fontos tudni azt azonban, hogy az árnyékmunka egy különösen nehéz eszköze önmagunk megismerésének, amely rendszeres gyakorlást, elköteleződést, illetve nagyfokú tudatosságot és bátorságot igényel. Az árnyékunk megismerése fájdalmas és kellemetlen lehet számunkra, hiszen a személyiségünk olyan területeivel kell foglalkoznunk, amelyet „rossznak” titulálunk. Az egésznek a kulcsa azonban pont az, hogy ezeket a tulajdonságainkat és jellemzőinket megismerve elfogadással, megértéssel és szeretettel tudjunk feléjük fordulni, hiszen ezek is MI vagyunk. 

És ahogy egyre inkább megismerjük az árnyékunkat, úgy válik majd egyre világosabbá, hogy milyen módon befolyásolja a viselkedésünket, döntéseinket.

A munka viszont itt nem ér véget. Elengedhetetlen hozzászoknunk ahhoz, hogy az árnyékunk szinte mindig jelen lesz az életünkben: hol erősebb lesz a jelenléte, hol gyengébb; egyszer egyféle érzés fogja kiváltani, máskor más; folyamatosan változni fog. 

De ez a szépsége.

Amint megtanulunk tudatosan együtt élni vele és kíváncsian hozzáállni, jelentős változások mehetnek végbe. Önmagunk ilyen jellegű megismerése fokozza az önbizalmat és a kreativitást; lehetőséget ad arra, hogy igazibb és minőségibb emberi kapcsolatokat alakítsunk ki, hogy új részeit ismerjük meg a személyiségünknek, és hogy nagyobb elfogadással tudjunk magunk és mások felé fordulni.

Az árnyékmunkát végezheted egyedül vagy szakember segítségével, és megközelítheted terápiás illetve spirituális irányból is. A lényeg, hogy számodra komfortos és befogadható megközelítést válassz. Emellett rengeteg eszköz van arra, hogy hogyan dolgozz az árnyékoddal: vannak, akik rajzolnak, naplót írnak róla, beszélnek vele, meditálnak stb., ezek esetében is érdemes kitapasztalni, hogy neked melyik működik. 

Ahhoz, hogy el tudj indulni, érdemes ezekhez hasonló kérdéseket megválaszolni:

  • Mit gondolsz, hogyan látnak az emberek? Mit érzel ezzel kapcsolatban? 
  • Mi az a tulajdonság, amely miatt hajlamos vagy ítélkezni mások felett?
  • Van olyan emléked, ami miatt szégyelled magad?
  • Van olyan személy a környezetedben, akire irigy vagy? Miért?
  • Mitől félsz a legjobban?
  • Milyen érzések váltják ki a legrosszabb éned? Miért?
  • Mi az, amitől fenyegetve érzed magad? 

Lezárásként pedig pár tipp, gondolat, amelyet mindig tarts szem előtt, ha az árnyékoddal foglalkozol:

  • Haladj lassan, és legyél türelmes magaddal szemben! Hagyj időt arra, hogy feldolgozd a tapasztalataidat!
  • Legyél tudatos, legyél jelen!
  • Mindig fordulj megértéssel és együttérzéssel magad felé!

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a cikk elsősorban ismertető, figyelemfelkeltő céllal íródott a teljesség igénye nélkül! Kiindulópontnak tökéletes, de ha szeretnél jobban elmélyedni a témában, javaslom, hogy te magad is nézz utána! Találd meg a számodra legideálisabb módszert, eszközt, és tegyél azért, hogy közelebb kerülj önmagad legjobb verziójához!

Grafika: Hajós-Szabó Dóra