KIKAPCS

Zörög a dob, dübörög a basszus – Ilyen volt a IV. Sopianae Rock City Festival

A Rock City egy Bátaszékről indult minifesztivál, amely egy estére összehívja e széleskörű, sokszínű zenei műfaj kedvelőit és zenekarait. 2018-ban rendezték meg először Pécsen is a Cikádor Rock City testvéreseményét, akkor még (majd a rákövetkező évben is) a Ti-ti-tá-ban. Három év kihagyás után 2022 októberében tért vissza a pécsi színtérre az egyestés fesztivál a Sárkány Barlangban, idén pedig a Szenes színpadát szántották fel a fellépő zenekarok október 13-án.

Vannak olyan hagyományok, amelyek együtt járnak a rokkszitivel, így természetesen idén sem maradhattak ki. Az egyik ilyen az előzetes nyereményjáték, amely során a szerencsés részvevők különböző, az eseményhez és a zenekarokhoz köthető ajándéktárgyakkal, ingyen belépővel vagy itallal lehettek gazdagabbak. Minden résztvevő aláírhatta a „Szofi gang” táblát, amelyen a megjelentek nevén kívül különböző kedves és vicces üzenetek is olvashatóak. Az este legkedvesebb része azonban kétségkívül a koncertekkel párhuzamosan folyó adománygyűjtés volt. Az esemény szervezőinek ugyanis szívügye a segítségnyújtás, így idén az Amigos a gyerekekért munkáját kívánták segíteni a támogatásként befolyó összeggel. Emellett persze nem maradhatott el a szórakozás sem, a stáb ugyanis mini interjúkat készített a bátor jelentkezőkkel, akik különböző komoly és kevésbé komoly kérdésekre válaszoltak.

Az est első fellépője az NNB zenekar volt, akik fiatal korukat meghazudtolva meglepően profi előadással rúgták be a bulit. Igazi pécsialter atmoszférájú rockzenét hallhatott az érdeklődő közönség, saját dalaik mellett olyan ikonokat is megidézve sajátos stílusukban, mint például Cseh Tamás.

Nem távolodott el nagyon ettől a stílustól a következő együttes sem, ugyanis a neon csend állt színpadra. Pécs egyik legfeltörekvőbb és legnépszerűbb zenekarának tekinthetjük őket, nem alaptalanul, ezen az estén is megmutatták, miért szeretik őket és dalaikat annyian.

A lágyabb, melankolikusabb vonal után felpörgött a hangulat, és a Sad News koncertjével megérkeztek a felszabadult, elképesztően laza punk energiák. A srácok tökéletes bepillantást engedtek ebbe az életérzésbe azok számára is, akikhez talán nem áll annyira közel ez a világ.

A legnagyobb névnek talán az utolsó előttiként színpadra álló Vodka For Kids-et tekinthetjük, akik megjárták már szinte az összes pécsi színpadot, turnéztak a Fish!-sel és játszottak különböző fesztiválokon. Igazi hardcore punk ütemeket hoztak a Szenes színpadára is, maradandó élményt nyújtva mindenki számára.

Az est zárásaként a házigazda-zenekar, a pop-punkban utazó My Last Summer teremtett óriási hangulatot. Saját szerzeményeik mellett hoztak néhány klasszikus, a műfajban slágernek tekinthető dalt is, a közönség legnagyobb örömére.

Összességében elmondható az eseményről, hogy remek hangulatban telt, színvonalas és kulturált szórakozási lehetőséget nyújtva a műfaj kedvelőinek. Kiváló zenekarok, sokszínű műfajok váltották egymást a színpadon, míg a közönségben együtt bulizhatott a kemény rajongói tábor és a zenekarral vagy stílussal éppen csak ismerkedő „laikus” közönség. A Rock City egy olyan egyedülálló színfoltja a pécsi zenei életnek, amely életre szóló találkozásokat, emlékeket garantál, hisz ez nem csak egy szimpla zenei, hanem sokkal inkább egy közösségi élmény a zenészek és a közönség számára egyaránt.

Fotó: Péter Barbara