KIKAPCS

Mondj igent a JESZ-re!

Érzed a színpad ellenállhatatlan vonzását? Nem vakíthat el a reflektorfény sem? Vagy pont a másik oldal érdekel és a nézőtéri székek kényelmébe süppednél? A Zsolnay-negyedben, pontosabban a PTE Művészeti Karán bujkál a megoldás. 

„A színház nem földi színtér! A színház menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár és szolga, bohóc és kurtizán. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz.”

Polgár Ernő

Pécset az ország kulturális fővárosának hívják, nem is véletlenül. A művészetekre éhezőknek nem kell sokáig keresgélniük a környéken, akkor sem, ha drámára, komédiára, különleges performanszokra vágynak. Számtalan lehetőség akad (a teljesség igénye nélkül): Pécsi Nemzeti Színház, Harmadik Színház, Zsolnay Színház, Pécsi Opera, Pécsi Balett, és Bóbita Bábszínház. Ám a színházi élet egyetemi központja a Janus Egyetemi Színház (JESZ)

Az 1996-ban, közel harminc éve alapult intézmény a hatvanas-hetvenes évek egyetemi színjátszó csoportok legendás hagyományát, valamint a nyolcvanas évek pécsi vonalát követi alternatív formájú működésében. Negyven-ötven fős társulattal, évadonként húsz-harminc egyetemistával és hivatásos színészekkel, alkotókkal dolgozik, három-négy évente megújuló generációkra lebontva. Működése és egyetemi beágyazottsága országszerte példa nélküli. 

Repertoárjában évi nyolcvan-kilencven előadás szerepel, ebből három-négy bemutató, valamint rengeteg alternatív darab befogadója – ezek minőségét szemlélteti a számtalan nemzetközi elismerés és díj, mellyel a színház büszkélkedhet. A mindenkori társulat különböző tematikus külföldi fesztiválok rendszeres résztvevője, immár a kilencedik Egyetemi Színházak Fesztivál szervezője. 

Ha nézőként vennél részt a művészet varázslatos világának e performatív szeletében, nincs más dolgod, mint egy email formájában regisztrálni, a helyszínen pedig lehetőséged van ezer forintos támogatói jegy vásárlására is. Színházbérletek terén több választás is akad: tavaly óta háromféle támogatói bérlet vásárolható. A Premier bérlet, mely az évad minden bemutatójára elsőbbségi helyfoglalást biztosít két fő számára, az ára öt előadásra 30.000 Ft, három előadásra 18.000 Ft. A Törzsközönség bérlet szintén előfoglalást biztosít egy fő részére, valamint meghívást nyílt próbákra is, ára 10.000 Ft egy évadra. A Mecénás bérlet pedig az igazi támogatásról szól, ennek tulajdonosa premierenként két belépőt ajánl a PTE dolgozóinak, ennek ára 40.000 Ft. 

A kulisszák szerelmesei szintén megtalálják a helyüket itt. A JESZ programja kiemelten foglalkozik a fiatal tehetségek felkutatásával és foglalkoztatásával. Számtalan előadás, színházközelítő foglalkozás célozza kifejezetten a gimnazista korosztályt, valamint 2022-től diákszínjátszó csoport is indult a tizenöt-tizenkilenc évesek számára. 

Egyetemi színház révén a hallgatók bevonására nyilvánvalóan mindig nagy hangsúlyt fektetett, ez többek között a JESZ Színpadi létezés alapjai gyakorlati kurzuson is tetten érhető. A campusi krediteken alapuló (tehát bármely egyetemi polgár számára látogatható) óra leírása szerint egy színpadi mű próbaidőszakának teljes tapasztalatát ígéri, valamint „egy olyan bensőséges tér is létrejön, ahol szabadon lehet gondolkodni, beszélni, kérdezni a színházról” (Zakariás Máté, művészeti vezető). Idén először elindult ugyanez a képzés angol nyelven is, amely egy 20 fős multikulturális csoport létrejöttét eredményezte.

A színház különös világa kívülről és belülről is meghatározó élményeket nyújt. Ezt a csodát az idei évadban a következő bemutatók idézik ismét elő: Csokonai Vitéz Miháy: KARNYÓNÉ – „keserő” komédia; BÁNK BÁN BEAVATÓ – osztálytermi dráma; Puskin: ANYEGIN – verses színmű; MECSEKI LÁTHATATLANOK – közösségi színház; Platón: SZÓKRATÉSZ VÉDŐBESZÉDE – monológ.