ITTHON KIKAPCS

Ilyen lesz a 9. Made in Pécs Fesztivál

Január 6-án, az újév első szombatján Pécs kilencedszer is a húrokba csap. A tehetséges művészek nyolc helyszínen 181 produkcióval készülnek arra, hogy egy kiemelkedően sokszínű zenei utazásra invitálják a hallgatóságot. Lássuk tehát, hogy mit kell tudni a fesztiválról, és milyen programokra számíthatunk!

A fesztivál felépítése

A Made in Pécs Fesztivál 2016-ban indult útjára, akkor még 89 fellépővel és öt helyszínnel. 2021 kivételével minden évben január első felére esett az időpont, abban az évben a vírus miatt tartották az egyetlen nyári fesztivált. A menetrend idén is a következő: egységesen reggel tíz órakor kezdődnek a koncertek minden helyszínen, és a programok hossza változó: egészen éjfélig, vagy akár hajnali kettőig is eltarthatnak. Egy-egy helyszínen igyekeznek a közel azonos stílusú, a hely profiljához is illő fellépőket bemutatni, akik húsz perces koncertekkel készülnek, amelyeken a részvétel kivétel nélkül ingyenes.

A sztárfellépők

Néhány éve már tartja magát a szokás, hogy egy külföldi, illetve egy hazai nagyvárost hívnak meg vendégségbe. Így idén a pécsi zenekarok mellett Brno és Szeged három-három produkciója színesíti a palettát. A csehek részéről Barbora Hora lép színpadra elsőként 17:40-től a Made in Pécs színpadán, a Beach Bum zenekarral 19:40-kor a Pécsi Estben találkozhatunk, este 21:00-tól pedig a Science Killer zenél az Amper Klubban. A szegediek számára 15:40-kor kezdődik a nap: a Gypo Circus játszik a Szabadkikötőben, majd este 22:00 órától a Hűvös a Pécsi Estben, és éjfélkor hallhatjuk a Dystopiat az Amper Klubban.

A fesztiválnyitány…

Hogy miért lesz érdemes már reggel tízre a helyszínek valamelyikére igyekeznünk? Mindenhol elképesztő nevek várnak minket már ezen a korainak tűnő órában is. A Pécsi Estben a Kacaj, a Made in Pécs Caféban a Mehringer Akusztik, a Trafikban a Rudán Joe Akusztik, a Ti-ti-tában a Don Gatto, a Sárkánybarlangban a Sad News, az Amper Klubban a The Patkányz, a Nappaliban a Kusnyér Anna Kvartett, míg a Szabadkikötőben a gyerekeknek Villuth András indítja útjára a fesztivált.

…és a további fellépők

A teljesség igénye nélkül lássuk, hogy az egyes helyszíneken milyen produkciókkal találkozhatunk a már említetteken kívül!

Az Amper Klub programjában a rockzene főként alternatív irányzataival találkozhatunk. Így érkezik az esze tamás az alternatív-indie rock műfajával, a My Last Summer a pop punk vizeiről, az Anqaa a dark electropop misztikumával, a szomorú altert játszó neon csend, és a keményen dübörgő VODKA FOR KIDS.

Ha valaki ennél keményebb dallamokra vágyik, akkor a Sárkánybarlang irányába érdemes útnak indulnia. Jön például a csak csajokból álló Sniffyction, a modern metált hozó fiatalok, a Far From The Shore, a Malediction a death metal képviseletében, valamint a punkrock egyik legnagyobb pécsi arca, a Dirty Dawn.

Az legváltozatosabb bulival talán a Ti-ti-tá készül. A Bluesmegálló nevéhez hűen blues dallamokkal érkezik, rock és blues feldolgozásokat játszik a PontyPool, a fiatalokat a Sour Lips és a NemFix képviselteti, zárásként pedig a garantáltan jó hangulatot szolgáltató M6 Country Band csap a húrok közé.

A Trafikban a fiatalos alter jegyeiben színpadra áll a Porszem és a Hepaj, a pécsi színtéren már jól ismert Nihil Chips Akusztik, és a Gézakékazég, de AC/DC, Guns N’ Roses és Oasis feldolgozásokat is hallhat az érdeklődő közönség, hiszen érkezik a Hell City és a Sour Mash a színpadra.

A Pécsi Est kínálata sem szűkölködik izgalmas produkciókban. Színpadra áll boebeck egyedi hangzásvilágú dalaival, a hasonlóan különleges, ugyanakkor valamivel keményebb Mutatis Mutandis, klasszikusokat hoz a Red Hot Chili Pappas és a Don’t Stop The Queen, valamint két, a fesztivál színpadán már régi motorosnak számító formáció, a Doggos és a Kubalibre.

Ha valaki az akusztikus, lágyabb muzsikát kedveli, az a Made in Pécs Caféban fogja megtalálni, amit keres. Érkezik a Bogaram duó kedves feldolgozásokkal, a fúvósokból álló Smooth Brass, egyszálgitáros hangulatot hoz szélltomi, Klub Mate és Nemes Márk, de a város legközkedveltebb harmonikása, VikHarp is itt szórakoztatja majd a közönséget.

A Szabadkikötőben a délelőtt folyamán a gyerekeké a főszerep: a nyitány után a Pepita család készül nekik való műsorral. A magyar népzenei világot a Keptár zenekar, míg a flamenco stílust a Flamenco Sopianae idézi meg. Érkezik még mellettük az akusztikus csajbanda, az Amazon Bloom, a csupafiú Kalor, és a még mindig szemtelenül fiatal U16 és NNB is.

A Nappali színpadán a posztalter képviseletében jön a Shed, egy személyben szórakoztat Popa Gergő és VÊDÂNT, a két testvérből álló, zenél a magyar feldolgozásokat hozó Broken Feet duó, illetve a lélekszaggató altert játszó egy5egy is.

A pontos menetrendért érdemes a fesztivál Facebook oldalát felkeresni, ahol helyszínekre lebontva megtalálható minden koncert. Egy valami biztos: elképesztően változatos programmal készülnek az idei fesztivál alkalmával is, így érdemes végiglátogatni a szimpatikus helyszíneket. Csak győzzünk választani a rengeteg produkció közül!