KIKAPCS

Moziváró – filmpremierek 2024-ben

A filmipar napjaink egyik legtermelékenyebb iparága: a filmstúdiók minden hétre képesek több új filmet szállítani a kíváncsi nézőknek. Pécs filmrajongói szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen a város három mozija három különféle stílust képvisel, olykor egészen eltérő repertoárral, így mindenki találhat kedvére való szórakozást. De milyen filmekre lesz érdemes idén jegyet váltanunk? Az bizonyos, hogy az idei évben nem lesz hiány sikerfilmek, szériák folytatásából, ugyanakkor számtalan érdekes, különálló alkotás is érkezik a vászonra.

Első félév

Lassan már el is telik az év első hónapja, amely remek premiereket tartogatott az évkezdéshez. A fiú és a szürke gém a Studio Ghibli Golden Globe-díjat nyert animációs filmje január 4-én került a mozikba, épp úgy, mint A megoldások könyve, a franciák sajátos humorával készült mozi. Az akcióthrillek kedvelői 11-étől a Méhészre válthatnak jegyet, míg a kedves családi történetet kedvelőknek inkább a 18-án bemutatott Lassie – Állati mentőakció ajánlott. A romantikus vígjátékok szerelmeseinek kedvez az Imádlak utálni, míg a kosztümös romantika képviseletében érkezik A szenvedély íze. A hónap végén kerül a mozikba a fekete humorra operáló különleges felnövéstörténet, a szintén Golden Globe-díjas Szegény párák.

Február elején rögtön látható lesz a cicás kémthriller, az Argylle: A szuperkém, a történelmi alapokon nyugvó A fattyú és az Érdekvédelmi terület, a családi szekcióban debütál az Emma és a fekete jaguár, valamint a Legjobb barátok. Két életrajzi film, a Priscilla és a Bob Marley: One Love ikonikus zenészeket idéznek meg a vásznon. Három magyar rendező filmje is a mozikba kerül: érkezik három dráma, az Árni, a Nyersanyag és a Lefkovicsék gyászolnak. A hónap két fő szenzációja azonban szinte biztos, hogy a legújabb Marvel-film, a Madame Web, valamint a Dűne-széria második felvonása, a Dűne: Második rész lesznek.  

Márciusban rögtön kézhez kaphatjuk Alexandre Dumas életművének újabb feldolgozását, a Három testőr: Milady révén, érkezik az ikonikus tini film feldolgozása, a Bajos csajok, illetve Erik Kästner regényének feldolgozása, A repülő osztály. Állatos filmek képviseletében ezúttal az Artúr, a király jeleskedik majd, míg családi vonalon Kung Fu Panda 4-ben tér vissza a gyerekek kedvenc kungfumestere. Nemzeti ünnepünkre pedig Lóth Balázs rendező a Most vagy soha! című, márciusi ifjakról szóló kalanddrámát mutatja be.

Április nyitányaként horrorrajongóknak kedveznek majd a mozik, érkezik Az első ómen, kicsit később pedig az Abigail vérszomjas világa. Folytatódik a Godzilla és King Kong kalandjait ötvöző sorozat, méghozzá a Godzilla x Kong: Az Új Birodalomban, újabb életrajzi filmet vetítenek Back to Black címen, Amy Winehouse életét bemutatva. Csáki László egy igazán különleges, animációs dokumentumfilmmel mutatkozik be a mozikban, érkezik a Kék Pelikán.

Májusban négy nagysikerű sorozat kap folytatást, kiegészítést: vetíteni kezdik A majmok bolygója: A birodalom című sokadik franchise részt, mozikba kerül a Deadpool 3, illetve a Furiosa: Történet a Mad Maxből, míg családi kategóriában mindenki kedvenc lusta macskája a Garfieldban próbál meg szembenézni az elé gördülő kihívásokkal. Ha valaki ezeknél még több akcióra vágyna, akkor a David Leitch nevével fémjelzett A kaszkadőrre érdemes jegyet váltania.  

Június egyik első filmje a gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek kedves majd, érkezik ugyanis az Agymanók 2. A hónapban érkezik még a Motorosok, egy amerikai dráma, illetve a Hang nélkül-sorozat legújabb, előzményeket bemutató része, a Hang nélkül: Első nap.

Második félév

Az évnek ezen szakaszáról nehéz már most biztos premier dátumokat hozni, azonban van néhány film, amelyet már most beírhatunk a naptárunkba. Július elején például visszatér a vászonra a Gru 4-ben a legkedvesebb gonosztevő, majd a hónap végén a Marvel-univerzum nagyszájú zsoldosa a Deadpool 3-ban. Augusztusban az Alien-széria folytatódik az Alien: Romulus premierjével, valamint a Marvel egy újabb képregény-adaptációja, a Kraven, a vadász is a mozikba kerül. Szeptemberben a horrorrajongók klasszikusa, a Fűrész bővül a Fűrész XI-el, míg októberben a Transformers-univerzumot tágítják a Transformers One megjelenésével. Ugyanekkor jelenik meg a hasonló kategóriájú Mosolyogj! 2, illetve a Joker: Folie à Deux is. Novemberben ismét mozifilmmel jelentkezik az ikonikus Ridley Scott, méghozzá a Gladiátor 2vel, huszonnégy éve megjelent sikerfilmjének folytatásával – ahogy folytatásként jelenik meg a Venom 3 is. Decemberben egy igazi Disney-klasszikus, az Oroszlánkirály előzménye érkezik a Mufasa: Az oroszlánkirály vetítésével, és év végére jut egy másik kedves családi film folytatása, a Sonic, a sündisznó 3.

2024-ben is rengeteg új film készül meghódítani a mozikat szerte a világon és kis hazánkban is. Különböző műfajú, hosszúságú, korhatár-besorolású filmek közül választhatunk idén is, választhatunk új kedvenceket, fedezhetünk fel új gyöngyszemeket – ha nyitottan állunk a filmekhez, és néha kilépünk a komfortzónánkból. A fent említett filmeken túl persze számtalan más újdonságot is rejteget még az idei év, így érdemes nyitott szemmel járni, hogy ne maradjunk le a legjobb filmek bemutatóiról.