KIKAPCS

Lars Von Trier Birodalma

A Birodalom a nézőket egy sűrű, összetett és zavaró utazásra hívja, amelyet a dán televíziózás egyik legfontosabb darabjaként ünnepelnek, nemcsak a történetmeséléséért, hanem az innovatív stílusáért és témáiért is. A sorozat fókuszában a koppenhágai Rigshospitalet, azaz a Birodalmi Kórház áll, ahol a modern orvostudomány és az ősi spiritualitás ütközik.

Lars von Trier, aki a Dogma 95 mozgalom egyik alapítója és a kortárs film egyik legmeghatározóbb alakja, ismert provokatív és gyakran megosztó művészi megközelítéséről. Munkásságát a stílusok feszegetése, valamint a nézők kényelmét és elvárásait kihívó témák jellemzik. Filmjei, mint a 2011-es ” Melankólia „, vagy a 2013-as „A nimfomániás” vagy a legutóbbi egész estés mozifilmje a 2018-ban bemutatott „A ház amit jack épített” komoly vitákat váltottak ki, de egyúttal kritikai elismerést és díjakat is bezsebeltek.

A Birodalom rendezői munkásságának egyik legambiciózusabb és legkísérletezőbb darabja. A sorozat nem csak a történetmesélés határait feszegeti, hanem vizuális stílusával és narratív szerkezetével is új területekre merészkedik. A sorozat jellegzetes kézi kamerás felvételei, az alacsony technikai minőség és a nyugtalanító zenei aláfestés mind hozzájárulnak egy egyedi és megkülönböztető atmoszféra megteremtéséhez. Ezek az elemek nem csupán a történetet és a karaktereket keltik életre, hanem a nézők érzelmeit is manipulálják, így fokozva a sorozat hatását és mélységét.

Miről is szól a Birodalom?

A történet egyik főszereplője Dr. Helmer, a politikai korrektséget hírből sem ismerő öntudatos svéd sebész, aki lenézi dán kollégáit és a kórházat, amit kénytelen otthonának tekinteni. Helmer több mint egy orvos; ő a hideg tudományosság és a hatalmi vágy megnyilvánulása, gyakori összeütközéseiben a kórház többi szereplőjével és saját belső viharaival.

Többek között Sigrid Drusse-al, a médiumként funkcionáló idős asszonyal, aki egy másik központi alakja a történetnek. Ő a spiritualitás és az emberi kapcsolatok mélyebb rétegeit kutatja, miközben a kórház kísérteties múltját és jelenét próbálja megfejteni. Drusse karaktere nem csak a természetfelettihez való kapcsolódását jelzi, hanem a hit és a tudás közötti feszültséget is képviseli, amely a sorozat belső feszültségének mozgatórugója.

Ahogy a sorozat előrehalad, egyre több rejtély kerül napvilágra. A kórházban gyakran történnek magyarázhatatlan események: a kísértetek jelenlétére utaló jelek, a betegségek és halálesetek különös körülményei, valamint a személyzet és a betegek közötti különös interakciók egyaránt hozzájárulnak a sorozat sűrű atmoszférájának megteremtéséhez. A történet során a karakterek nem csak saját problémáikkal és konfliktusaikkal néznek szembe, hanem a kórházban rejlő sötétebb erőkkel is, amelyek folyamatosan próbára teszik hitüket, tudásukat és humanitásukat.

A néző utazását a Birodalom világába a mosogatószemélyzet tagjai, két Down-szindrómás karakter segíti. Mint egyfajta görög kórus, ők a sorozat morális és filozófiai kommentátorai, akik bölcsességgel és naivitással egyaránt rendelkeznek. Bár első pillantásra talán csak háttérszereplőknek tűnhetnek, valójában létfontosságúak a kórház rejtélyes eseményeinek megértésében. Az ő párbeszédeik gyakran tükrözik a sorozat felszíne alatti konfliktusokat, és egyedi, emberközeli nézőpontot adnak az eseményekhez, ezzel gazdagítva a történet mélységét.

A sorozat eredeti két évada (1994-es és az 1997-es) azonban egy – a néző számára rendkívül kellemetlen mód – befejezetlen és nyitott végkifejlettel hagyja a nézőket. Készítők tervezték a harmadik évadot, azonban a sorozat két főszereplőjét játszó színész halála megakasztotta a folytatást, a nézőknek a befejezésre egészen 2022-ig kellett várniuk.

Exodus

Az Exodus alcímet viselő 5 részes harmadik évada egy újabb réteget ad a sorozat már amúgy is összetett világához. Lars von Trier, aki sosem hagyja, hogy a szabályok korlátozzák, ebben a részben még mélyebbre merül, és olyan területekre kalauzolja a nézőket, ahol a horror és a humor, a valós és az abszurd, a racionális és az irracionális összemosódik. A cselekmény megannyi szála egymásba fonódik, ahol minden újabb és újabb irányokba ágazik szét, megkérdőjelezve a realitás és a képzelet határait.

Az évad első része Karen karakterének bevezetésével kezdődik, aki az eredeti 1997-es sorozat utolsó részét fejezi be éppen. A sorozat befejezetlenségét követően dönt úgy, hogy folytatja kórház titkainak kutatását: Karen a sorozat korábbi eseményeitől inspirálódva elindul, hogy felfedezze, mi történt a korábbi szereplőkkel, és hogy milyen sötét titkokat rejt a kórház.

Miközben Karen az alagsorban az ismeretlen erőkkel küzd, a felszínen a kórház dolgozói és betegei saját, mindennapi problémáikkal szembesülnek. A szatirikus és gyakran abszurd humor itt is jelen van, ahogyan a karakterek küzdenek a dán bürokrácia, a politikai korrektség és saját személyes démonaikkal. A sorozat ebben a részében a kettősség dominál: a sötét és fényes pillanatok, a komoly és az abszurd mód röhejes jelenetek, a misztikus és a profán elemek összeolvadnak, bemutatva egy olyan világot, amelyben a határok folyamatosan változnak.

Az Exodus végül egy ördögi katarzisban kulminál, ahol a cselekmény szálai összefonódnak, és sok minden, ami eddig rejtély volt, értelmet nyer. Az évad zárása egy olyan csavarral érkezik, ami Lars von Trier művészetének mélységét és összetettségét mutatja. A nézőknek fel kell készülniük arra, hogy a sorozat végére teljesen új megvilágításba kerülnek a Birodalom és annak lakói, valamint a sorozat által felvetett mélyebb kérdések. Az Exodus így nem csak a Birodalom sorozat méltó befejezése, hanem egy olyan művészeti alkotás is, amely hosszú időre megmarad a nézők emlékezetében és gondolataiban.

A Birodalom öröksége

A Birodalom világa nem mindenkinek való. Ez egy olyan sorozat, amely kihívások elé állítja a nézőt, provokál és gondolkodásra késztet. Lars von Trier minden provokációjával és néha túlzásaival együtt is napjaink egyik legkiemelkedőbb és leginnovatívabb rendezője marad, ami különösen annak fényében kiemelendő, hogy a forgatás alatt jelentette be, Parkinson-kórban szenved.  A Birodalom – mind a tizenhárom epizódjával – egy művészeti teljesítmény, amely a rendező legjobb filmjei között is megállja a helyét, és amely méltóképpen zárja le ezt a különleges és zavarba ejtő történetet.