MI

Diákrektor-választás egy PENgvin szemszögéből – élménybeszámoló a versenyről

Egyetemünkön már hagyománnyá vált, hogy az évente megrendezésre kerülő Pécsi Egyetemi Napok (PEN) fesztivált egy vetélkedő, a PEN Diákrektor-választás előzi meg. A hallgatók tízfős csapatokban jelentkezhetnek karonként A diákrektor-választás különlegessége, hogy egy hónapon át tartó küzdelemről szól, ahol a résztvevő csapatok egy választott tematika mentén oldanak meg különböző feladatokat.

„Ezek lesznek életed legszebb évei.” – hangzik el a közhelyes mondat minden második embertől, mikor egyetemre mész. Negyedéves joghallgatóként visszatekintve alapvetően egyetértek ezzel az állítással, viszont hozzá kell tennem, hogy ez csak azokra igaz, akik tesznek is érte. Ezzel a gondolattal a fejemben kezdtem felkeresni kilenc leendő joghallgató társamat, mikor megláttam a diákrektor-választásról szóló kiírást. Nehéz fába vágtam a fejszém, mert a koronavírus-világjárványnak köszönhetően utoljára négy évvel ezelőtt került megrendezésre a vetélkedő, így a hallgatók számára ismeretlen feladatra toboroztam.

Szerencsére egymásra találtunk és együtt kiválasztottuk a jelentkezéshez szükséges tematikánkat és az ehhez kapcsolódó csapatnevet. Madagaszkár PENgvinjeiként regisztráltunk, azonban a többi kar is izgalmas koncepciókat választott. A BTK és a KPVK hallgatói szintén egy-egy mesét vettek alapul, így a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hópéterke és a héttörPEN, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar pedig Hókusz PENkusz névvel vett részt a versenyen. A Műszaki és Informatikai Karnak, valamint a Természettudományi Karnak köszönhetően két klasszikus filmet is felidézhettünk, mikor megláttuk őket a PEN in Black (PTE MIK) és a PENam’s Family (PTE TTK) szereplőiként. Az Egészségtudományi Kar versenyzői PENandervölgyiek témával egy örök klasszikust választottak, míg a Közgazdaságtudományi Kar a PENelpatkányok segítségével elhozta nekünk az igazi balkáni életérzést. A résztvevőknek bele kellett élniük magukat a karakterükbe melynek köszönhetően rengeteget nevettünk és kreatívabbnál-kreatívabb ötletek születtek a vetélkedők során.

Hasonló, mint egy gólyatábor, de annál egy kicsit több…

A karok közti megmérettetés a bemutatkozó esttel vette kezdetét, ahol csapatonként egy-egy rövid előadást kellett prezentálnunk az általunk készített jelmezekbe bújva. Sokan táncoltak, de volt, aki színdarabbal vagy rappel készült, majd a produkciók után kezdetét vette az esti buli, ahol a megismerkedhettünk egymással. A szervezők a főzőverseny során is nagy figyelmet fordítottak a közösségépítésre, amit egy kocsmatúra és a második közös bulink követett. Végül a diákrektor-választás legfontosabb eseménye következett: a tizenkét órás vetélkedő, ahol a szervezőkkel és a többi csapattal együtt egy egész éjjelen át szórakoztunk. Különböző ügyességi és kreatív feladatokat oldottunk meg, valamint gyakran extra kihívásként jelentkezett, hogy a megoldásokba beleszőjük a csapattematikánkat, ezért igyekeztünk megmutatni a zsűrinek, hogy hogyan riszálnak a maki lányok Madagaszkár-szigetén. Az említett eseményeken kívül megadott határidőn belül teljesítenünk kellett egy tízpróbát is, ami egy időkapszula elásásától kezdve a videóklip-forgatáson át mindenféle izgalmas feladatot tartalmazott. A versenysorozatot az eredményhirdetés zárta le, ahol az első három helyezett (ETK, KTK, BTK) díjban részesült, majd kezdetét vette a PEN Fesztivál, melyen mind a hét csapat tagjai ingyenesen részt vehettek.

Útravaló az elsőéves hallgatóknak

Az egyetemi évek során a tanulás mellett érdemes megragadni azokat a lehetőségeket, melyek során barátságokat köthetünk, és értékes tapasztalatokkal gazdagodhatunk. A verseny elején féltem, hogy jogi tanulmányaim mellett nehéz lesz beütemezni a versennyel járó teendőket, de utólag visszatekintve megérte részt venni a vetélkedőn. Nem csak a csapattársaimmal, hanem más karok hallgatóival is megismerkedtem, valamint új dolgokat próbálhattam ki. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy képviselhettem a karomat. Véleményem szerint a diákrektor-választás egy különleges lehetőség arra, hogy életreszóló emlékeket szerezzünk a felsőoktatási  tanulmányaink alatt.

Cikkünk eredetije az 1367 Magazin nyomdai kiadásában is megjelent 2023 júliusában.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Pécsi Egyetemi Napokhoz kapcsolódóan idén is meghirdeti a Diákrektor-választást!
További információt a pteehok.hu weboldalán olvashattok!