ITTHON

Három egyszerű recept a szürke hétköznapokra

Egyetemista hallgatóként számomra is gondot okoz a rendszeres étkezés. Az óráim között nincs elég időm főzni, néha pedig energiám sincs egy hosszú nap után sürögni-forogni a konyhában. Emiatt összegyűjtöttem három könnyen elkészíthető ételt azoknak, akik hasonló cipőben járnak.

Fűszeres csirkemellcsíkok

Hozzávalók:
-	500 g csirkemellfilé
-	4 evőkanál olívaolaj
-	2 evőkanál sültcsirke-fűszersó
-	1 evőkanál mustár
-	1 evőkanál ketchup
-	3 db krumpli
-	1 fej vöröshagyma

A csirkemellet apró csíkokra vágjuk. Közben egy akkora edényben, amekkorában a hús később könnyedén elfér, kimérjük az olajat és hozzáadjuk a fűszereket, majd homogén állagúra keverjük. A feldarabolt húst belehelyezzük és jó alaposan elegyítjük, amíg mindenhol átjárja a fűszerkeverékünk a csirkét. Ezt követően félretesszük pihenni, amelynek az ideje opcionális, minél tovább áll az ízesítésünkben, annál finomabb lesz a végeredmény.

Amíg a hús pihen, elkészítjük a köretet. Felkockázzuk a vöröshagymát viszonylag nagyobb hasábokra, majd ezt a műveletet elvégezzük a krumplival is. A feldarabolt zöldségeket kiterítjük egy tepsire és meglocsoljuk olívaolajjal. Megsózzuk, borsozzuk, majd 200 fokon nagyjából 30 percig sütjük.

A húst serpenyőben, magas hőfokon megpirítjuk. Ezt a lépést forrólevegős sütőben is elvégezhetjük (180 fokon, kb 15 percig).

Végül a krumplit enyhén meglocsoljuk a hús szaftjával és együtt tálaljuk.

Kínai pirított tészta

Hozzávalók:
-	1 fej vöröshagyma
-	2 sárgarépa
-	3 gerezd fokhagyma
-	1 csomag spagettitészta
-	szójaszósz

A tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük és 8 percig főzzük. A kifőtt tésztát leszűrjük és félretesszük.

A vöröshagymát felkockázzuk és kevés olajon dinszteljük. Az üveges hagymához hozzáadjuk a lereszelt sárgarépákat és a felaprított fokhagymát. Ezen a ponton bármilyen zöldséget használhatunk, amihez éppen kedvünk van. A megsült zöldségekhez hozzáadjuk a félretett tésztánkat és magas hőfokon pirítjuk tovább. Amint kissé összeesett, hozzáadunk tetszőleges mennyiségű szójaszószt. Itt fokozottan figyeljünk arra, hogy bizonyos szójaszószok sós ízűek, ezért nagy mennyiség használatával az ételünket könnyen elsózhatjuk.

Egy keverés után lezárjuk a tüzet a serpenyő alatt és tálaljuk a tésztát.

Bolognai spagetti

Hozzávalók:
-	500 g darált hús
-	1 fej vöröshagyma
-	2-3 dl vörösbor
-	1 db sárgarépa
-	3 db paradicsom
-	3 evőkanál sűrített paradicsom
-	ketchup, tetszés szerint
-	oregánó és bazsalikom

A tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük és 8 percig főzzük. A kifőtt tésztát leszűrjük és félretesszük.

A vöröshagymát felaprítjuk és dinszteljük. Az üveges hagymához hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és a vörösbort. Magas hőfokon kifőzzük az alkoholt. Amint megszűnik az alkohol szúrós szaga, a darált húst is a serpenyőbe tesszük. Ahogy a hús kezd pirulni és aranybarna színt felvenni (kb 10-15 perc), hozzáadjuk a paradicsomot és a sűrített paradicsomot, valamint 2-3 dl vizet. Itt az édesebb szájúak tehetnek az ételbe ketchupot, de ez a lépés kihagyható. A szószunkat megsózzuk, borsozzuk, valamint ízlés szerint adunk hozzá oregánót és bazsalikomot. Végül, amint besűrűsödik az ételünk, lehúzzuk a tűzről és a tésztával tálaljuk.

Bátran ajánlom ezeket a recepteket, gyors és könnyű elkészítésük miatt népszerűek lehetnek a ti konyháitokban is. Ha elkészítitek valamelyik ételt, töltsétek fel Instagramra, és jelöljetek meg minket rajta, hogy lássuk, nektek hogyan sikerült!

Sikeres főzést mindenkinek!