1367

Demográfia a 21. században – konferenciasorozat a magyar uniós soros elnökség sarokpontjairól 

A demográfiai kérdések megvitatása napjainkban Európa-szerte aktuális, nem véletlen tehát, hogy Magyarország a 2024-es uniós soros elnökség egyik prioritásként kezelt témájaként jelölte meg ezeket. A House of European Affairs and Diplomacy (HEAD) diákszervezet tavaly szeptemberben indította útjára a HEAD Konferenciasorozatot, amely a soros elnökség kardinális kérdéseit helyezi a fókuszba. Ennek keretében a Budapesten, Szegeden és Pécsett működő franchise-diákszervezet március 22-én a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának falai közt ad otthont a soron következő rendezvénynek.  

A HEAD Konferenciasorozat 2023 szeptemberében vette kezdetét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott nyitókonferenciával – a fókuszba elsőként a bővítéspolitika került –, és egészen 2024 májusáig tart majd. A második esemény a Szegedi Tudományegyetemen került megrendezésre tavaly novemberben, ahol a téma a biztonságpolitika volt. A szervezésben aktívan részt vállal a Budapesti Corvinus Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem diákszervezeti tagsága is, így a hallgatók együttesen igyekeznek előtérbe helyezni a szakmai szempontokat a konferenciasorozat alapjait jelentő elnökségi szakpolitikákkal kapcsolatban. A rendezvények célja, hogy a hallgatóság mélyebb betekintést nyerhessen e témákba és szakterületekbe. 

A program 

A pécsi konferencia 2024. március 22-én, pénteken kerül megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vargha Damján Konferenciatermében. A rendezvény 9:40-kor kezdődik. 

Elsőként a diákszervezet helyi társelnökei, Pleszkán Petra és Zsifkó Ármin köszöntik majd a résztvevőket, majd dr. Wolosz Robert, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar tanulmányi és diákjóléti dékánhelyettese nyitja meg a konferenciát. 

Az esemény első blokkja a magyarországi és európai demográfiai folyamatokra koncentrál majd. 10 órától „Európa a globális demográfiai folyamatokban” címmel beszédet mond dr. Melegh Attila, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, majd dr. Pári András, a Kopp Mária Intézet kutatási vezetője és Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője beszélgetnek az elmúlt évtizedek magyarországi demográfiai változásairól. 

A második blokkot 11:20-tól „A migráció és a demográfia kapcsolata” című előadásával Urbán Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal Vándorlásstatisztikai osztályának vezetője nyitja majd meg. Ezt követően pedig a téma másik két szakértője, dr. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, valamint prof. dr. Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem professzora beszélgetnek az európai migrációs tendenciákról és az arra adott válaszokról. 

A rendezvény ingyenes, arra előzetes regisztráció nem szükséges. Az esemény leírása itt olvasható. 

A diákszervezet és célja 

A HEAD egy franchise-diákszervezet, amely Budapesten, Szegeden és Pécsett működik. A szervezet célja, hogy összekapcsolja a hallgatókat a nemzetközi és uniós kapcsolatok, valamint a diplomácia világával, és lehetőséget biztosítson számukra a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre. Ennek érdekében nagykövetségi, konzulátusi, minisztériumi és egyéb látogatásokat szervez, valamint egy négy féléves „Talent Programon” keresztül különféle előadásokkal, tréningekkel és workshopokkal segíti az egyetemistákat a karrierjük építésében és a szakmai fejlődésükben.