MI

Háromnapos kalandtúra a Pécsi Pszichológus Napok keretében

Minden út a PSZIESZTÁ-ra vezet! Különleges utazás részese lehet az, aki március 21-23. között csatlakozik a szervezet tavaszi eseményéhez, és három tartalmas napot tölt el a PTE pszichológia intézetében. Egy kaland, amely kizökkent a hétköznapi rutinból, ahová mindenki hoz magából és elvisz magával valamit a poggyászában. Ebben rejlik az utazás esszenciája, erről szól a PSZIESZTA. Sőt, még ennél is többről! Hogy pontosan miről, elmeséli nekünk Übelacker Benjamin, az esemény egyik szervezője. 

Übelacker Benjamin

Hogyan írnád le a PSZIESZTÁ-t valakinek, aki először találkozik a szervezettel és annak valamely eseményével? 

A PSZIESZTA egy hallgatókból szerveződő önkéntes közösség, mely már közel 3 évtizede működik. Ez a szervezet a pszichológia népszerűsítését tűzte ki céljául. Lehetővé teszi, hogy a pszichológia a pszichológus hallgatókon kívül másokhoz is eljusson, nem csak a BTK-n, de a többi szakon tanuló diákhoz, sőt akár az egyetem falain kívülre is. Igazából azt szeretnék, hogy itt Pécsen, meg Baranya megyében többen értsék, hogy mit adhat a pszichológia az embereknek. Célunk közelebb hozni a laikusokhoz is, hogy egy kevéssé formális bepillantást nyerhessenek a szakterületbe. 

Te mióta vagy a PSZIESZTA tagja és mi motivált a csatlakozásra? 

Elsőéves hallgatóként akadtam rá a szervezetre és nagyon megfogott. Szerettem volna egy olyan csapat tagja lenni, akik másoknak érthetőbbé, elérhetőbbé teszik a pszichológiát. Nagyon örülök, hogy egy ilyen befogadó és együttműködő csapat tagja lehetek, amiben ráadásul egyre többen vagyunk fiúk is, annak ellenére, hogy a pszichológia szakon alapvetően nagyon sok a lány. Szóval bátorítok mindenkit, fiúkat és lányokat egyaránt, hogy ha érdeklődnek a pszichológia iránt és szeretnék azt nem csak pszichós hallgatók számára érthetővé tenni, akkor jöjjenek és szervezzenek velünk programokat. A csatlakozásra pedig minden év szeptemberében van lehetőség. 

Milyen keretek közt zajlik a pszichológia népszerűsítése? Milyen programokat szerveztek? 

Főeseményünket minden évben márciusban szoktuk megszervezni. Ez egy három napos program, mely során a látogatók pszichológiai témájú előadásokon vehetnek részt. Idén ez március 21. és 23. között fog zajlani. Év közben is szoktunk meghívni különböző előadókat, akár pszichológusokat, akár más releváns szakterületen dolgozó szakembereket. Nemrég például volt egy kerekasztal beszélgetésünk a kommunikáció és médiatudomány területét érintve, ahol előadóink arról beszéltek, hogyan hat a közösségi média a mentális egészségünkre. Mindemellett műhelyfoglalkozások, kisebb light események is megtalálhatók a repertoáron. A light események, amiket az év folyamán 3-4 alkalommal szervezünk, kevéssé kötött és nem feltétlen tudományos keretben megvalósuló programok. Ilyenek pl. a filmklubok, a jótékony sütivásár vagy a társas est. Ezutóbbi inkább közösségépítő céllal valósult meg. 

Hogyan választjátok ki a meghívott előadókat az eseményekre? Mi alapján kéritek fel őket? 

Az egyik főszempont az előadóknál, hogy pszichológusok legyenek, a kerekasztal-beszélgetéseken részvevők pedig szakterületükkel vagy kutatásukkal kapcsolódjanak az adott beszélgetés témájához. Vannak bevált előadóink is, akiket örömmel hívunk vissza és ők is mindig örömmel jönnek újra az eseményeinkre. Ezenkívül figyelemmel kísérjük az újonnan megjelenő kutatásokat, publikációkat és igyekszünk az újabb módszerek képviselőit is meghívni évről-évre. Idén például lesz egy olyan vendégünk is, aki pár éve még hallagatótársunk volt és most örömmel tér vissza előadóként. A PSZIESZTA alapvetően a tudás és a tudomány szabadsága mellett teszi le a voksát. Az eseményeink ingyenesek. Az előadóink önkéntes alapon jönnek el, viszont támogatjuk az utazásukat, illetve az egész esemény alatt vendégeinkként gondoskodunk róluk.  

A főeseményt illetően hogyan történik a téma kiválasztása? 

Erre minden év első szemeszterében kerül sor. Mikor az új tagok is becsatlakoztak a csapatba és már egy kicsit összerázódtunk, általában október végén, november elején leülünk és egy-két gyűlést rászánva kitalálunk egy fő témakört. Először csupán egy hívószót, ami kicsit intuitívvá teszi az egészet. Egy kreatív brainstormingot képzeljetek el, ami alapján kitalálunk címötleteket, aztán csapatszinten megszavazunk egyet közülük. Amint megvan ez a cím, keresünk köré releváns témákat. Majd minden tagunk javasol előadókat, akiket aztán jelentkezéses alapon elosztva felkeresünk, versenyt futva a kapcsolattartás lehetőségéért. Az idei főesemény a Poggyászaink címet viseli.  

Számodra mit jelent a poggyász pszichológiai kontextusban? 

Azért is adtuk ezt a címet a programnak, mert ez nem egy kőbevésett dolog – ahogy általában egyik főeseményünk címe sem az –, minden látogató, szervező és előadó is bele tudja vetíteni saját gondolatait, elképzeléseit. Ha elvontan gondolkodunk, a poggyász lehet a szimbóluma egy lelki tárhelynek. Mindenki poggyásza tele van személyes holmikkal, amiket mindenhová magunkkal hordozunk, de nem mindenki előtt tárjuk fel tartalmát. Ez az esemény egy utazás lesz, hozunk és viszünk is valamit. 

Ha a poggyász témát kicsit kibontjuk, milyen tartalmakra számíthatnak a látogatók? 

Rengetegféle témával várjuk az érdeklődőket: addiktológia, mesterséges intelligencia, transzgenerációs örökségek, traumák és még sorolhatnám. A részletes programot megtalálják az esemény Facebook oldalán. De nem csak előadások lesznek, hanem különböző civil szervezetek standjaival is találkozhatnak a résztvevők ezalatt a három nap alatt: a Háttértársaság, az Ifjúsági Lelkisegély, a Bulisegély vagy az Alkotás13. Ezenkívül interaktív műhelyfoglalkozások is lesznek irodalomterápia, szomatoterápia és mindfullness keretében. Ezeknél arra kell figyelni, hogy bár minden program ingyenes, viszont regisztrációkötelesek. Az esemény Facebook oldalán tudnak jelentkezni az érdeklődők, illetve ha valaki lecsúszott a regisztrációról az se aggódjon, mert a várólistára felkerül, hisz előfordul, hogy valaki nem jelenik meg vagy az utolsó pillanatban lemondja. Ilyenkor a regisztráció során várólistára kerülteket érkezési sorrendben engedjük be.  

A harmadik napon pedig szeretettel várjuk nemzetközi hallgatótársainkat is, ugyanis immár második éve angol nyelven is szervezünk előadásokat. 

Az előző programokon, eddig minden évben szerepelt hallgatói szekció is. Erre idén is lehet számítani? 

Igen, minden évben várjuk a hallgatókat, hogy tudományos eredményeiket és kutatásaikat bemutassák. Ráadásul idén először angol nyelven is. Ez egy nyitott konferencia, amire csak pszichológia szakos hallgatók jelentkezését várjuk. Az előadóknak 15 perc áll rendelkezésükre, hogy bemutassák munkájukat. A jelentkezés még nyitva áll egészen március 17-e éjfélig. Ezt a Facebook oldalunkon tudják megtenni az érdeklődők. Ott a leírásban megtalálják az előadásra vonatkozó követelményeket is. Ez egy belföldi konferencia-előadásnak minősül, amely például a felvételi során is elkönyvelhető. Az intézet professzoraiból álló zsűri kiválasztja a legjobbat. Ezen kívül pedig az esemény hagyományosan a Kézdi Balázs díj kiosztásával kezdődik.  

Mit kell tudni erről a díjról? 

A pécsi Pszichológia Intézet a képzés egyik alapítójának és fő megálmodójának, dr. Kézdi Balázsnak a tiszteletére alkották meg ezt a hallgatói díjat. Ő mindig az egyedi gondolkodást, kutatási ötleteket részesítette előnyben a konvencionális gondolatokkal szemben. Támogatta az innovatív, progresszív és kreatív ötleteket. A díjat így azok a (mesterszakos) hallgatók kapják, akik a PTE Pszichológia Intézetben töltött tanulmányaik alatt a legnívósabb tudományos eredményeket érték el, például külföldi és hazai publikációkkal vagy konferencia-előadásokkal, újszerű kutatásokkal.  

Mondtad, hogy szervezőként mindenki javasol előadókat. Te kit hívtál az idei programra? 

Az én szívemhez nagyon közel áll az addiktológia. Így olyan embert kerestem fel, aki ennek a területnek a szakértője. Dr. Szemelyácz Jánost kértem fel előadónak, aki örömmel vállalta. Ő addiktológiai szempontból beszél majd a nők benzodiazepin használatáról családokban. Továbbá a pécsi INDIT közalapítványnak a Bulisegély szervezetét hívtam, hogy állítsanak fel egy standot az eseményen, ahol lehetőség nyílik velük beszélgetni a gyermek és felnőtt szerhasználati problémákról, illetve arról, hogy ők a Pécsi, Baranya- és Somogy vármegyei körzetben milyen megoldási módokkal dolgoznak. 

Máskor voltak levezetőbb jellegű koncertek is az esemény végén. Lesz most is hasonló? 

Igen, idén is lesz. Az utolsó nap végén, szombaton az előadások végeztével a Szabadkikötőbe várjuk az érdeklődőket, ahol a Pszicholibre és a Crescendo Selecta fog koncertet adni. Ekkor kerül sor a tombolasorsolásra is. Az ajándékokat különböző szponzoroknak köszönhetjük, csak hogy említsek néhányat, köztük van a Harkányi Gyógyfürdő, a Mindennapi Pszichológia, a LYR Speciality Coffee and Food és a Pécsi Playback Színház. Az esemény során a résztvevők kapnak egy „útlevelet”, amelybe pecséteket tudnak gyűjteni az előadások, műhelyek és a standok látogatása során. Mintha pecséteket gyűjtenénk az útlevelünkbe, úgy lehet a részvételt leigazolni. Ezekkel pedig részt tudnak venni a tombolasorsoláson, ahol három összegyűjtött pecsét egy tombolajegyre váltható be. Minél több előadást hallgat meg valaki, annál több esélye van hazavinni a nyeremények egyikét. Bátorítok mindenkit, hogy tartson velünk ezen a háromnapos utazáson és töltsük meg sok izgalmas szuvenírrel poggyászainkat! 

Kiemelt kép: PSZIESZTA Facebook; Fotók: Magosi Máté