1367

5+1 érv, amiért megéri cserediáknak lenni 

A Pécsi Tudományegyetem számos rövid vagy hosszú távú mobilitási programot kínál oktatói, hallgatói számára a világ legkülönbözőbb pontjaira. Ezek a programok remek alkalmat nyújtanak a tapasztalatszerzésre, más kultúrák, új emberek megismerésére. Elég ahhoz valamelyik szomszédos országba utaznunk, hogy a kultúrsokk megélése után számtalan új élménnyel gazdagabban térjünk haza. De mit adhat nekünk ezen kívül egy csereprogram? Következzék 5+1 ok, amiért megéri belevágnunk egy ekkora kalandba! 

  1. Önállóság 

Amikor az ember egyetemre kerül, alapvetően elkezdődik a független, önálló élete. Ha azonban külföldön kell helytállni, olyan problémákkal tud szembesülni, amelyekre előzetesen nem is gondolt. Ütközhet mind nyelvi, mind bürokratikus problémákba, amelyek megoldása olykor egyáltalán nem olyan egyszerű, mint otthon. Így olyan új szituációkban kénytelen gyakorolni az önállóságot, amelyekre sosem gondolt volna. 

  1. Nyelvtanulás 

Talán már mindenki tudja, hogy úgy tartják, egy idegennyelvet elsajátítani a legkönnyebb az anyanyelvi közegében. Ez abszolút igaz, hiszen egy külföldi országban mindennap találkozik az ember az adott ország nyelvével. Legyen szó a közlekedésről, a bevásárlásról, vagy akár csak az egyetemi mindennapokról, nem lehet elkerülni a célország nyelvét. Természetesen ennek elsajátításához kell az akarat és az elhatározás, illetve rengeteg befektetett munka és energia, de nincs is annál jobb élmény, mint amikor az ember egyre több és több mindent ért meg maga körül. 

  1. Rugalmasság 

Már csak ahhoz, ha egy új társaságba akarunk beilleszkedni szükségünk van nagy fokú rugalmasságra – hát még ha mindezt egy új kultúrában szeretnénk megtenni. Meg kell ismernünk a célország embereit, a szokásaikat, a mentalitásukat, és ezek után bizony kénytelenek vagyunk olykor áldozatokat hozni azért, hogy a közösség tagjai lehessünk. Ez azonban cseppet sem olyan tragikus, mint amilyennek hangzik, hiszen sehol sem várják el tőlünk, hogy olyanná váljunk, mint ők. Azonban, ha érzik rajtunk a nyitottságot, ők is sokkal nyitottabban fognak állni hozzánk. Ez a fajta rugalmasság később az élet számtalan területén válhat hasznunkra. 

  1. Új barátok 

Építeni a kapcsolati hálónkat mindig remek dolog és ha mindezt egy másik országban tesszük, azzal egy egészen új horizont jön létre az életünkben. Kinyílik a világ, kiszélesedik az a kör, ahol szívesen látnak minket, ahol otthon érezhetjük magunkat. Ha nem csak szülőhazánkban, de nemzetközi szinten is ápolunk barátságokat, az megadja azt az érzést, hogy sosem vagyunk egyedül a nagyvilágban. 

  1. Jól mutat az önéletrajzban 

Melyik munkáltató ne keresne olyan embert, aki képes önállóan elvégezni a munkáját, magabiztos, rugalmasan áll a kollégáihoz és képes kezelni a váratlan helyzeteket? Egy csereprogram pontosan ilyen képet fest a leendő munkavállalóról, hiszen ezen tulajdonságok, képességek nélkül a külföldi lét megoldhatatlan. Ezen kívül még kíváncsiságra, kreativitásra és tapasztalatra utal, amelyek szintén az előnyös tulajdonságok közé sorolhatóak munkakeresés közben. 

5+1. A helyi ételek 

A helyi látványosságokon és a kulturális különbségeken kívül van még egy dolog, amiért igazán megéri felfedezni a külföldi élet szépségeit: a gasztronómia. Már az önmagában elég izgalmas, amikor egy nyaralás alkalmával megkóstolhatjuk a helyi ízeket, de ebben élni nap mint nap, eltanulni a helyi recepteket, beépíteni az étrendünkbe a helyi alapanyagokat egészen más élmény. Hosszútávon sokkal kedvezőbb, kifizetődőbb és izgalmasabb, hiszen így autentikus ételekkel bővül a gasztronómiai repertoárunk, amelyeket másként aligha lenne alkalmunk elsajátítani. 

A mobilitási programok tehát azon túl, hogy nagyban előre lendíthetik tanulmányainkat, kutatásainkat, emberileg is hihetetlenül sokat adnak hozzánk. Fejlesztik olyan értékeinket, képességeinket, amelyekre szükségünk lesz, ha kilépünk az iskolapadból. Felejthetetlen emlékekkel gazdagítanak, új, akár életre szóló barátságokkal ajándékoznak meg minket. Zökkenők mindig vannak, de összességében ezek eltörpülnek amellett, amit egy ilyen program adni képes nekünk.