KIKAPCS

Filmajánló – Szegény párák 

Március 11-én tartották a 96. Oscar-gálát, amelyen Emma Stone, a film főszereplője megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. Nem is kétség, hogy megérdemelt volt, de akinek nem cseng ismerősen a cím, annak nagyvonalakban vázolnám, hogy miért is nyerte el az Oscart, és vele együtt egy világ elismerését.  

A Szegény párák (Poor Things) Jorgósz Lánthimosz 2023-as brit-ír fekete humorú sci-fi-vígjáték filmje, amelynek premierje 2024 januárjában volt Magyarországon. Az elsők között tudhatom magam a nézők között, és azt kell, hogy mondjam, ilyen felkavaró filmmel még soha nem találkoztam. A filmkultúrám ugyan fejlesztésre szorul, de azt laikusként is megállapíthatom, hogy az egész történet, a díszlet, a karakterek hatalmas tapsot érdemelnek. A látványvilág egy utópisztikus köntösbe burkolt viktoriánus kort idéz fel, amely a karakterek öltözékén, az épületeken, azok berendezésein a legkiemelkedőbb. Bella Baxter, ,,felnőtt csecsemő” fejlődését ismerhetjük meg, akit azért illettem ezzel a jelzővel, mert az agyát átültették a saját (bár még meg nem született) gyermeke fejébe – félelmetes, ugye? 

A történet fekete-fehérben, csőlátószöggel indul, ami Bella bezártságára utal. Miután nem a korának megfelelően viselkedik az agyi kapacitása miatt, így építője, egyben apja, dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) elzárta a külvilágtól. Bella egy elhunyt, öngyilkosságot elkövetett nő lánya, akit Godwin megtalált – így került hozzá, a fantasztikus sebészhez, akinek apja is ebben a szakmában tevékenykedett. Elrettentő figura, mivel az arca darabokból áll, a kinézetének olyan hatása van, mintha egy gép lenne – apja rajta kísérletezett. Így már indokolt a néha fel-felbukkanó libatestű mopsz, vagy a mopsztestű liba. 

Akkor színesedik ki a világ (de még mindig kidomborodik a kép), amikor betoppan Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) ügyvéd, akivel Bella nem sokkal az ismerkedésük után megszökik, és bejárják a világot. Fontos hozzáfűzni, hogy Bella ekkor kezdi el felfedezni a lelkét, testét és vágyait, így sokkal tüzesebben és felelőtlenebbül hozza meg a történet folyamán döntéseit. Ilyen ikonikus döntéshozatal például, amikor elmegy egy bordélyházba dolgozni, mert rájön, hogy unja Duncant, ráadásul pénze sincs, így nem tud hazamenni drága apjához. Fantasztikus, hogy a tudatlan, gyermekded lélek milyen talpraesetten, félelem nélkül kezeli a dolgait. Az ezt megelőző részben elmennek Duncannel egy hajókirándulásra, amely során felfedezi Londont, Lisszabont és Párizst. A luxushajó fedélzete tömve van pénzes emberekkel; az egyik fényűző helyen való tartózkodásuk alatt Bella kimegy az étterem teraszára, amely egy nyomornegyed felett helyezkedik el. Ez volt első olyan impulzusa, amely a tömény és kegyetlen életet tárja elé. Nem minden csillogás, móka és kacagás – az emberek szenvednek, éheznek, és képesek megölni gyermekeiket vagy egymást, hogy legyen mit enni. Szinte biztosra mondom, hogy ezek után nőtt mind agyban, mind lélekben a legnagyobbat, és világosult meg olyan szinten, hogy rájött: ő tanulni akar, és segíteni másokon. Ez volt az a jelenet, amely olyan valósághű tartalommal rendelkezett, hogy futkosott a hideg a hátamon. Rettentő jó társadalomkritikát tár fel a film, kifejezetten érzékenyítő hatásúnak tartom. 

Pár mondatot muszáj ejteni a stábról és a munkájukról. Kötelező kiemelni Mihalek Zsuzsa berendezőt, aki megnyerte a legjobb látványtervezés Oscarját; Hegedűs Dóra a Szegény párák statisztériáért felelős tervezőasszisztense; Kerti Géza a film művészeti vezetője; Suszt Dániel pedig az egyik kivitelező csapat vezetője volt. Sok magyar tűnik fel a stáb tagjai között a Budapesten történő forgatások miatt. A zenéket is kiemelném a történet mellett, ugyanis Jerskin Fendrix egy olyan huszonegy zenéből álló albumot állított össze, amely végigvezeti Bella fejlődését. Eleinte szokatlan, már-már zavaró, néha feszültségkeltő, majd ahogy a nő számára elkezd kinyílni a világ, egyre lágyabbá válik, már nem lesz olyan szinten ingerlő, mint az elején. 

Összefoglalva ez a film kiváló arra a célra, ha az ember szeretne sokkoló élményekben és jelenetekben részesülni egy kis nevetéssel fűszerezve. A film végén Bella apja elhunyt, ami mindenkit megráz, de kis idővel újra talpra áll a ház népe, így a már felnőtt és értelmes Bella vezetésével folytatódik az őrület. 

A Szegény párák 2024. március 27-től elérhető a Disney+ streaming szolgáltató kínálatában.