KIKAPCS

„A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene” – Hip-Hopen Mic riport

„Kérdés, hogy átérzed-e?” – ha igen, hadd mutassam be a neked való programot! Akár személyesen űzöd a hiphop szenvedélyét, akár passzívabban élvezed, a Hip-Hopen Mic rendezvényein nem fogsz unatkozni.  

Hogyan jellemeznéd a pécsi éjszakát? Számtalan kiskocsmánk és szórakozóhelyeink sokszínű megragadásával? A SZIT és Kossuth tér szociális életének leírásával? Esetleg a híres zenei, művészeti szubkultúráink tevékenységeivel? Nos, igen, ez mind Pécs, ám mégsem igazán. Pécs számomra maga az underground. A kisszobákból kinövő slammerek, zenészek, költők, tudósok, filozófusok… egyszóval az összes úttörő, aki egy nap kilép a kolifolyosók félhomályából, hogy létrehozzon valami újat. Pécs maga a Made in Pécs, a Sopianae Slam Poetry Klub, a Nevetnikék Gyermekalapítvány és még napokig sorolhatnám, egészen a House of the Rising Sun utcai virtuózaikig.  

Pécs az az érzés, amikor egy átlagos csütörtök estén bolyongsz a Király utca környékén, és miután a Nappaliból csak úgy lógnak ki az emberek, inkább elnézel a Szabadkikötő felé. Már ahogyan közeledsz, szíven üt a basszus, majd meglátod ezeket a különös figurákat tekert cigivel a szájukban és a fülük mögött. A legtöbb fejen baseball- vagy halászsapka, mindenhol melegítőnadrágok és tetkók tömkelege: egy kisnyugdíjas rémálma. Mégis egytől egyig szimpatikusak a karakterek, hiszen ott csillog az a bizonyos tűz a szemükben, amivel egy nap meghódítják az egész világot.  

Innen tudod, hogy jó helyen jársz. A 8 mérföld megvan? Akkor otthon fogod érezni magad. Térj beljebb, kérj magadnak egy italt! Már csak pár lépés, és bele is keveredtél a hiphop pécsi házibulijába. A kis színpadon csupán egy DJ-pult áll, amely előtt néhány napszemüveges rímvadász váltja egymást, ami viszont még fontosabb, az a kézben forgó mikrofon, amely folyton új gazdára vár. 

„Ahogy azt a Slam Klubokon, az Ésatöbbin és a Szabad Jam estéken tapasztaltuk, Pécs hemzseg a tehetségesebbnél tehetségesebb fiataloktól, és ezalól a hiphop művelői sem kivételek. A célunk ezzel az eseménysorozattal az, hogy a merevlemezeken és a panellakások süketszobáiban megbúvó tehetségeket színpadra vigyük, ahol megcsillogtathatják képességeiket, és közösséget formálhatnak azokkal, akik osztoznak a szenvedélyükben.”   

a Hip-Hopen Mic Facebook-oldala

A két házigazda Deák Péter (Ermit) és Incze Patrik (PRX13), a Hip-Hopen Mic megálmodói, akik maguk is gyakran felugranak a színpadra. Az esemény általában havonta esik meg a Szabadkikötőben, menete a slam poetry klubestek mintáját követi: az open mic szekció mellett showcase és már verseny is van, amely nyereménye némi pénzjutalom (a jelentkezési díjakból befolyt összeg), valamint még több fellépési lehetőség. A győztest a közönség kiáltja ki zajszint-alapon, de az eredményhirdetés után is érdemes maradni, hiszen egy jó házibuli sem ér véget egyhamar. 

Bár a Hip-Hopen Mic egyelőre ugyan a kezdők platformjának tűnik (ami csak még egy érv arra, hogy megér egy próbát), érdemes odafigyelni a srácokra, néhány tehetséges flow azért kitűnik a közhelyek közül. Mindenesetre a kezdeményezés kiváló, a kortárs magyar hiphop feltörekvő újoncait nehéz lenne nem támogatni. A nézői belépés ráadásul ingyenes, úgyhogy hozd a haverokat is!