1367

A 21. század demográfiai és migrációs tendenciáiról beszélgettek a PTE-n 

Március 22-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának közreműködésével konferenciát szervezett a House of European Affairs and Diplomacy (HEAD) PTE diákszervezet. A rendezvény a 2024-es magyar uniós soros elnökség egyik prioritásként kezelt kérdésére fókuszálva lehetőséget biztosított a résztvevőknek a 21. század demográfiai és migrációs kérdéseinek megvitatására, mind globális, mind pedig magyarországi kontextusban, valamint az ezekre adott európai válaszok elemzésére és megértésére. 

Az esemény első felében Dr. Melegh Attila, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa három kérdéskörre fókuszálva vázolta fel a globalizációt érintő válságot, a demográfiai folyamatokat, valamint az ehhez kapcsolódó migrációs fordulatot. Előadásában kiemelte, hogy a migrációs fordulat és a deglobalizáció együttesen vannak jelen, a geopolitikai rend átalakulása, az öregedés, a népességcsökkenés, a háborúk és egyéb tényezők figyelembevételével pedig kijelenthető, hogy válság van. 

Ezt követően Dr. Pári András, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatási vezetője, valamint Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője beszélgetett a Magyarországon zajló demográfiai változásokról Nálhi Janka, a HEAD PTE alelnökének moderálásával. Szó esett többek között a kormányzati intézkedések jelentőségéről, valamint a Covid-19 járvány hatásairól a népesség vonatkozásában. 

A második blokkot Urbán Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal Vándorlásstatisztikai osztályának vezetője nyitotta meg, aki a migráció és a demográfia kapcsolatáról tartott előadást. Kifejezetten az EU-ra fókuszálva kiemelte egyebek mellett a népességszám változásának kérdéseit, valamint a bevándorlás statisztikáit. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Eurostat adatai alapján Európában akkor várható népességnövekedés, ha a migráció magas szinten állandósul. 

Az esemény zárásaként pedig Dr. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, és Dr. Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem professzora beszélgetett a migrációs tendenciákra adott európai válaszokról Bárdosi Dorka Noémi, a HEAD NKE tagjának moderálásával. Mindkét előadó kiemelte, hogy fontos a migráció komplexitására való figyelemfelhívás, a hasonló rendezvényekkel pedig jól lehet ezt a vonalat erősíteni. A bevándorlók integrációja kapcsán szó esett a dán modellről, valamint a diaszpóra hálózatok fontosságáról. Tarrósy István a valós találkozások relevanciája kapcsán kiemelte a Pécsi Tudományegyetemen zajló International Seasons (Nemzetközi Évad) rendezvénysorozat sikerét is. 

Fotók: Magosi Máté, Szigeti Péter