1367

6+1 praktikus tanács, ha cserediáknak állsz 

Arról, hogy miért éri meg belevágnunk életünk egyik legnagyobb kalandjába, és cserediáknak állni, egy korábbi cikkben már kitértünk. Na de milyen tanácsokat érdemes megfogadnunk, ha megnyerjük az ösztöndíjat és valóban kiutazásra kerül a sor? 

  1. Ne pakold el az egész házat 

Ahogy elkezdődik a költözési láz, egyszerre annyi minden tűnik szükségesnek és fontosnak, amit el kell csomagolni. Azonban figyelembe kell venni az utazási formát (hiszen nem mindegy, hogy autóval vagy repülővel közelítjük meg a célországot) és azt, hogy hányan utazunk (hiszen egyetlen ember nem fog tudni hat bőrönddel zsonglőrködni, bármennyire szeretne). Épp ezért érdemes a lehető legszükségesebb dolgokról listát készíteni, előre meghatározni, hogy mennyi és mekkora csomagot viszünk magunkkal, és csak a kötelezők elpakolása után feltölteni a maradék helyet a kevésbé szükséges, ám szívünknek talán kedves dolgokkal. 

Hogy mi az, ami feltétlenül szükséges, azt embere válogatja, azonban azt könnyebb kicsit meghatározni, hogy mi az, amit odakint is be tudunk szerezni: ételek, tisztálkodási és szépségápolási szerek, higiéniai termékek, takarítószerek. 

Tipp: úgy készülj, hogy ruhatárad variálható legyen a legtöbb időjárási körülménynek megfelelően, pláne, ha hosszabb időre, egy évszakváltás határán utazol. 

  1. Elég költőpénz 

Sajnos a bürokrácia híresen lassú és kellemetlen dolog, épp ezért könnyedén előfordulhat, hogy az ösztöndíjadra napokat, heteket kell várnod. Épp ezért érdemes minden eshetőségre felkészülni és annyi pénzzel elindulni otthonról, amellyel nagyjából egy hónapig akkor is kitartasz, ha váratlan kiadások merülnek fel. 

Tipp: készíts költségvetési tervet, ismerkedj meg az ország áraival. Egy kattintással elérhető a világ szinte bármely országának teljes reklámújság készlete, amely képet ad az élelmiszerárakról, az egyetem oldalán valószínűleg találsz információkat a lakhatási árakról. Gondold át, itthon mi mindenre kell pénzt költened, keress rá, hogy a kint tartózkodásod alatt ezek mennyibe fognak kerülni, és ennek alapján kalkulálj egy indulóösszeget. 

  1. Valami otthoni 

A honvágy néha erőt vesz az emberen – és ez rendben van így. Ha azonban van valami olyan, ami a családi fészekre, szép pillanatokra, a biztonságra emlékeztet bennünket, akkor máris kevéssé lesz mardosó a hiány. 

Tipp: válassz valami olyat, amit könnyű szállítani. Lehet, hogy a nagyi kínai porcelán vázája jelenti számodra gyermekkorod melegségét, de egy plüssállat, egy fénykép vagy egy ruhadarab sokkal mobilisabb és funkcionálisabb. 

  1. Az alapszókincs 

Lehet, hogy a képzésed az anyanyelveden, vagy valamilyen közvetítő nyelven, például angolul folyik, és épp ezért a szaktársaiddal, tanáraiddal is csak ezen a nyelven kommunikálsz. Az azonban szinte biztos, hogy nem fogod tudni magad mindenkivel megértetni így. 

Tipp: az interneten számos alapszókincs-kifejezés válogatás elérhető, érdemes ezeket tanulmányozni. Ha már tudsz köszönni napszaknak megfelelően, tudod, hogy van, hogy „köszönöm” vagy „kérek egy…” azzal már alapvetően elnyered a helyiek jóindulatát, hiszen látszik, hogy te próbálkozol és nyitott vagy az ő kultúrájukra. 

  1. Ha baj van… 

Senki nem szeretne azzal szembesülni, hogy kórházi ellátásra szorul egy idegen országban, de bármikor, bármi megtörténhet. Épp ezért egyrészről jó, ha felírod magadnak az illetékes segélyhívó számot. Másrészről mindenképpen mentsd el a kapcsolattartód számát is, sőt, nyugodtan kérdezd meg a kiutazásod előtt vagy a kint tartózkodásod elején, hogy mire számíts, ha véletlenül ilyen helyzetbe kerülnél. 

Tipp: váltsd ki az EU-s társadalombiztosítási kártyát. Természetesen csak akkor, ha olyan országba utazol, ahol érvényes. Azonban nem kerül semmibe és a következő tíz évben a további utazásaid alatt is hasznos lehet – azzal azonban számolj, hogy az elkészítési ideje legalább három hetet igénybe vesz. 

  1. Hogy lehet itt kapcsolódni? 

Manapság el sem tudjuk képzelni az életünket internet nélkül, épp ezért elképesztő azzal szembesülni, hogy a wi-fi szolgáltatás nem mindenhol egyformán minőségi – sőt nem mindenhol létezik. 

Tipp: járj utána, hogy hazai mobilinternetcsomagod milyen feltételekkel használható külföldön és/vagy kutasd fel hogyan tudsz valamelyik kinti telefonszolgáltatótól adatkeretet vásárolni. Életet tud menteni az elegendő mennyiségű mobilnet. 

+1 Helyi erők 

Ők azok, akik azontúl, hogy ismerik a város eldugott szépségeit, valamint a kulturális és társasági élet központjait, az adott országban élnek születésüktől fogva, így valószínűleg beszélik a nyelvét, ismerik a társadalom működését, tisztában vannak a helyi szokásokkal. Röviden, ők azok, akik képesek megmenteni az életünket. Ha egy mód van rá, már a kiutazás előtt próbálj meg kapcsolatokat kiépíteni, ami azonban a legfontosabb, hogy a kint tartózkodás alatt állj nyitottan az új emberek megismeréséhez, mert akár életreszóló barátságok születhetnek. 

Természetesen számtalan egyéb jó tanács van még, amivel egy leendő cserediákot el lehet látni. Azonban ha már ezt a párat betartja valaki, jó eséllyel minden rendben fog menni és fel tud készülni a legtöbb, talán váratlannak tűnő eshetőségre.