KIKAPCS

„Keep swinging!” – Pécs táncra perdül

Elő a pörgős szoknyákkal és a tánccipőkkel! Április 19-én, 20:00-kor forr majd a levegő és lüktet a táncparkett a Pepitában, a Balokány-liget klubjában, egy blues és rock and roll koncert során. A Pepita ajtaja tárva nyitva várja a stílus kedvelőit, az Elvis Presley-féle mozgást megszégyenítő táncosokat, és azokat, akik most ismerkednének meg a lépésekkel. Na de mire lehet pontosan számítani, és kik állnak ennek az egyedülálló programnak a szervezése mögött?

Az elmúlt hónapokban új lendületet vett a pécsi táncos rock and roll élet. Megalakult a „Swing and Boogie – Pécs” közössége, akik minden csütörtökön 17 és 19 óra között táncórát és táncos közösségi alkalmakat tartanak a Pepitában, ahol a Balokány-ligetért Egyesület jóvoltából otthonra találtak. A korcsoport teljesen vegyes, sok új érdeklődő mellett ott vannak azok is, akik már hosszú évek óta szeretik és űzik a rock and roll alapú táncokat. Az órákat Szauer Zoltán tartja, aki az elmúlt húsz évben sokakat tanított meg táncolni, ezáltal azért is tett, hogy ez a kultúra megmaradjon. Az alkalmakon jelenleg a west coast swing és a lindy hop stílusok vannak előtérben. A táncórák rendszeres látogatói bemutathatják és önfeledten élvezhetik az addig megszerzett tudásukat egy-egy koncertes eseményen.

Április 19-én, este, a Sonny és Singer duó biztosítja majd a jó hangulatot. A műfajban elismert énekes-gitáros és nagybőgős páros fogja bemutatni a közönségnek az Egyesült Államok déli államainak népzenei alapokon nyugvó tradicionális blueszenéjét. A blueszene mellett egy kicsit a rockabilly, a swing, és a countryzene világa is megnyílik majd ezen az estén. Ki ne vágyna egy kis 50-es évekbeli életérzésre, a boogie-woogie, west coast swing és lindy hop táncokkal megfűszerezve? Ajánlom a koncertet a stílus minden kedvelőjének, mert a zenészek ritkán látott minőséget hoznak el nekünk Pécsre.

Aki az április 19-i este után ismét át szeretné élni a tánc élményét, nem kell sokáig várnia, mivel a „Swing and Boogie – Pécs” egy következő koncertet is rendez május 17-én, 20:00-kor – ekkor nem más, mint a győri Red Rooster zenekar érkezik majd a Pepitába. A zenekar az elmúlt években robbant be a magyar rockabilly szubkultúra életébe. A tavalyi évben a fiatal győri zenészek mellé bekapcsolódott hazánk egyik meghatározó double bass nagybőgőse, Singer is. A Red Rooster klasszikus – dob, nagybőgő, gitár – trió felállásban játszik. Zenéjüket a rock and roll és rockabilly stílusok mellett a rhythm and blues dallamok dominálják, amelyek igen alkalmasak a swing táncra.

Ha érzed magadban a boogie-t, kövesd figyelemmel a „Swing and Boogie – Pécs” eseményeit. Tartsuk életben itt is azt az örökzöld és megállíthatatlan mozgalmat, amellyel anno Chuck Berry, Little Richard és Bill Haley meghódította és a feje tetejére állította az egész világot!

Nyitókép grafika: Gera Fanni