KIKAPCS

„Bízom abban, hogy meg fogok halni” – Pilinszky-est Varga Vencellel

„Bízom abban, hogy meg fogok halni, mert ezdáig mindenkinek sikerült. Nem tudom elképzelni, de bízom benne, hogy nekem is fog sikerülni.” Ezzel a gondolattal indultunk el a Szenesbe április 10-én, hogy meghallgassuk Varga Vencel estjét, melyen a főszerepet Pilinszky János kapta. 

Varga Vencel neve több pécsinek is ismerősen csenghet, hiszen több előadást, estet és stand up showt is tartott már városunkban. Saját bevallása szerint pedig Pécs az a város, ahol minden új előadást először visz színpadra, így soha nincs két egyforma est. Pont ezért lett ez az esemény is egyedülálló és közvetlen hangvételű, és ezért is érezhette úgy a közönség, hogy ők is szerves részei, nem csak passzív hallgatói az előadásnak. Vencel gyönyörű, szinte már túlhevített csokrot állított össze Pilinszky János verseiből és ikonjaiból, megtűzdelve néhány saját verssel, dialógussal, illetve személyes történettel. 

„A költészetnapi alkalom egy váratlan felkérésre alakult ki. Nem is volt kész estem, ezért gyorsan kellett elkészítenem. Nem hiszem, hogy más költőről tudnék ilyen gyorsan összerakni valamit. Én nehezen találom meg magam mások költészetében, de Pilinszky mindig is olyan költő volt számomra, aki egyszerre könnyen befogadható, mégis teljesen el tudok benne mélyülni. Többet és többet felfedezni, rádöbbeni, hogy atya világ ebben mennyi minden van!”

Varga Vencel

Pilinszky költészetében átható szerepe volt a halál, halandóság motívumának. A halállal való szembenézés mindig is egy olyan kihívást és megpróbáltatást jelentett, amely félelmet és bizonytalanságot ültet az elmélkedőbe. Hiszen egy ponton túl nincs tovább. Vagyis lehet, hogy van, csak nem tudjuk mi és nem is lehetünk benne biztosak, hogy ténylegesen van. De ha tudnánk, akkor nem lenne miben hinni. Pilinszky olyan nyugalommal foglalkozik a halál témájával, hogy az a legtermészetesebb formában jelenik meg nem csak költészetében, de általában véve életfelfogásában. 

Fotó: Magosi Máté

Pilinszky azt vallotta, az egyik legnagyobb lehetőség a semmiben rejlik. A lenagyobb tehetség a semmire gondolni, hiszen ha folyton olyanra gondolunk, amit már tudunk, az önismétlésbe fúlhat, mint a saját farkába harapó kígyó. Viszont, amikor a semmiben komfortosan érezzük magunkat, akkor eljuthatunk egyfajta feloldáshoz. Ez Pilinszky költészetében sokszor a labirintus motívumaként jelenik meg, ahol a nem tudásra és a folytonos felfedezésre kerül a hangsúly. Nem tudjuk, hogyan jutunk el a közepére, sem azt mi vár ránk ott, és pont ez a nem tudás az, ami a lelkét adja az életnek. Nem bizonytalansággal, hanem meglepetésekkel teli út. A váratlanra való készenállás. 

A költészetnapi irodalmi est nem telt komor hangulatban, a komoly téma ellenére. Vencel közvetlen hangvétele, olykor már-már stand up comedyt idéző stílusa jól egyensúlyozott a komolyság és a szórakozottság határán. 

Az előadás után Vencel mesélt kicsit eddigi irodalmi pályafutásáról: 

„Nem feltétlen egyenes út vezetett ahhoz, hogy ilyen esteket tartsak. Irodalomhoz, versíráshoz való kapcsolódásom elsősorban dühből származik. Zalaegerszegen volt egy slam klub, ahol fellépett egy nagyon ügyes srác. Bár szerintem olcsó malőröket használt, ott mégis körbeugrálták. Erre én mérhetetlenül dühös lettem, és meg akartam mutatni, hogy ilyet én is tudok írni, sőt ennél jobbat! Ekkor valójában semmi közlési vágy nem volt bennem. Írtam egy olyan szöveget, mely az általam vélt vagy valós slam poetrys szövegekben meg tudja verni ezt a srácot. Ez sikerült is. Az első versenyen nyertem, bár ez egy inkább szerencsének mondható történet.” 

Az elején inkább szórakoztató, szinte influenszer módjára volt jelen a közösségi médiában. Azóta ez sokkal inkább mederbe terelődött, most már informatívabb, elmélyültebb témákkal foglalkozik. Digitális tartalomgyártóként, újságíróként dolgozik, irodalmi esteket tart, középiskolákban pedig rendhagyó irodalomórákat. Mindemellett pedig továbbra is ír ő maga is, verseket, dialógusokat, rövid történeteket. 

Jelenleg Vencel saját alkotásai csupán az estek folyamán csendülnek fel, egyelőre nem érhetőek el online platformon, sem nyomtatott kiadásban. Azonban készülőben van egy novellás-történetes kötete melyet, ha minden jól megy, az év végén ki is fog adni, így nemsokára találkozhatunk alkotásaival irodalmi estjein kívül is.