ITTHON

Május 15., a nemzetközi klímaváltozás napja 

Az éghajlat változása globális szintű probléma napjainkban. Hazánkban tavaly nyáron kiszáradt a Velencei-tó, sivatagosodik az Alföld; Szicíliában, Ausztráliában, Chilében és az Amazonas-medencében brutális erdőtüzek tombolnak, az Északi-sarkon pedig olvadásról zengett (és máig is zeng) a média. Ezekről az eseményekről mindenki értesült az internetnek köszönhetően, amelyeknek hatására szinte biztos, hogy az emberek legalább felét klímaszorongás fogja el. 

De mégis mit tehetünk ilyenkor? Hogyan tudhatunk meg többet a klímaváltozás előzményeiről és következményeiről? Az Európai Unió honlapján oktatási segédanyagokat biztosítanak minden korosztály számára, a gyermekeket pedig már fiatal korban a tudatosság és a környezetkímélés felé terelik. Az EU honlapja mellett sok olyan oldallal is találkozhatunk, amelyek a nemzetközi klímaváltozás akciónapját hirdetik.  

A klímaváltozás napjának a kezdeményezését az ENSZ indította el 2007-ben azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét az éghajlatváltozás társadalmi és környezeti következményeire, és az egész világ összefogásával nyomást tudjanak gyakorolni a döntéshozókra. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete megállapította, hogy a globális felmelegedés egy tényleges probléma, amelyet az ember okoz. 

Ha belegondolunk, elég súlyos hibát vétett az emberiség azzal, hogy az üvegházhatás megnövekedésével felborította az egész Föld klímáját. Ezt sajnos visszafordítani már nem lehet, ellenben lassítani igen. Ezen csupán egy felelősségteljes magatartás segíthet, méghozzá tudatos energiahasználattal, tudatos életvitellel, a környezet fokozott védelmével, megújuló energiaforrásokkal és a hulladék visszafogásával. 

A SURVIV ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. honlapjáról tájékozódtam ebben a témában – nagyon részletesen, közérthetően van kifejtve a klímaváltozás problémája, érdemes átfutni a tudatosabb mindennapokhoz.