ITTHON

Európa trónján a Győr 

2023/2024-es szezon a szurkolók örömére nem volt mentes a Bajnokok Ligája okozta izgalmaktól. Június 1-2. között került megrendezésre a klubkézilabdázás csúcseseménye, az EHF Final4 Women 2024 Budapesten az MVM Dome-ban. A megszokott lebonyolítás alapján már tizedik éve négyes döntőben avatnak győztest, amely a sorsolt elődöntőket követően a bronzmérkőzéssel és a döntővel zárul. A négy bejutott csapat: a francia Metz Handball, a dán Team Esbjerg, a német SG BBM Bietigheim és a magyar Győri Audi ETO KC. Térjünk ki néhány szó erejéig a meccsekre és nézzük meg azt az útvonaltervet, amellyel a győriek célba értek. 

Az ETO idei szezonja nem volt viszontagságoktól mentes. A magyar színtéren egymást követték a hibák, meglepetés vereségek és ferencvárosi fölény, így a magyar bajnoki címről és a Magyar Kupa-győzelemről is lemaradt a kisalföldi együttes. Bár súlyos sérülések nem csorbították a játékoskeretet; az edző, Ulrik Kirkely távozása a hajrához közeledve és a helyére az ambíciókkal érkező Per Johansson összehangolása a csapattal hatalmas munkának mutatkozott. A mai székünkből visszanézve az edzőváltás bravúros ötletnek bizonyult, a lányok megtalálták az összhangot az új szakemberrel, így idén sem maradtak trófea nélkül. 

Az első elődöntőt a dán és a magyar csapat vívta egymással. A két együttes a közelmúltban többször találkozott, mely meccsek eredménye rendre szorosan alakult, többségben győri győzelemmel. Az Esbjerg, soraiban a világ legjobbjainak tartott Henny Reistaddal, Nora Mörkkel, Sanna Solberggel és még sok klasszis játékossal az egész hétvége esélyesei között voltak számontartva. A dán alakulat hazája bajnokságában is remekel, míg a BL-ben is nagy győzelmeket aratott a Final4-ig, beleértve a Fradival vívott negyeddöntőt is. A Győri Audi ETO KC remekül kezdte a BL csoportkört, a lehető leghamarabb bebiztosította első helyét a csoportjában, azonban a tavaszi meccseket már nem sikerült ekkora magabiztossággal hoznia. A négyesdöntőbe az utóbbi három év címvédője, a Vipers Kristiansand együttesén keresztül vezetett az út. 

Budapest, 2024. június 2. Xenia Smits (j), az SG BBM Bietigheim, valamint Linn Blohm (b) és Veronica Kristiansen (b2), a Gyõri Audi ETO KC játékosai a nõi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntõjének fináléjában játszott Gyõri Audi ETO KC – SG BBM Bietigheim mérkõzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 2-án. MTI/Kovács Tamás

A sokak által inkább a döntőbe várt összecsapás dán fölénnyel kezdődött. Nora Mörk vezérletével 3–0-ra is elhúztak a pirosak, a győri lányok nem találták az ellenszert a védelemmel szemben. Per Johansson rövidesen időt is kért, mely bölcs húzásnak bizonyult: a fehérek megérkeztek a pályára és át is vették a vezetést. Sandra Toft védései a legjobb pillanatokban jöttek, elöl Ana Gros és Estelle Nze Minko bombái egyre nagyobbra duzzasztották az előnyt. A védelemben főként Line Haugsted és Kari Brattset hármasvédő tevékenysége szinte teljesen kiiktatta az ellenfél legjobbjait, így Reistad első góljára egészen 29 percet kellett várnunk, míg Breistöl egyáltalán nem talált a kapuba. A félidőben 9–13 arányú magyar előnnyel vonultak a csapatok az öltözőbe. A második félidő győri szempontból sikeresebben indult, a különbséget növelni tudták a lányok, azonban az Esbjerg ismét bebizonyította, hogy nem véletlenül van helye a legjobb négy között. Felkapaszkodtak és megközelítették a magyar alakulatot. Az utolsó percben csak egyetlen gólnyi különbség virított a kijelzőn, amikor Per Johansson időt kért. A győriek feladata a labda megtartása lett volna, kapura törni csak a legvégső esetben kellett volna, azonban egyik sem sikerült: Ryu eladta a labdát, így az utolsó pillanatban egyenlítési esélyt adva az ellenfél kezébe. Azonban jó győri hagyomány, hogy a kapusok az utolsó lövést kivédik, így tett Toft is. Indulhatott az ünneplés. 

A Metz a Bietigheim csapatával csapott össze a döntőbe jutásért. A második elődöntős mérkőzés a papírformát tekintve francia győzelmet ígért, azonban már megtanulhattuk, hogy a Bajnokok Ligájában ilyen kijelentéseket nem szabad tenni. A német csapat kisebb csodát művelt azzal, hogy két esélyest is kiütve eljutott Budapestig. A mérkőzésen dominálni egyik csapat sem tudott, fej-fej mellett haladtak, hol német, hol francia előnnyel. A szünetben 15–14-es metzi fölény mutatkozott, azonban a második félidő mesteri német gépezetet varázsolt a pályára. Xenia Smits, Kelly Dulfer és örömünkre Faluvégi Dorottya is gólokkal járult hozzá a sikerhez. Folyamatosan növelve előnyüket, végül a 36–29-es német győzelem meglepetést hozott talán az egész világ számára. 

Budapest, 2024. június 2. Stine Oftedal (k) és Kari Brattset Dale (b), a Gyõri Audi ETO KC, valamint Inger Smits (j2) és Kaba Gassama Cissokho (j), az SG BBM Bietigheim játékosa a nõi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntõjének fináléjában játszott Gyõri Audi ETO KC – SG BBM Bietigheim mérkõzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 2-án. MTI/Purger Tamás

A bronzmérkőzésen ki-ki meccset láthattunk, amely végül a dánoknak kedvezett. A mérkőzés egészen a második félidő második szakaszáig szorosan alakult. A Metz nem hagyta meglépni ellenfelét, azonban legnagyobb fegyvere, a kapusa az egész hétvégén nem tudta hozni a tőle várt teljesítményt. Reistad előkapta a zsenijét, megszórta az ellenfelet. Végül 37–33 arányban az Esbjerg tudott nyerni, így a pirosak nyakába került a bronz medál. 

A hétvége talán legjobban várt meccse azonban csak 18 órakor kezdődött. A Győr és a Bietigheim már kétszer is találkozott egymással a szezonban, mindkét alkalommal a magyarok ünnepelhettek. Ennek ellenére nem lehetett őket sem fél vállról venni, mivel megérdemelten jutottak el a döntőig. A kisalföldiek taktikája az volt, hogy az első pillanattól kezdve fölényesen játszanak és ne hagyjanak esélyt arra, hogy a németek vérszemet kapjanak. Ezt teljes mértékben sikerült megvalósítani, a lányokban látványosan égett a tűz, a győzni akarás. Viszonylag hamar beállt a 4-5 gólos különbség, melyet a kapuban jól védő Solberg bravúrjai segítettek. Támadásban színes játékot láthattunk, a magyar szélsők Győri-Lukács Viktóriával az élen remekeltek. A szünetben 17–12 után a második félidő szinte lemásolta az elsőt. Néha felzárkóztak a németek, de egyenlíteni nem volt reális esélyük. A meccs végére talán a fáradtság jelei is mutatkoztak, így a végeredmény 30–24 lett. A legértékesebb játékos az idény végén visszavonuló Stine Oftedal lett, akinél e díj inkább a hosszú évek előtt lerótt tiszteletet jelenti. 

Bajnokok Ligája győztes a Győri Audi ETO KC! 

„Arra törekedtünk, hogy visszahozzuk a BL-trófeát Győrbe, ez sikerült, és ezért nagyon boldog vagyok.”  

Per Johansson

„Ennyi év után most visszaadott nekünk valamit a sors, megérdemelten nyertünk, nagyon boldogok vagyunk.” 

Fodor Csenge
Budapest, 2024. június 2. A gyõztes gyõri csapat játékosai a trófeával ünnepelnek az eredményhirdetésen, miután 30-24-re nyertek a nõi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntõjének fináléjában játszott Gyõri Audi ETO KC – SG BBM Bietigheim mérkõzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 2-án. A Gyõr hatodik alkalommal nyerte meg a nõi kézilabda Bajnokok Ligáját. MTI/Purger Tamás

„Lepörgött bennem, hogy honnan is indultam, és hová juthattam el.”

Szöllősi-Schatzl Nadine 

„Nagyon élveztem. Ez volt a személyes célom erre a meccsre, mert ez volt az utolsó és ez benne van az emberben. De jól megoldottam.”

Stine Oftedal

Gratulálunk a Győri Audi ETO KC-nak és még sok sikeres szezont kívánunk a jövőt tekintve!