EGÉSZSÉG

Május 31., a dohányzásmentes világnap 

„Az élet arról szól, hogy felvegyük a jó szokásokat, és feladjuk a rossz függőségeket.” 

A dohányzás veszélyeiről és káros hatásairól nap mint nap hallunk és értesülünk, többek között a dohányzásra kijelölt táblák, tiltott dohányzási felhívások kapcsán, vagy egy utcasarkon befordulva szembetalálkozunk egy dohánybolttal, ahol a számtalan dohánytermék mellett szerepel az intő célzat, miszerint: „így szokj le a dohányzásról!” 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO kezdeményezésére 1988 óta minden évben május 31-e a dohányzásmentes világnap, amelynek évről évre megrendezésre kerülő programsorozatának célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire, és hogy ösztönözze a dohányzókat letenni a cigarettát. A dohányzás átlagosan a leggyakoribb és az egyik legnagyobb egészségügyi kockázattal járó függőség, amely számos betegséghez vezet, és a test szinte minden szervét károsítja. A WHO adatai szerint a dohányzás évente több mint nyolc millió ember halálát okozza világszerte. 

A dohányzás főbb egészségügyi hatásai közé tartoznak többek között a rák (szájüregi, gége, tüdőrák, hasnyálmirigy vagy veserák), szív- és érrendszeri betegségek, stroke, légzőszervi betegségek, cukorbetegség, és még egyéb egészségügyi hatások (pl. csontok gyengülése, fogak és íny károsodása, termékenységi problémák). A dohányzás nemcsak a dohányzóra van káros hatással, hanem a közvetlen környzetére is. A füst kellemetlen szaga mellett nagyobb probléma, hogy mások egészségét is károsítja, illetve ha egy leszokott exdohányos mellett dohányzik, akkor ő gyenge pillanatában visszaszokhat, vagy egy serdülő mellett, akinél az a veszély is fennállhat, hogy eltanulja ezt a káros szokást. 

Sajnos a magyarországi adatok alapján jóval az uniós átlag felett van a dohányosok száma. 2019-ben a hazai dohányosok 5,9%-a nyilatkozott úgy, hogy legalább napi húsz szálat szív. Az akkori adatok szerint a legtöbbet dohányzó európai országok között Bulgária, Törökország és Görögország utána a negyedik ország voltunk a sorban 25,8%-kal. 2022-es, két évvel ezelőtti adat, hogy a magyar lakosság 25,8%-a dohányzik napi szinten, és 1,7%-a alkalomszerűen. Az EU célja az, hogy 2040-re egy dohánymentes generáció jöjjön létre, és az emberek kevesebb mint 5%-a dohányozzon. 

Manapság elterjedtek az elektromos cigaretták is, amelyekről tévhit, hogy segítik a leszokást. Ez egy viszonylag modern cigarettázási forma, több márka is ismert, mint a HEETS vagy az IQOS, viszont keveset tudunk arról, hogy a hagyományos cigaretta vagy ezek károsabbak: egy biztos, egyik sem túlzottan egészséges. Az egyik legfontosabb, ám cseppet sem egyszerű kérdés, hogy mit tegyen az, aki le akar szokni. Ugyan vannak bevált módszerek a leszokáshoz, de ahhoz, hogy valaki tényleg meg tudjon válni a káros terméktől, elsősorban hatalmas kitartás és akarat kell; de még sokszor ez is kevés ahhoz, hogy teljesen le tudjon szokni. 

A dohányzás egy tanult viselkedés, amelynek elhagyásához egy nehezebb és göröngyösebb folyamat szükséges, mint ahogyan függővé vált valaki. Itt van pár tipp, amelyek megkönnyíthetik a leszokás folyamatát: kiszámíthatjuk, hogy mennyivel több pénzünk marad meg, ha nem vásárolunk több cigarettát, illetve dohánynaplót is vezethetünk. Egy támogató barát keresése is hasznos mód, vagy például esetenként mással megjutalmazhatjuk magunkat, miután nem gyújtottunk rá. 

Grafika: Magosi Máté