KIKAPCS

Június 10., a kézművesség világnapja 

Június 10-én, a Kézműves Világtanács megalapításának évfordulóján azokat az alkotókat ünnepeljük, akik különböző kézműves technikákkal készítenek különbözőbbnél különbözőbb, elképesztő termékeket. De miért vásároljunk inkább tőlük más alternatívák helyett? És kikre érdemes ma odafigyelni a piacon?  

Miért válasszuk a kézműves kisvállalkozókat? 

A mai világban igencsak elterjedt az online vásárlás mértéktelen formája, a különböző, többségében ázsiai platformokon. Olcsó, gyors, sok van a termékekből, így nem kell attól félnünk, hogy lemaradunk egy bizonyos darabról. Ez a vásárlási forma azonban több szempontból visszás, és hosszútávon hátrányos lehet: egyrészt bár valóban olcsó, a termékek minősége gyakran meg sem közelíti az elvárt színvonalat; másrészt pedig mind környezetvédelmileg, mind etikailag bizonyítottan erősen megkérdőjelezhető az ilyen cégek működése, a kialakuló vásárlásfüggőség veszélyéről nem is szólva.  

Ezzel szemben, ha egy kézműves vállalkozót támogatunk a vásárlásunkkal, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan színvonalú terméket kapunk kézhez, amelyre vágyunk. A tömeggyártott árucikkekkel szemben egy ilyen alkotás biztosan nem jön velünk szembe az utcán, biztosan nem lesz belőle még egy ugyanolyan, hiszen minden, ami kézzel készül, egyedi és megismételhetetlen. Ha egy kézműves vállalkozótól vásárolunk, azzal nemcsak egy terméket veszünk, hanem időt, szeretetet, figyelmet és türelmet is, valamint támogatjuk egy álom megvalósulását.  

Hazai kézművesek, akiket érdemes követni 

Artgarden 

Az Artgarden alkotója, Sisi egy igazán sokoldalú tehetség. Saját tervezésű, könnyed és fenntartható ruhái mellett vállalkozása talán legjellemzőbb eleme az a könnyed, bohém, virágos hímzett stílus, amit képvisel. Dekorációs tárgyak, játékok, ruhadarabok, táskák, szatyrok – semmi sem jelent számára leküzdhetetlen akadályt.  

AztA 

Ha igazán minőségi horgolt termékekre vágyunk, érdemes Diához, az AztA alkotójához fordulnunk. Különböző lakásdekorációk mellett készít kendőket, gyermekjátékokat, plüssfigurákat, a legkülönbözőbb stílusokban, a legkülönbözőbb anyagokból. 

Creabead Design 

Fanni, a Creabead Design megalkotója a gyöngyfűzés szerelmese. Ékszerei széles skálán mozognak a fülbevalókon át a hajékszerekig, a hagyományos magyar motívumkincsből inspirálódott mintáktól a különleges, nemzetközi motívumokig.  

Bugartoid 

Ha igazán különleges, kedves dekorációs tárgyat keresünk, a Bugartoid figuráknál keresve sem találhatnánk jobbat. Ezek a kis egyedi formájú, kavicsokból és ónból készített kis lények bármilyen lakás ékévé válhatnak.  

Handmade by Laronique 

Veronika missziója az újrahasznosítás: hajbavalói nagyrészt különböző, megmentésre váró ruhadarabokból készülnek, változatos formákban. Masnik, hajpántok, hajgumik, hajcsatok – minden elképzelhető forma megelevenedik.